Inkafoket

5 röster
10084 visningar
uppladdat: 2007-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dom första Inka

Nu för tiden tror vi att det var Big bang eller Gud som skapade oss människor och världen. Inkafolket hade en helt egen uppfattning om hur världen blev till. Den berättar om hur dom första inka kom mm. Spanska skrivare skrev ned sina uppfattningar. Såhär gick historien till enligt inkafolket tros det:
Det hela började för länge sen när den starkaste av alla gudar, Viracoacha som är en skapargud skapade himmel och jord. Sedan skapade han människorna som skulle bo i världen. Resultatet var att stenjättarna var skapta. Allt gick bra till början fast efter ett tag slutade jättarna arbeta och började slåss. Han förstod att han var Viracoacha
Skulle bli tvungen att göra sej av med dom. Många gjorde han till sten, stenstatyerna av jättarna kan fortfarande ses vid Tiahuanaco och Pucara. Resten av dom lät han dränka i en stor våg som han gjorde. Han dödade alla utom 2 stycken. Att vattnet var uppe på 3600 meter tyder alla snäckor på, fastän man kan ha lagt ut dom uppe på land för länge sen. Med dom 2 sista stenmänniskorna lät han skapa människorna som vi är nu idag. Eftersom världen var i mörker kunde han inte se hur hans skapelser såg ut. Därför drog han med handen upp solen och månen ur Titicacasjön. Det var nu alltid ljust, på natten lyste det till och med starkare än solen Månen och solen gjorde på dagen. Till slut blev solen avundsjuk på månen och kastade aska på den, så skapades dag och natt. Nu skapade Viracoacha en människoras som var överlägsen över allt annat, inkafolket. Dom skapades på en plats som heter Paqaritambo. Där fanns det 3 stycken grottor bredvid varandra. Ur grottorna i sidan kom alla inkafolkets invånare och människor. Ur grottan i mitten kom det ut 8 stycken människor, 4 bröder och 4 systrar. 1 broders namn betydde lycka, en annans fick ingen betydelse eftersom han blev inkafolkets härskare, medan dom andra 2 brödernas namn betydde salt och peppar.



Inka grundades

Dom 4 bröderna och systrarna gick ur grottan med sin uppgift från skaparen Viracoacha. Dom skulle gå ut i världen och grunda ett mäktigt rike. Dom gick runt i världen och stannade ett år lite här och där. Efter ett tag så började en av bröderna, Ayar Kachi bli maktgalen och började ställa till med kaos. Delen Ayar av inkafolkets härskare står för vilken familj dom är, Ayar var inkafolkets kungafamilj. När dom andra bröderna gick med på att lura honom så att han inte kunde förstöra landet. Dom lurade in han i en grotta som dom sedan stängde och lämnade. Strax efter det så sa ena brodern som hade bosatt sej i staden Huanacuari. Brodern sa då ’’här ska jag låtas bygga ett tempel och sedan bli till sten”. Som den främsta Gudstatyn ska jag bli odödlig. Den tredje brodern valde att stanna så att han kunde övervaka böndernas skördar och sådd, han blev till skördens ande.
Nu var det bara 1 av bröderna kvar och hans 4 systrar.
När han efter ett tag hade fortsatt sin resa så kom den fjärde brodern till platsen som idag är Cuzco. En av systrarna sa att huvudstaden skulle byggas på denna stora och släta markyta. När dom hade börjat bygga huvudstaden insåg dom att det inte alls skulle bli lätt eftersom det inte fanns några skogar eller berg i närheten så blåste det väldigt hårt. Hela tiden när dom hade börjat bygga så blåste det ner igen. Den sista brodern, Ayar Manco fångade Vind som krossar Cuzco då in vinden i en lamakätte. Han skulle förvara vinden där tills Cuzco var färdigbyggt. En dag hörde den tredje brodern som var skördens ande, vindens tjut och märkte att hans bror hade stängt in vinden. Han blev arg och sade till Ayar Manco att han hade 1 dag på sej att bygga klar staden innan han skulle släppa ut vinden.
Eftersom Ayar Manco inte kunde bygga klart Cuzco på en dag så började han tänka. Plötsligt kom han på en ide.
Han hämtade ett tjockt rep och gick upp på en hög bergstopp, Då gjorde han det till ett lasso, han svingade upp det i luften och drog den runt solen. Sen drog han ner solen och lät repet hålla kvar den vid berget så att dagarna stannade, månader gick på en sekund. Än idag kalls den höga klippan över staden Machu Picciu för ”Solens Ankare”. Efter den långa dagen släppte han lös vinden och lät den fly upp bland bergen. Ayar Manco skapade flera berg runt staden för att vinden aldrig skulle få förstöra det igen. Cuzco har en form av en panter överifrån, i dess mitt ligger soltemplet. Staden kallades sen då Manco Capac. Ayar Manco och en av hans systrar, Mama Ocllo blev dom första inkahärskarna. I en annan berättelse sägs det att Inkafolket inte visste hur man plöjer eller sår. Solen tyckte då synd om människorna, så han sände ner sin son. Sonen blev inkas härskare och lärde dom mängder av saker så dom kunde leva bättre och lättare. Det är därifrån härskaren kallas guds son. Det är dels därför dom är stolta för att vara solens dyrkare.
Inka samhället

