Fitness

1 röster
8786 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Fitness

Fitness beskriver både överlevnadsförmågan och fortplantningsförmågan hos en organism; den som är mest ”fit” både överlever längst och producerar mest avkomma, Mer eller mindre ”fitness” direkt proportionellt mot överlevnadsförmåga och reproduktion.
med Den naturliga selektionen är processen som bestämmer ”fitnessen” hos en individ eller organsim. Individer med mindre fitness kanske inte överlever så länge att de hinner fortplanta sig överhuvudtaget eller så fortplantar de sig väldigt dåligt, vilket medför att de blir ”bortvalda” jämfört med individer som har hög fitness och överlever länge och producerar mycket avkomma
som säkert kommer att dominera populationen.
Två viktiga faktorer som bidrar till den naturliga selektionen är andra organismer såsom rovdjur, födokonkurrenter och parasiter, och Miljöfaktorer som mängd av nederbörd, temperatur, vind, ljus och klimatförändringar.

Genotyp

Genotyp är den totala genetiska informationen som ärvs från föräldrar till avkomma och ligger kodad i organismens DNA-molekyler.

Fenotyp

Fenotyp, den individ som är resultatet av samverkan mellan genotypen och miljön.

Art

Två individer tillhör samma art om de ihop kan producera avkomma som i sin tur också kan reproducera, detta gäller för både växter och djur. Hundar och katter hör t ex till olika arter, precis som påskliljor och rosor tillhör olika arter. Men tillhör schäfer och rottweiler samma art? Svaret är ja. De är båda hundar, men tillhör olika raser. En schäfer och en rotweiler kan få valpar ihop, som i sintur också kan få valpar. Hästar och åsnor kan man para med varandra och få mulor eller mulåsnor. Men dessa kan inte producera någon avkomma, de är sterila. Carl von Linné skapade i mitten av 1700 talet ett sätt att gruppera in djur och växter. Han gjorde upptäckten att många arter och raser hade olika namn på olika språk och dialekter, dessutom hade inte alla djur namn överhuvudtaget. Han konstruerade djurens namn efter familjenamn och artnamn, på latin, som då var de lärdas språk. Hermelinen tillhör familjen mårddjur (Mustelidae) släktet vesslor (Mustela) och är en Hermelin (erminea) Hermelinens latinska namn är m a o Mustela Erminea.
Samma sak gäller för växterna.

Nisch

I en skog finns många djurarter som äter växter, men de flesta arterna föredrar olika växter och konkurrerar inte så mycket med varandra, de har varsin nisch. Nischerna är fler i ett varierat ekosystem, som vår nordiska urskog, jämfört med den monokultur som en granplantering utgör. Fler arter får plats. De flesta arter har sina egna krav på sin omvärld, två arter får svårt att leva med den hårda konkurrens som uppstår om de skulle utnyttja exakt samma nisch i samma område. Detta kan gälla t ex yngelplats föda och skydd. Någon av arterna måste förändra sina krav så att nischerna skiljer sig.





Population

En population är en grupp individer inom ett speciellt område. Antag att det i ett skogsområde finns bl a tre rävar, sju älgar, trettiotvå granar och fyrtio tallar. Rävarna bildar då tillsammans rävpopulationen, älgarna älgpopulationen osv. Rävarna och älgarna ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fitness

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Fitness
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=80 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×