Buddhism&Hinduism

4 röster
9771 visningar
uppladdat: 2007-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
(Ett brev )


Hejsan Gunnar Metmask!


Klart jag ska hjälpa dig, jag kommer att svara på en fråga i taget.
Så nu sätter vi igång så jag kan skicka det så fort som möjligt till dig!

Det du undrar över först är hur många anhängare de båda religionerna har och i vilka länder de är vanliga.

Hinduismen är den största religionen i Indien,Tamilerna på Srilanka och Nepal där du befinner dig just nu.

I indien är 85% av nästan 1 miljard är hinduer.
Det finns ca 762 miljoner hinduer världen över. Det betyder att hinduismen är den tredje största religionen i världen efter kristendomen och islam.

Buddhisterna finns främst i Sri lanka,Kina och Tibet.
Buddihsmen är den tredje största religionen i världen, tillsammans med hinduismen.Man vet inte riktigt exakt hur många anhängare just buddhismen har men det ligger på något emellan 300-500 miljoner anhängare.


Då har jag svarat på den första frågan och nu går vi framåt.
Nästa fråga du hade var om religionerna är nya eller gamla och hur de har blivit till.
Jag börjar med hinduismen.

Hinduismen är en gamal religion.Den sträcker sig ändra tillbaka till 1000 talet f.Kr det har forskare kommit fram till.
Hinduismen härstammar från Indus-dalen som ligger i nuvarande Pakistan.
För omkring 3500 år sedan kom de ljus hyade arierna norrifrån och trängde in i Indien, så smårning om smälde deras och indiernas religion samman och det var så hinduismen bildades.
Det vi har kommit fram till idag är att hinduismen inte har någon grundare till sin religion eller trosbekännelse.
Det är hur man lever som spelar någon roll inom hunduismen och inte hur man tänker.

Buddhismen:

Buddhismen uppstod för ca 2500 år sedan i norra Indien när prins Siddharta Gautama, ´Buddha´ nådde en slags instinkt och upplysning.
Prinsen föddes i en furstefamilj som häskade i ett rike i Norraindien.När Siddharta var bebis så fick hans far en spådom om att Siddharta antingen skulle bli kung eller munk.Det som skulle avgöra den saken var om han kunde skyddas från obehag och lidande.Därför fick han växa upp i ett palats av lyx i överflöd.Hans palats var skyddat från omvärlden.Han hade sina egna tjänare, vackra kvinnor som dansade för honom,dyrbara kläder och flera olika palats.När han blev äldre så gifte han sig med en vacker prinsessa och fick en son tillsammans med henne.Prins Siddharta hade dock en begränsad rörelsefrihet som skulle skydda honom från allt lidande han kunde bemöta utanför palatset.
En dag så tyckte han att det var nog med beskyddelse han ville se vad som fanns utanför palatsets väggar så han beslöt sig för att rymma.Detta kom dock lite sent eftersom hans son redan var född och han var gift, men detta skulle inte få stoppa honom.En natt så rymmde prinsen med hjälp av en av sina tjänare.När han kom utanför palatset fick han se lidande direkt.Han mötte ålderdom,sjukdom och död.På sin väg mötte han en munk som sa att han kunde få svar på lidandets gåta.Det var just det Siddharta ville.Han tillbringade sex år som hinduisk asket, och ägnade sig år att meditera och fasta.Men asketismen hjälpte honom inte.Siddharta var fast besluten av att finna svaret på hans gåta så han tillbringade hela 49 dagar under Bodhiträdet och nådde tillslut sitt mål.Han nådde Nirvana och blev Buddha "den upplyste".

Efter sin upplevelse började Buddha att lära ut, det var så buddhismen uppstod.

Då går vi vidare till din tredje fråga, du undrar vad samsara,lidande,begär,livstörst,atman,Brahman och de fyra ändla sanningarna innebär och till vilken av de två olika religionerna de tillhör.

De fyra ädla sanningarna:
De tillhör buddhismen de kom upp när Siddharta nådde upplysning, alltså att allt liv är lidande.
De fyra ändla sanningarna är:
1. All existens är lidande.
2. Lidandet är orsakat av själviskt begär.
3. Utplånandet av begären gör det möjligt att lidandet upphör.
4. Den åttafaldiga vägen leder till att lidandet upphör.(Den åttafaldiga vägen kan kallas för medelvägen och detta är vägen till Nirvana.)

