Islam

4 röster
26964 visningar
uppladdat: 2001-09-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Islam och kristendomen - två skilda religioner

Eftersom Muhammed, Islams grundare, och Jesus levde så olika liv har de olika religonerna påverkats och utformats på annorlunda vis.
Muslimer ser på politik och religon som två sidor av samma sak. Det beror på att Muhammed var framgångsrik som både politiker och religös ledare, och det är en viktig skillnad på Islam och kristendom.

Jesus var ingen politisk ledare, faktum är att hans liv beskrivs som ett misslyckande, om man bortser från uppståndelserna. Det har påverkat kristnas syn på politik. Vissa anser att de två sakerna inte har med varandra att göra.

En annan stor skillnad är att omskärelse hos både pojkar och flickor förekommer inom Islam. Manlig är tillåten här i Sverige, men utförs då på svenska sjukhus då patienten är nedsövd. Kvinnlig är förbjuden.

Det islamska samhället

I ett islamskt äktenskap är det mannen som ska försörja familjen och smatidigt delta i sällskapslivet. Det är mannen som bestämmer de viktiga frågorna, men han ska helst också fråga hustrun om hennes åsikt, även om det inte skulle ändra något.

Hustruns livsuppgift är att uppfostra barnen, sköta hushållet och laga mat samt. passa upp på sin man. Om hon ska ut i samhället, måste hon klä sig i den muslimska dräkten så att inte andra män ska titta på henne på ett skamligt sätt. Kvinnorna har bara de senaste åren fått börja jobbe utanför hemmet, men de flest stannar kvar vid tratitionerna och förblir hemmafruar.
I det islamska samhället får en kvinna inte göra karriär, och därför har muslimska män svårt att acceptera kvinnliga chefer.

Synen på könsrollerna påverkar barnens uppfostran. I islamsla länder öever pojkar och flickor strängt åtskilda; de går i olika skolor och får inte träffas på fritiden. Möjligen kan ett par få gå på bio, men måste då ha ett syskon med sig, " för att se till att allt går rätt till", och detta gills ända tills den dag då de blir giftasvuxna.

Några regler för en muslim:
1. Man måste be till Allah fem gånger om dagen. (Sammanlagt 25- 30 minuter.)

2. Man måste avhålla sig bl.a. från mat och dryck från soluppgången till solnedgången, en månad om året.

3. Man måste vallfärda till Ka´ba i den heliga staden Mecka i Saudi-Arabien en gång under sin livstid (Under förusättning att man har ekonomisk och fysisk förmåga).

4. Man måste betala en viss summa av de tillgångar man har i vete, korn, dadlar, russin, guld- och silvermynt, karameler, kor och får. (Summan av dessa olika sorters tillgångar varierar men en genomsnittlig siffra är ca. 2,5%)

5. Man måste betala en årlig skatt som består av 1/5 av de värde som en mans egendom består av när man dragit av hans och familjens lagenliga utgifter.

6. Man måste fösvara den islamska nationen om en fiende anfaller.

7. Man skall andvända lagenliga medel för att - i nämnd ordning - stimulera, uppmuntra och om nödvändigt, tvinga andra att leva dygdigt.

8. Man skall andvända lagenliga medel för att - i nämnd ordning - stimulera, uppmuntra och om nödvändigt, tvinga andra att avhålla sig från felaktiga och dåliga handlingar.

9. Man måste vara lojal mot Guds sanna tjänare.

10. Man måste ta avstånd från Guds fiender.

Vissa regler kan verka gamla, t.e.x. att man ska betala avgift på karameler osv. men nu betalar man med andra tillgångar.

Muslimska kvinnor- förtryckta kvinnor?

Det är många som tycker att de muslimska kvinnornas dräkt är ett tecken på förtryck. Man kan inte tänka så, för t.ex. svenska muslimer är dräkten frivillig och för att hon ska våga bära dem krävs mod.

Att kvinnor inte för arbeta, utan är dömda till att blui hemmafruar, är orättvist eftersom flera muslimska gifta kvinnor säkert har/hade kunnat uträtta något. Varför muslimer resonerar på det här viset är ganska konstigt, när det är Gud själv som har sagt att alla människor är lika mycket värda och att alla männsikor har rätt till ett yrke, men det gäller tydligen bara män.

