Ankara

3 röster
17289 visningar
uppladdat: 2001-10-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ankara var bara en liten byhåla med omkring 30 000 invånare innan Kemal Atakurks förklarade staden som landets officiella huvudstad år 1923.
Ankara är en mycket motsägelsefull stad, de yttre delarna av staden präglas av breda gator, skyskrapor och moderna områden medan innerstaden fortfarande ser ut som den gamla bondbyn den förut var, med smala vindlande gator, låga stenhus i klara färger och atmosfären liknar den som är i vilken turkisk by som helst. I Ankara finns också en av världens största moskéer, den är ljusgrå.

Ankara är Turkiets huvudstad, den ligger mellan 500 och 1000 meter över havet, den ligger mellan höga kullar, ganska högt beläget. Klimatzonen består av lövskogsklimat och grässtäppsklimat, men den omgivande vegetationen består mest av uppodlad mark och halvöken/stäpp. Det som mest odlas i områdena runt Ankara är potatis och sockerbetor men det finns inga kända naturtillgångar. Nederbörden i Ankara är ganska riklig, ligger på mellan 500 – 1000 mm per år, det regnar mest på vintern än på sommarn. Denna nederbörd är bra vattenkälla till det som odlas eftersom Ankara varken ligger nära någon kust eller nån flod. Staden har 2,9 miljoner invånare, det talas mest turkiska i stan och Islam är religionen. Det finns en järnväg i staden.

Ankara är en mycket gammal stad, platsen där Ankara nu ligger har inte alltid hetat Ankara, den har bytt namn vart 700 är ungefär. Staden skapades på 1200 talet före kr. av hettiterna, de kallade den Ankuwash. När Frygierna kom så fick staden namnet Ankyra. 25 f.kr tog rommarna över och döpte om staden igen, denna gång till Sebaste. När Rommarna regerade så växte staden kraftigt och på 200 talet så hade den runt 200 000 invånare. Allt var lugn och frid tills mongolerna kom från öster och rev nästan hela staden, de delar som inte revs förstördes senare av perser och araber.

Bysaniska trupper tog sedan över de som fanns kvar av staden, byggde upp den lite och kallade den Angola. Under 500 år så levde folket i Angola ett tillbakadraget liv som folket i vilken turkisk by som helst, men på tidiga 1900 talet så kom Mustafa Kemal till staden. Han använde den som bas för de turkiska befrielsekriget. Efter kriget så gjordes Ankara till Turkiets huvudstad. Nu när staden var huvudstad så skulle den snabbt moderniseras. Man tog stadsplanerare från Tyskland och Österrike, staden växte snabbt och massor av fattigt folk flyttade dit, då växte den ännu mer.

Ankaras stadsplan har skiftat i historien. Först så byggdes den likt en av de andra första städerna i mellanöstern, med citadell, murar och angora där folket bodde. När Romarna kom så byggde dom upp staden med romersk stadsplanering med breda gator och regelbundna kvarter. Men det blev allt rivet av mongoler, araber och perser. Staden byggdes upp igen som en anspråkslös Medeltida stad med små låga hus och slingrande smala gator. Det är de delarna som nu utgör Ankaras stadskärna, de yttre delarna av staden är byggda i barockstil med breda gator, fina parker, så som man gjorde i paris. Det är så som stadsplaneringen ser ut idag i Ankara.


Ankara har aldrig haft så himla stor betydelse för Landet, den har mest varit en småstad bland andra småstäder och byar i Turkiet. Det var inte förrens i början av 1900 talet då staden blev Turkiets huvudstad som betydelsen ökade. Staden byggdes ut och blev en modern storstad. Mängder av fattiga turkiska bönder och även annat folk flyttade in till Ankara och folkmängden ökade drastiskt.

Men trotts att Ankara är Turkiets huvudstad så är det inte den som är den mest betydelsefulla staden i landet, utan det är Istanbul. Orsaken till att Istanbul har så mycket mer betydelse för landet och är mycket mer huvudstadslik än Ankara är att det är just Istanbul som tidigare så länge varit Turkiets huvudstad. Trotts Ankara nyfunna storhet och betydelse så är den innerst inne samma lilla bondby som det tidigare så länge varit. Det kommer dröja mycket längre tid innan Ankara blir Turkiets huvudstad i verklig mening och får störst betydelse i Turkiet.

Men just nu så har Ankara som sagt inte så särskilt mycket betydelse och den kan verka tråkig för turister. Staden har restauranger, parker, affärer och basarer men turister åker mycket hellre till Istanbul. Priserna i Ankara är mycket högre. Staden är inte precis ren eftersom alla eldar med kol och ingen har dieselfilter på sina bilar. Staden kan dessutom verka murlig och trång för många och inte så charmig.

Affären är inte anpassade till turismen på samma sätt som i en ”turiststad” som Istanbul, dom öppnar och stänger när det passar dom och dessutom så är det dåligt upplyst på kvällarna vilket gör det ganska mörkt. Men det finns besökbara platser i Ankara tex. de Anatoliska museet.

Ankara ligger på ett stort område men med flera kullar . Staden är stor men ändå rätt så lätt att hitta i. En stor bred paradgata( Ataruk Bulvari) börjar i norra kanten av stan och går igenom hela staden. Den är 6 km lång och går igenom stadens viktigaste delar Tex. de nya centrumet och presidentpalatset.