Brahman:

Tillhör hinduismen och är den grundläggande sanningen om verkligheten.
Man kan säga att brahman betyder att det finns gudomlighet i allt, inom sig har varje människa en själ.
Själva ordet brahman kan också översättas som gud, det finns helt enkelt i allt levande.

Atman:
Tillhör också hinduismen och med atman menas att man har en liten del av den andliga verkligheten brahman inom sig.Den förenas alltså med brahman, men inte så länge den är fången i kroppen och själavandringen.Med själavandring menar jag då att den vandrar från kropp till kropp.

Lidande:

Tillhör buddhismen med lidande menar buddhisterna att människornas liv går ut på lidande och otillfredsställelse.De säger att även om man är frisk och för en tid lever lyckligt så kommer åldrandet ikapp en och tillslut dör man.Allt som en människa sätter värde på glider oss ur händerna.Vi människor längtar efter materiella ting och får man det man önskar så vill man genast ha något nytt.Man blir tillslut besviken och det ökar då lidandet.

Livstörst:

Tillhör buddhisterna, det buddha menade med livstörst var att själva lidandet som jag beskrev här ovan inte dör med kroppen utan det är llivstörsten som tvingar oss att återfödas det är llivstörsten som driver det hela.Buddha ansåg att människan ständigt vill bli rik och få framgång det menar han är ett lidande, lyckas man inte med det i det första livet så återföds man, och så fortsätter det.

Samsara:

Tillhör hinduismen,detta handlar helt enkelt om att en människa föds -> sedan dör hon -> och tillslut blir hon återfödd,
Detta kallar med ett finare ord för Reinkarnation.
Reinkarnation = Själavandring

Begär:

Tillhör buddhismen, det de menar är att en människa som får något man önskat sig önskar genast något mer efter man fått det man från början vill ha.Det blir som ett ständigt begär från oss.

Nästa fråga du undrade över var varför dina arbetskompisar gick omkring med två streck i pannan,du trodde att det kunde vara något mode, men där har du fel. Det tillhör hinuernas religion.
När hinduerna ber i sitt tempel så kommer de dit väldigt tidigt.Oftsast har de med sig någon liten gosak för att kunna delta i pujan som tar plats i templet.Man kanske har med sig bananer eller liknande, när man kommit till templet ger man detta till prästen och han går och lägger det framför den största gudabilden.Man kan också lägga en slant i prästens mässingbricka och det gör de allra flesta.
Efter detta så för de sina händer över den renade eldan,för samman dem och bugar sig.Det börjar be.Kanske ber de för sin familj eller något annat.När de har bett så vänder de sig mot prästen och han ritar några streck i pannan på dom.Det är deras gud Shivas märke.När de fått strecken bugar de sig återigen fast denna gång för prästen och sedan går de hem.Så det är därför dina jobbar kompisar har några streck i pannan.

Jag hoppas att du fick ett bra svar på förra frågan om varför de går runt med streck i pannan.Nu tänkte jag gå viadre till där du sitter och äter oxfilé, njuter av det och så säger nån very bad for your karma.Detta är också en del av hinduernas religion.Det är så att de tror på olika kaster.En kast föds man i.Får du ett bra liv,rikedom och glädje då har du varit snäll och vänlig i ditt förra liv.Men om du i detta livet är fattig och då levde du helt enkelt inte ett bra liv i det förra livet du hade.Och karma är resultatet av hur du levat.Den som varit hederlig och vänlig och inte ätit kött,eftersom alla hinduer är vegetarianer den får bra karma och flyttas till en högre kast i sitt nästa liv,då får den personen ett bra liv med rikedom o.s.v.Men den som har levat dåligt får dålig karma och flyttas till en lägre kast i sitt nästa liv och får det fattigt och eländigt.Det hinduerna menar är att den som levt ett bra liv i det förra alltså har ett bra liv nu den ska vara stolt,det är helt enkelt så att ens gärningar i det liv man levt före bestämmer hur man får det i detta livet och i vilken kast man ska få.