Biblen och Koranen- två av tre syskonreligonerna från Mellanöstern
Berättelserna ur både Bibeln och Koranen har vandrat runt i Mellanöstern inna de skrevs ner, men i Biblen fick de " en ny betydels och tolkning". I Biblen har också formuleringar ändrats hit och dit. Det mesta av Koranen är författat av Muhammed och sen dess har inte ett ord ändrats. Koranen har vissiligen översats, precis som Biblen, men det är inte samma sak som om den skulle ha ändrats.

En mycket omdiskuterad berättelse som både finns i Bibeln och Koranen är Noas ark. Båda har förstås en varsin version av det hela. Biblen säger att det var en världsomfattande översvämmning och att Noa med familj var de enda som överlevde. Koranen hävdar att det bara var en lokal översvämning, och att bara Noas folk drabbades.

Areologen Charels L. Wooley har upptäckt resterna av en översvämning sm ägde rum ca. 4000 före Kristus. Den översvämningen är inte tillräkligt omfattande för Biblens version, men tillräcklig för Koranens. Frågan är om inte Bibeln har överdrivit fler av sina bibelska berättelser.

Fler skillnader:

1. I Koranen finns fler och strängare regler.

2. Synen på politik och religon märks i båda.

3. Man läser Koranen i media och den tar stor plats överallt.

4. Koranen är indelad i suror, som betyder kapitel. De längsta surorna kommer först, med undantag från den första, som är väldigt kort. Eftersom de kortaste surorna är de äldsta, kan Koranen läsas baklänges om man vill följa Muhammeds utvecling. Bibeln däremot, har en mycket enklare indelning:

I Gamla testamentet finns styckena om lagar, berättelser, poesi och profeter.

I Nya testamentet finns styckna Jesus liv, de första kristna och framtiden.

En muslims dagliga liv

Sex-åriga muslimska flickor i Malaysia bär huvuduk och lära sig recisera koranavsnitt utantill i en speciell skola. Vid puperteten ska de börja bära slöja. Flera muslimska skolor, och i islamska länder är skoloran inte könsblandade. Pojkar och flickor lever skilda tills de blir giftasvuxna. Såklart gäller det inte bror och syster. Det är barnen vardag.

Gifta kvinnor ska vara hemma och sköta hushållet. Om det finns barn, ska hustrun alltid vara till hands för dem och uppfostra dem. Om hon nån gång vill ut, om så bara för att ta en promenad, måste hon ha den heltäckande muslimska dräkten, så attt inte främmande än kastar lystna blickar på henne, men om de gjorde det, skulle det vara hennes fel.

Ogifta kvinnor går hemma och pysslar, oftast hon föräldrar eller syskon. Vissa mordenare kvinnor har karnse egen lägenhet/ eget hus, men det är emot den tradionella kvinnostadgan. De går också på muslimska fester för att få friare.

Ogifta män bor ensamma, eller om de är unga, kvar hos sina föräldrar. Männen arbetar och går på muslimska fester för att skaffa eventuella fästmöer.

För att vara en gift man måste man ha sitt på sin torra. Man måste kunna försörja först hustrun, sen barnen. Islam förbjuder varenda sätt att hindra människorna från att få barn, t.e.x. kondomer, P-piller. abort osv. Så det kan bli dyrt om kvinnan visar sig kunna få många barn.


Islams Gud: Allah

Gud beskrivs som en allsmäktig och allvetande, men han är också barmhärtig och god, och det är människans enda hopp. Gud är den ende guden inom islam. Att dyrka flera gudar betraktas som en sinnessjukdom eller galenskap. Guds allsmakt ska vara så stor att han styr över människan vilja. Människan kan inte lyckas med något om hon inte har Gud med sig. (Känner mig träffad)

"Om Gud vill" är ett vanligt utryck, och det är som ett tecken på underkastelse från människans sida. Naturligtvis måste människan anstränga sig, men Gud sätter gränserna för vad man kan uträtta.

Alla suror börjar med att betona att Gud är barmhärtig. Det är en av Guds 100 egenskaper. Den hundrade avslöjas först i himeln.

För att tillbe Allah måste man be till Allah fem gånger om dagen. (Sammanlagt 25- 30 minuter) och man måste avhålla sig bl.a. från mat och d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-09-25]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=806 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×