Dibetes

1 röster
3637 visningar
uppladdat: 2007-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning:
Diabetes är en kronisk sjukdom som beror på att kroppens bukspottskörtel har slutat producera insulin. Kroppen behöver insulin för att cellerna ska öppna sig och släppa in allt som en cell behöver. “Man kan säga att insulin är nyckeln till cellens dörr”. Typ 2 diabetes är den vanligaste formen av diabetes är hos personer över 40 år och man botar den med en bra diet tillsammans med speciella tabletter och insulininjektioner. Men allt fler i låga åldrar får typ 2 diabetes på grund av att de är så överviktiga. Har man diabetes så är det viktigt att man äter rätt mat på fasta tider, håller vikten, motionerar. Minska intaget av mättat fett undvika mycket salt i maten, minska på sockerintaget och inte dricka för mycket alkohol. Äta mycket frukt och grönsaker och sånt som innehåller långsamma kolhydrater. Min pappa har typ 2 diabetes och det finns en ökad risk att jag också kan få det. Därför tänkte jag berätta om min pappa, farfars och min farbrors vardag i detta premoria. Materialet tar jag från Internet och det jag har lärt mig om diabetes av pappa.

2. Diabetes:
Hur tror du att det känns att ha diabetes? Jag vet att det inte är kul alls. Min pappas vardag är inte som alla andras den är mer planerad när det gäller måltider för min pappa har typ 2 diabetes. Han lever ett normalt liv annars som vilken pappa som helst, men när det gäller maten så är det mer noga. Han har alltid druvsocker tillhands i fall att han skulle få ett blodsockerfall om det inte finns mat eller något sött i närheten. Egentligen borde alla äta som diabetiker gör för att hålla vikten. Fiberrik mat och nyttig men utan så mycket socker och fett samt att undvika att dricka alkohol. Skulle alla äta, dricka och motionera som diabetiker så skulle väldigt många fler inte vara överviktiga och de skulle må bättre. Det är många med typ 2 diabetes som är överviktiga, har högt blodsocker, blodfettsrubbningar och för högt blodtryck. Det är viktigt att den som är diabetiker tänker på hur mycket fett du äter med typ 2 diabetes ökar risken avsevärt för åderförkalkning, därför är det så viktigt med en bra kost och motion. De som har diabetes har lättare att drabbas av tandlossning, det hela börjar oftast med en inflammation i tandköttet som kommer från bakterier som har satt sig i tandsköttranden. 15 procent av alla som har diabetes drabbas av tandlossning. Forskarna vet inte riktigt varför det är så men de tror att det har med immunförsvaret att göra, att det kan var reaktioner som gör att infektionsrisken ökar i munnen. Även synen blir nedsatt för typ 2 diabetiker, det blir förändringar i ögonbotten och det kallas för retinopati och är en av fyra vanligaste saker till blindhet i ett senare stadier. Retinopati betyder att de små små blodkärlen på näthinnan förändras och blir tjockare. Det blir då mycket svårare för syret att ta sig fram och för att det inte ska bli syrebrist så gör kroppen nya blodkärl. Men dessvärre så blir kärlväggen inte så tjock och det kan finnas hål och då kan det rinna ut äggviteämnen från blodet och bli små gula fläckar.

Jag ska berätta lite om min pappas vardag. Han går upp vid halv sex och äter då en frukost bestående av gröt med äppelmos, kanel och mjölk. Sen så äter han en macka med en kopp kaffe till med mjölk i. sen åker han till jobbet och klarar sig på den stadiga frukosten tills klockan är nio. Någon gång där och då äter han en macka med en kopp kaffe med mjölk i. sen äter han lunch vid halv tolv bestående av sallad, bröd , en portion med mat och vatten. Sen en kopp med kaffe och mjölk i. Sen vid två tre så tar han en frukt och klarar sig på den tills det är middag och efter middagen så blir det kaffe med mjölk. Innan han går och lägger sig så äter han the och skorpor eller fil. Han måste röra på sig varje dag eller illa fall så måste han ut i fiska luften. Han har ju alla sina projekt hemma och det räcker med att han bara får arbeta lite i trädgården eller renovera båten, vad som helst bara det är ett kroppsarbete. Pappa och mamma brukar ta en timmes promenad nästan varje dag. Men de få gångerna han blir sjuk och inte orkar ta sig ut på tomten eller inte orkar gå en promenad då blir han jätte dålig, blodsockret stiger sky högt, han får hjärtklappning och mår verkligen jätte dåligt. Men så fort han börjar röra på dig igen så blir det bra. Vilket är tur. Något som även är typiskt för diabetes är att leder och skelett tar skada. Min pappa har stora problem med sin nacke och ryggen. Han har även ont i sina knän. Nacken är det värsta problemet, ibland får han gå till en chiropraktor och sträcka ut nacken.

Min farfar och pappas bror hade och har också diabetes. Min farfar dog i vintras och innan dess så hade han sky höga blodsocker värden eller så var de alldeles för låga. Han hade haft 4 hjärtinfarkter innan han dog, han amputerade höger stortå och han dog av hjärtstillestånd. Diabetes hade stor del i de. Min pappas bror är bonde och han äter också tabletter och tar insulininjektioner, något som han inte gör bra är att han slarvar med måltiderna utan han väntar tills det verkligen inte går att göra någonting, för att han är så slut för att det inte finns någon energi kvar i kroppen och det är inte så bra. Han har riktigt ont i sina leder, allra helst i knän och i rygg och nacke. Besvären av detta kommer dels från många år slit och släp på gården men också från många års diabetes. Farfar fick ju amputera höger stortå för att han inte hade någon cirkulation och för att tån inte skulle ruttna.
Motionen är viktig för diabetiker allra helst för dem med typ-2 diabetes. Med en förbättrad kondition ökar blodcirkulationen och genomblödningen och gör att insulinet lättare kan tas upp i cellerna. Lungor och hjärta stärks och blodfetterna minskar och det gör så att risken för högt blodtryck blir lägre. Lågintensiv motion att t ex ta rejäla långpromenader kan räcka långt för den som inte kan springa .

Avslutande Diskussion:
Eftersom jag har så stor risk att få diabetes så är jag noga med att vara ute mycket och röra på mig mycket i alla fall under sommar halvåret, klart att jag motionerar på vinterhalvåret också men det blir mer på sommaren. Sommartid så cyklar jag jätte mycket, det kan bli upp mot en 2 mil om dagen. Äter onyttiga saker gör väl alla men jag försöker att låta bli och göra de på grund av att de ökar risken för diabetes. Min pappa påminner mig hela tiden om att jag inte ska äta så mycket godis. Delvis lyssnar jag men delvis inte. Hoppas att du har lärt dig något av de här, jag har också lärt mig lite nytt men de mesta kunde jag i huvudet. <...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dibetes

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-25]   Dibetes
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8256 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×