Moksha och Nirvana är inga städer,det är en helig plats som både hinduer och buddhister vill nå.Det är deras mål.Moksha är hinduernas heliga plats och Nirvana är buddhisternas heliga plats.Jag tänkte börja att förklara hinduernas väg och sedan gå över till buddhisternas väg. För att nå Moksha så ska man självklart inte stjäla,mörda eller ljuga.Men en del andra saker som är självklara för hinduerna är att man inte ska dricka alkohol och man bör inte äta kött, och absolut inte äta kokött eftersom kon är helig för hinduerna.Hinduism är en väldigt bred religion och därför finns det många vägar att nå moksha,jag har valt att skriva om de två vanligaste vägarna.Den ena vägen till Moksha är genom yoga.Man ska öva yoga för själens skull, metoden har blivit populär i västländerna men där är det mest för att få en perkeft fungerande kropp.I Indien har man ett mycket djupare syfte med yoga.Syftet är att man ska kunna få slippa återuppfödas man ska bryta kedjan.För att nå detta kanske man är en lärare inom yoga.En lärare kallas för yogi och det finns pesoner som säger sig kunna göra övernaturliga saker med yogans hjälp.Men genom yoga ska man kunna nå Gud,världssjälen,Brahman, få den fullkomliga gemenskapen med Gud.Det kallas för Moksha.
Buddhisternas väg, de tror på det Buddha sa.Alla buddhister tror på att det inte finns någon gud, människan måste hjälpa sig själv för att nå Nirvana.Att nå Nirvana är buddhisternas mål, med Nirvana menar de att man slipper återuppfödas och man är fri.Men vägen dit måste människan själv finna utan övernaturliga makters hjälp.En människa ska inte underkasta sig gudar av rädsla utan ska gå rakryggad och trygg och på så sätt möta livet.Genom att leva rätt, meditera titta in i sin själv och söka om instinkt och vishet så ska människan nå sitt mål.Detta var vad buddha sa och det tror alla på.Och det är vägen till harmoni och befrielse.Man ska helt enkelt befria sig själv utan någon annans hjälp.
Och det är absolut inga städer som du först trodde :D.

Nästa sak du undrade över var varför dina kollegor stod och kastade färg på varandra och undrade om du skulle ringa dårhuset.Det är verkligen inte nödvändigt.Om du hade ringt så hade de nog skrattat åt dig och förklarat varför det gjorde det.Det var helt rätt att inte ringa eftersom det ytterliggare är en del av hinduernas tro.Det är en högtid inom hinduismen som kallas Holifestivalen.Det är då som de kastar färgat vatten på varandra eller färgat pullver.Det är mest ungdomar som gör det, under denna högtiden har kvinnorna rätt att smiska till alla män de träffar men endast skämtsamt.Högtiden firas till minne av Krishna, som jämt hittade på rackartyg under sin ungdom.

Du säger att det finns människor som säger att de har samma religion men att de ändå bråkar om vem som ska följa med på en vagn för att nå Nirvana, måste bara påpeka det en gång till Nirvana är fortfarande ingen stad det är ett mål om befrielse som buddhisterna vill uppnå.Jo det är så här att inom buddhismen så finns det två Stora riktningar,mahayana och hinayana.Och det finns en liten vagn där bara några få människor får plats i och en stor där alla människor får plats i.De som tror på den lilla vagnen kallas för hinayanabuddhister och de som tror på den stora kallas mahayanabuddhister. De människor som tror på den lilla vagnen bor främst i Sri lanka,Burma och kambodja men det finns fler länder och den stora vagnens troende hittar man lite spritt i Kina,Japan,Korea och Tibet.
Den lilla vagnens troende är främst munkar och nunnor eftersom det är buddhas lära att endast munkarna och nunnorna kan nå Nirvana.Och den stora vagnen är till för alla och alla kan nå Nirvana, inte bara munkar och nunnor.De i den stora vagnen ber ofta till Buddha och offrar till honom.De troende i den stora vagnen säger att Nirvana är ett paradis.Men Buddha hade nog inte kännt igen så mycket av sin lära i den stora vagnen.

