Tal om HIV

4329 visningar
uppladdat: 2007-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förebygg HIV – finansiera kondomfabriker!

Hej, mina vänner!

Jag ska tala om aidsproblematiken i södra Afrika, och vad vi i Sverige kan göra för att bekämpa den. Eller vill vi verkligen bekämpa den? Den generellt rådande åsikten i Sverige tycks vara att vi inte bryr oss. Vi vill köpa en ny Yacht till sommaren, inte kondomer till afrikaner. Visste ni, att i den delen av Afrika som ligger söder om Sahara, finns det färre än fem kondomer per vuxen man och år? Samtidigt har Sverige dragit in sitt kondombistånd…

Emellertid är jag inte emot att Sverige drar in kondombiståndet. Det var aldrig någon långsiktig lösning. Däremot har jag en önskan. En önskan, om att våra pengar istället finansierar kondomfabriker i Afrika. En önskan om att afrikanerna själva ska anställas där. Vi skulle kunna utbilda invånarna så att de själva kan bygga upp fabrikerna och sedan jobba på dem. Det är bra, eftersom det ger fler arbetstillfällen i länder som är fattiga. De får själva vara med och känna att de gör något för att förebygga spridningen av aids, istället för att maktlösa se på medan vi västerlänningar, med låg arbetslöshet och avsaknad av känslomässigt engagemang, ska servera dem allt. På lång sikt behöver de förmodligen inte längre hjälp i form av bistånd av västvärlden, utan arbetet kan skötas helt på hemmaplan.
Jag har en önskan, om att vi en dag ska kunna hejda utbredningen av aids.

Tyvärr är det så, att vi inte bryr oss om problem som inte rör oss. Varken ni eller jag vill väl lägga pengar på att förebygga något som ändå inte skulle drabba oss? Vi fick in så mycket pengar i samband med tsunami-katastrofen att hjälporganisationerna inte visste vad som skulle göras med överskottet. För svenskar drabbades. Samtidigt dör 3 139 000 människor av aids varje år. För vi tycker inte att det rör oss. Vad är det för moral vi har? Hursomhelst, är det inte riktigt sant. Det påverkar oss. Även om få av våra anhöriga drabbas av sjukdomen, är det i längden dyrare att låta sjukdomen få ännu större spridning, för att sen behandla de drabbade med dyra broms-mediciner.

Hur ska den tänkta målgruppen då ha råd att köpa dessa kondomer?
Jo, biståndet som tidigare finansierade kondomer, bör istället investeras i löner och utbildning av arbetskraft samt uppbyggnad och drifter av fabriker. Eftersom arbetskraft i Afrika är väsentligt mycket billigare än motsvarande i Europa, så skulle betydligt fler kondomer kunna tillverkas till samma pris. Jag önskar att alla, vita som svarta, homosexuella som heterosexuella, unga som gamla ska ha tillgång till kondomer, som är det enklaste och bästa sättet att få ett stopp på HIV-viruset, som vill äta upp oss alla.

Lär det inte bli dyrare att täcka kostnaderna för allt det där, än att bara fortsätta skicka ner kondomer, kanske ni tänker nu. Gör ni det, har ni en poäng. Ändå måste ni även beakta att genom att på det här sättet drastiskt minska hiv-fallen, krävs mindre pengar till bromsmediciner. I det långa loppet blir detta billigast.
Vi i i-länderna måste gå ihop och göra en jättesatsning, så vi kan hjälpa alla u-länder att bygga upp kondomfabriker. Om alla hjälptes åt, om Örjan från Tornedalen, Jürgen från Berlin, Carmen från Barcelona och Kimberly från New York alla samarbetade och skänkte pengar kunde vi kanske en gång för alla få bukt med aids-problemet.

Vad är då skillnaden mellan hiv och aids? Jo, hiv är namnet på ett virus som bryter ned kroppens immunförsvar. När man burit på det så länge att man får livshotande komplikationer, klassas det som aids. Jag tänkte visa lite bilder för er för att visa hur detta kan ta sig uttryck. Först vill jag bara varna för att de kan vara lite magstarka.

Att man kan få de här sjukdomarna beror på att immunsystemet är delvis eller helt utslaget till följd av hiv-viruset. Den här personen är på väg mot en långsam och mycket plågsam död. Hans hjärna är på väg ner i halsen. Jag vet inte hur det är med er, men själv har jag aldrig känt mig så mörkrädd som när jag såg den här bilden och förstod att det enda som skilde mig från honom är slarv med kondomen med fel person… Jag vill leva på en planet där alla är självständiga och själva får styra över sina öden, inte på en där en stor del av populationen springer runt med hjärnor i halsen, medan resten, de som har makten, blundar för det, eftersom de tycker att ”det inte rör dem…”

Blir ni inte tillräckligt gripna av att se dessa människors lidande, tvingar inte era samveten er att ingripa, tänk då på att allas vår ekonomi på lång sikt kommer förbättras av att skänka dem ett startkapital...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tal om HIV

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-13]   Tal om HIV
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8155 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×