Bokrecension: Finnmark brinner av Laila Thorsen

4329 visningar
uppladdat: 2007-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Finnmark brinner!

Finnmark Brinner handlar om Laila Thorsen och hennes barndom när hon var 12 år. År 1944 till 1945 var Norge ockuperat av Tyskland och Norge hade en mycket tuff tid. Laila Thorsen skrev då anteckningar om vad hon kände och vad som hände när Tyskarna kom. Hennes familj och ett par andra familjer bor på ön Mageröya. Laila Thorsen, hennes lillebror Odd, deras föräldrar och ett antal andra familjer som bodde runt Mageröya norra Norge och vägrar att fly från deras hem. Dom uthärdar Tyskarnas nerbränningar och överlever anfallen. Folket runtomkring i Finnmark beger sej till bergen up i läger där tyskarna inte kan hitta dom. Norrmännen levde i väntan på att ryssarna skulle komma och rädda dom från Tyskland. Man får veta att det fanns Norska nazister här och där, fast att dom antingen flydde när tyskarna kom eller att dom slutade tro på nazismen när dom fick reda på koncentrationslägren och vad tyskarna gjorde.
Laila skriver och berättare noga om att de tyska torpedbåtarna hela tiden letar hus och människor som dom kan döda. Efter nästan 1 år på flykt från tyskarna fyller Laila 13 år. Hon får god mat och har roligt hela dagen utan att på störd av dåliga händelser som hände alltför ofta.

Författaren
Finnmark Brinner är skriven av Laila Thorsen som berättar om vad som hände henna under andra världskriget. Andra världskriget började 1939, 5 år innan Norge ockuperades. Tyvärr finns det inte så mycket fakta om henne, och det som finns är på norska. Jag har fått reda på att hon lever än idag och är någon slags kursledare i Norge.

Egna tankar:
Jag tycker att slutet borde ha varit längre. Dom sista 3 sidorna stod det plötsligt att tyskarna gav sej av och allt blev bra, Norge borde ha haft en svår tid framförsej. Dom kanske ex. Inte hade material till nya hus, någon mat eller sjukdomar kanske började sprida sej. Hon beskrev inte personerna någonting utan sa bara rakt av vad som hände. Det gjorde det hela tråkigt, fast man kan inte klaga på henne eftersom hon var ca 10 år när anteckningarna skrevs. Man lär sej hu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Finnmark brinner av Laila Thorsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-12]   Bokrecension: Finnmark brinner av Laila Thorsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8147 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×