Ja, då kommer vi till dom lite svårare frågorna som är mycket mer djupa än de frågot du ställt innan.Men jag ska försöka svara på dom så utförligt jag kan.
Det är buddhisterna som har börjat behandla dig annorlunda.Inom buddhismen är prästerna väldigt viktiga och det betraktas som en stor ära att få ge en präst mat.Som gengäld för att du givit prästen mat så får du tillbaka kraft, goda tankar och välsignelse till både dig och din familj.I och med att ni far var präst så behandlar dem dig bättre därför att de har en stor respekt för sina präster.
Harijas och daliter är människor som har föds i en dålig kast.Nu undrar du säkert vad f*n en kast är för något och vad det har med människan själv att göra.
Det sägs att människorna skapades av guden Brahma, ur huvudet kom prästerna,ur armarna kom krigarna medans bönderna växte fram ur låren.Tjänare och slavar bildades ur gudens fötter.Om du tänker dig en triangel där prästerna och brahmaner står högst,under finns ämbetsmän och krigare under dem är bönderna,köpmännen och hantverkarna och sist men inte minst slavarna och tjänarna som är längst ner i triangeln.Om du nu har den här bilden framför dig så kommer du att kunna se dom olika kasterna.De som är högst upp i triangeln har det bra och de som är längst ner vilka harijas och daliter är har det sämst.Dina vänner i Nepal har rätt om att de inte kan ändra på det eftersom de inte betede sig bra i det förra livet så får dom lida för det i detta livet.Det är också här som karman en än gång kommer in.

Nu har du äntligen kommit in på en fråga om gudar, denna frågan är väldigt viktig att du frågar eftersom dessa båda religionerna är så väldigt breda så finns det inte några regler om vilken gud man ska dyrka, man behöver inte ens tro på någon gud.Jag ska ge dig några exempel.
Lärda hinduer säger att det inte finns någon direkt skapare till universum.De menar att världen är en evigplats, alltså en plats som alltid funnits där.Och bakom varje energi som utstrålas från något liv här på jorden som har en själ så finns där en längtan om att få bli ett med världssjälen.Detta är ett sätt att tro.
Ett annat sätt att tro är att gudarna har en makt, de har makt att hjälpa oss och utan gudarna och människor som offrar till dem så skulle inte människan finnas idag.Vi skulle helt enkelt vara hjälplösa.Så är ett annat sätt att tro inom just hinduismen.
Ett tredje sätt är att tro att det finns en gud men han är osynlig och gudabilderna är för människor som inte kan tänka sig att gud är osynlig de behöver som en bekräftelse att han finns.Men vissa hinduer tror helt enkelt att gud är osynlig men de flesta tycker att det skulle vara tråkigt om alla trode på samma sätt så de har inget emot att de finns statyer som ska föreställa gud.
I Buddhismen så tror man också olika Nilan tror att det inte finns någon gud, och han och hans familj ber absolut inte till Buddha utan de ber till sig själva kan man säga.Men de tror på Buddhas lära vilet var att människan ska utveckla sin egen väg och att det inte finns några övernaturliga krafter som kan hjälpa oss.
Ett annat sätt att tro på just inom buddhismen är att Buddha är en gud.Man offrar ofta till honom.Och man anser att alla människor ska kunna komma till det lyckliga paradiset Nirvana.
Som du ser så finns det många olika sätt att tro inom dessa religioner och alla får tro precis vad de vill.Ingen kan säga att de har fel,dessa religioner är så fria så att det är därför du har vänner som tror olika.