Ulus är hjärtat i den gamla staden, det är runt den delen som de nya Ankara är uppbyggt. Söder om Ulus ligger ett torg där de flesta billiga restauranger och hotell ligger, det är också där regeringen ar sitt säte. Sydöst om Ulus ligger stora parker och grönområden, och även ett operahus. Längre söderut börjar de mer moderna Ankara med bankkontor och stora shoppingcenter. Den splitternya tunnelbanan binder samman de äldre och de nyare stadsdelarna med varandra och även med stadens största moské.

Resterna efter de romerska styret finns i norra Ankara, där finns en 14 meter hög Julianuskolonnen och Augustustemplet. Där ligger också en moské som är efterkallad ett islamskt helgon som bodde i Ankara.

Mitt i de ekonomiska stadsdelarna så ligger fortfarande den ursprungliga gamla bondbyn som Ankara är uppbyggd på. Stadsdelen heter Hisar och ligger på en sluttande kulle.

De Anatoliska museet är mycket sevärt museum, det är mycket stort museum och rymmer Ankaras hela historia med alla folkslag.
På toppen på en grön kulle 2 km från staden ligger Mustafa Kemal, och vilar. Han som byggde Ankara från en lortig småstad till Turkiets huvudstad. Det finns också en staty av honom där.

Ankara är en mycket gammal stad som gått igenom flera olika epoker och tidsinriktningar, den har blivit utplånad flera gånger men lyckats resa på sig, förvandlingarnas stad, den har tom bytt namn ett antal gånger. Spår från all denna förändring kan man se i stadens olika delar, rester från de olika forna tiderna.

Ankara är också den lilla staden som blivit den stora staden på bara 100 år med allt vad det kan innebära. Staden byggdes om och fick nyare och modernare hus, mängder av folk flyttade in. Men trotts allt detta så kan man skymta den lilla småstaden finns kvar. Turister dras inte till Ankara i samma utsträckning som till huvudstäder i andra länder p.g.a. detta och inne i Ankaras centrum så ser det fortfarande precis likadant ut som i den gamla byn som Ankara för inte så länge sedan varit.

Jag tror att Ankara kommer att växa ännu mer i framtiden, detta tror jag eftersom Ankara nu är Turkiets huvudstad och mycket folk från den mer fattiga landsbygden flyttar hela tiden till stora städer. Ankara ligger på slätten och är nära många byar som folk skulle tänkas lämna för storstadslivet. Samtidigt som staden kommer att växa till sig så kommer den också attrahera mer turister tror jag, och den kommer att bli mer turistanpassad men även i allmänhet mer fungerande än den är idag. Den kommer också att bli mer storstadslik och mer som en huvudstad ska vara ju längre den är huvudstad. När folket i staden vänjer sig vid att det just är en huvudstad. Då kommer ännu mer turrister dras dit och priserna kommer sjunka rejält om folk intresserar sig mera.


Liketer och skillnader med Stockholm

Ankara ligger ganska nära kräftans vändkrets, det gör att vädret är ganska varmt till skillnad från Stockholm, det gör att det kan vara behagligare att bo där. Eftersom klimatet är mycket mildare runt Ankara än Stockholm, Ankaras klimatzon är lövskogsklimat och grässtäppsklimat medan Stockholm har barrskogsklimat. Därför så finns det mycket odlad jord kring Ankara medan Stockholm mest är omgivet av barrskogar. Årsnederbörden är också mycket rikligare i Ankara än i Stockholm så det är också en orsak till att det odlas mer runt Ankara. Det odlas mest potatis och sockerbetor runt Ankara, där de odlas i Stockolm odlar man foder och brödsäd. Ankara har inga naturtillgångar som är värda att nämna medan Stockholm som ligger nära kusten har gott om fiske.

Ankara är en mycket äldre stad än Stockolm, den är 3500 är gammal medan Stockholm nyligen fyllde 750 år. Detta beror bl.a. på att kulturerna utvecklades mycket tidigare nere i Orienten än uppe i norden, norden var länge täckt av inlandsisar att kulturen utvecklades senare där och det dröjde länge innan man började bygga upp städer, folket levde mycket längre som jägare och fiskare och i mindre byar. Ankara skapades på en plats som mycket länge varit bebott av folk, det ar varit en naturlig mötesplats för olika folkgrupper på slätterna och därför bildades den så tidigt. Stockholm bildades också på en plats där det redan innan funnits fast bebyggelse, den byggdes men strategisk grundtanke, att kunna försvara mälaren och ta ut skatt från dom som passerade med varor. Stockolm placerades med tanke på sjöfarten, på en ö. Då blev det lättare att ta sig från Stockholm och ut till världen, dessutom så blev det lättare att försvara.

Ankara byggdes inte ned tanke på försvar eller hur man skulle komma i kontakt med andra områden. Den förblev en ganska liten stad ända tills 1900 talet, det var också först då som den blev huvudstad, det var nog eftersom den var svår att komma åt, låg innerst på höglandet. Stockolm blev huvudstad direkt när den bildades även om den inte blev riktigt storstadslik förrens 1600 talet, men den växte sig stor på en gång eftersom den hade så bra läge. Eftersom Ankara inte var byggd för att kunna försvaras så blev den nedriven flera gånger, Stockholm låg säkert inne bland massa skär och blev aldrig förstörd, därför växte den upp och blev en storslagen stad då Ankara så länge var bara en liten bondhåla. Det är också för att Stokolm kunde försvara sig oh inte Ankara som Ankara bytt namn och ägare så många gånger i historien medan Stockholm alltid hetat Stockholm och alltid varit just Sveriges huvudstad.

Städernas stadsplanering liknar varandra li...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ankara

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-15]   Ankara
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=826 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×