Den med högst status i inkariket var härskaren som var guds son. Under härskaren stod hans släktklan. Varje härskare lämnade efter sej sitt harem av hustrur. Det var dom som dyrkade honom, även om han var död eller inte.
Härskaren hade en fru fast han hade ofta många andra kvinnor i sitt harem som han var tillsammans med. Härskarens ställning togs då upp av den äldsta av hans söner. Alla invånare i inkafolket tillhörde sin släktklan, allyo. I den släktklanen bestämde hövdingen.
Inkafolket var ett välorganiserat och mäktigt samhälle i Anderna. Anderna är en bergskedja som ligger i Sydamerikas västliga del. Inka härskade med ett blomstrande land i århundrade för att sedan plötsligt försvinna. Man vet inte hur många invånare som fanns i inkafolket eftersom det är länge sedan landet dog ut, däremot vet man att inkafolket bestod av flera hundra olika etniska grupper.
Skälet till att inkafolket plötsligt försvann var att dom skyddade sina gränser. Därför lärde dom sej inte att bli vana med några sjukdomar. Stora delar av inkafolket dog i sjukdomar när de vita kom med skepp. Dom dog eftersom varken blodkropparna i kroppen eller folket kunde stoppa sjukdomarna. Dom visste därför inte heller hur dom kunde minska sjukdomarna med hjälp av olika mediciner. Inkafolket tros ha levt redan 12 000 år f. Kr. Dom var då en stor mängd normander som strövade omkring vid Perus kustområden. Man har hittat saker som tillhuggna skrapor, huggmejslar, stenverktyg och andra saker som tyder på detta. När glaciärerna försvann började inka slå sej ner längs havet och flodmynningar. Då kom torkan som varade mycket länge. Inka gjorde då som alla andra vi människor gör: anpassar sej efter miljön. Under tiden då torkan var så lärde dom sej att kunna överleva utanstora mängder växter och djur, eftersom torkan inte gav vatten till växterna så minskades alla djur och växter tack vare näringskedjan. Inka använde sej så av vattnet och började jaga fiskar. Ca 3000 år f. Kr. så lärde dom sej att odla majs och andra grödor som var mycket användbara, detta spred sej snabbt genom hela folket. Storleken på Inkas samhälle och mängd ökade sej snabbt. Inkafolket började bosätta och gruppera sej mer och mer vid dom ceremoniella och religiösa platserna. Det var tillexempel: terrasser, pyramider och templen. Inkafolket styrdes av dom religiösa prästerna.

Inkakultur

På olika platser av inkafolket växte det upp olika sorters ”talanger”. Inkas kultur blev en stor del av deras folk. Dom största och mest kända sorters stammar är:
Mochica som bodde på den norra delen av kusten och var mycket kända för deras teknik i keramik.
Paraca-Nazca var en stam som levde på sydkusten och var kända för att dom var mycket skickliga på att dekorera och brodera tyger. Man kan se att inkafolket ofta hade färgglada kläder som ofta var dekorerade.
Den mest kända kulturen hos inkafolket var Tiahuanaco, som betyder stenhuggarna. Hela inkafolket blev känt efter deras stenbyggnader och byggteknik. Dom kunde sätta ihop flera ton stora stenar på ett sätt som vi idag inte vet.
Den största, vackraste och mest kända stad är inkafolkets huvudstad Cuzco. Cuzco ligger nära mitten på inkas territorium. Stenhuggarna var bäst på att bygga saker i sten ex. Monument, bilder i sten, murar, storslagna byggnader och mycket mer. Dom var överlägsna som arkitekter.

I hemmet

Ett hem bestod av en familj med ogifta barn, deras mamma och far. Mannen i huset skötte jordbruket och ibland hantverk ex. lergods och vävning. Det var äktenskap med 1 kvinna som gällde. Dom som hade högre ställning fick om dom ville gifta sej med flera hustrur samtidigt. För härskaren var det en självklarhet att han hade ett harem med kvinnor. Dom unga levde lång tid med kvinnan han ville äkta sej med under han och hennes föräldrars uppsikt tills dom vart godkända att dom verkligen passade ihop.
När en tid hade gått och föräldrarna hade godkänt dom gifte dom sej och skaffade egna barn. När dom hade fått egna barn så fick man även fullt medlemskap i sin släktklan. Varje by bestod av sin allyo, släktklan. Därför tolkas det som både stam och släkt. Det var dom i sin egen släkt som bodde i byn. Att få barn anseddes att man blev vuxen och kunde ha ansvar. Odlingsbara marker vart uppdelade inom familjerna. Alla i familjen hjälpte till varandra med deras arbete. Dom sjuka och gamla behövde till skillnad från dom andra inte hjälpa tillbaka med arbete som resten behövde. Arbete utan att man behövde arbeta tillbaka gavs som present till nygifta eller om man hade förlorat någon nära sej.



Djuren

Alpackan härstammar från Anderna där den lever på 4-5000 m höjd i Peru, Chile och Bolivia. Det är ett kameldjur som är släkt med lama. Alpackan, inkas djur
Dom användes mycket av inkafolket, dom ansågs som ett heligt djur.
Alpackan och laman dominerade för 5 000-6 000 år sedan. Då laman är betydligt större än alpackan utvecklades den till lastdjur medan alpackan med sin makalösa päls ¨tillverkade¨ ull. Under Inkaperioden, då förfinade avelsmetoder användes, fick man fram mycket hög kvalitet på alpackaullen, som ibland gick under beteckningen "Inkas guld" och skulle vara endast för de kungliga. Uppfödningen aveln av alpackor stod på sin höjdpunkt under 1200 och 1300 talet.
Då spanjorerna invaderade Peru 1532 hade de a med sig merinofår. Spanjorerna upptäckte att alpackorna konkurrerade om betet med deras merinofår och försåg dessutom Inkaindianerna med såväl kött som bränsle liksom ull till kläder. Spanjorerna insåg då att det bästa sättet att kontrollera inkaindianerna var att helt enkelt att slå undan fötterna på dem genom att eliminera alpackorna. Så spanjorerna började slakta alpackor, miljontals av alpackor. Peruanska historikerna räknar med att 90 % av världens alpackastam försvann tillsammans med ca 80 % av den indianska befolkningen.
Lyckligtvis fanns det inkaindianer som lyckades gömma alpackor för spanjorerna genom att föra upp sina djur till högplatåerna i Anderna. Det var först in på 1800-talet som alpackan återupptäcktes och aveln åter tog fart.
Spanjorerna kom


De båda sönerna Huascar och Atahuallpa stred mot varandra för att det att deras far, den gamle inkan Huayana Capac avlidit. Huascar var drottningens son. Atahuallpa var son till en av Huayana Capacs hustrur i hans harem. Pizarro Francisco hade redan 1526 landstigit vid nuvarande Ecuadors kust och fört med sig två indianer till Spanien. Genom dessa indianer fick han information om situationen och de väldiga rikedomar i form av guld, silver och den för Europa okända ädelmetallen platina som fanns. Pizarro avseglade 1531 från Panama och anlände påföljande år med endast 120 soldater och 60 ryttare till Tumbes i nuvarande norra Peru. Inka var redan i kaos när spanjorerna kom, så många trodde att legenden var sann och att de skulle rädda dom, istället för att förbjuda religionen och därefter ta mångas liv. Det är osäkert men står på vissa platser att det var Huascar som vann tronen. Han blev lurad och tillfångatagen av Pizarro. Pizarro krävde mänger guld som lösens...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inkafoket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-12]   Inkafoket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8144 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×