Nästa fråga undrade över var vad det är mellan hinduer och muslimer, detta har självklart med historien att göra.Indien har bekämat många blodiga krig och ett av krigen var mot Pakistan.I hinduernas heliga skrifter står det att man inte ska använda sig av våld men det är något som de flesta hinduer inte följer.Precis som inom andra religioner så finns det fanatiska fundamentalister som vill att Indien bara ska präglas av en tro, det är hinduismen.Eftersom fundamentalisterna tror på detta sätt så fösöker dom bekämpa alla andra religioner eftersom de anser att de som tror på en annan religion tror fel.Särskilt aggressiva är de mot de 100 miljoner muslimer som bor i Indien, och mot det muslimska landet Pakistan som är Indiens grannland.Och hinduernas betéende mot muslimerna har sina avtryck i historien.Det var så här att redan under 700- talet så kom de första muslimer till Indien.De började erövra delar av landet och det slutade med att under 1500-talet så hade de tagit kontroll över hela Indien.Under den här tiden så kände sig många hinduer föträngda,rädda och de kände sig inte fria.
Under 1700-talet så blen indien en koloni under Storbritanniens makt, men Indiens ledare Mahatma Gandhi kämpade för sitt lands frihet och uppnådde den år 1947 då Indien blev ett självständigt land.Mahatma Gandhi var en fredlig man och gjorde landets frihetskamp på ett fredligt sätt.Detta tyckte inte en del hinduer om eftersom de tyckte att han var för snäll och för fredlig mot muslimerna, så inte långt efter självständigheten blev han mördad.
Efter detta så ökade spänningarna mellan de båda religionerna ytterliggare, och det resulterade till att strider bröt ut mellan muslimer och hinduer.Man har räknat ut att minst 2 miljoner människor mist livet under kampen mellan hinuer och muslimer och att många fler har tvingats till att fly.Man kände att man var tvungen att göra något åt detta och man kom på en lösning.Den del av Indien som det bodde flest muslimer på skulle få bli en egen stat, idag heter den Pakistan.
Än idag så känner de båda religionerna ett starkt hat mot varandra och det har brutit ut ytterliggare strider mellan dem och fler människor har mist livet under dem.Allt detta tillsammans har resulterat att de båda anhängarna till de två olika religioner har handlat tvärtemot det som står i Quranen och Vedaböckerna, de har mördat,bränt varandras hem och slagit sönder varandras heliga byggnader.

Nästa fråga handlade om din kollega som ville bli en buddhistisk munk,ja det krävs ganska mycket för att klara av detta och jag förstår att han är osäker.Om han är en väldigt hederlig människa och tror stakt på sin religion ska han göra det men det är en lång väg som han måste vandra innan han når det mål han vill ha.Jag ska skriva upp en lista på vad som krävs av en munk.
Han ska leva i sexuell avhållsamhet, ett vanligare ord är celibat.
Han ska leva fattigt.
Han får endast äga tre olika klädnader och alla ska vara orange.
Han får ha sin vandrings stav.
Han får äga en rakkniv.
Han får ha en synål.
Han får ha en tiggarskål.
Han får också äga en sil.
Han får inte ägna sig åt sång,musik dans.

Detta är vad din kollega vill göra.Han blir begränsad inom livet som han lever nu.Han får ingen lyx, inte ha samlag o.s.v det är mycket som krävs av en munk.En viktig sak jag inte har skrivit upp i listan är att en munk aldrig får låta sitt hår på huvudet växa ut.Jag tycker att din kollega ska fundera mycket och sedan fatta rätt beslut.Men som sagt det är väldigt svårt liv att leva så.

Nästa fråga du undrar över är vilka likheter/olikheter det finns mellan Muhammed,Buddha och Jesus.Jag kommer göra detta i punktform för att det blir lättare för dig att förstå då.
Alla tre är grundare av sin religion.
Muhammed och Jesus är Gudar.
Buddha är endast en klock människa och absolut ingen gud.(Trots att detta står i tripitaka så finns det buddhister som tillber honom.)
Alla tre lärde ut sin religion.
Alla tre är fundamentalister och anser att deras religion är den rätta.
Muhammed och Jesus ska en dag återuppstå och väcka alla döda och sedan bestämma vilka som ska till himlen och vilka som ska till helvetet.
Alla tre har olika böcker:Quranen,Bibeln och Tripitaka.I dessa anses det stå det de tyckte.
Alla tre har ett eget gudshus: tempel,moské och kyrka det är dit deras anhängare kommer.
Buddhister ska inte tillbe Buddha utan sig själva.
Kristna och muslimer ska tillbe sina gudar, Jesus och Muhammed om hjälp och råd.
Alla tre dyrkas av sina anhängare, även Buddha fast han inte ville att folk gör detta.
Muhammed åt inte fläsk och Buddha åt inte kött, dessutom drack ingen sprit eller vin, tillskillnad från Jesus som gjorde detta varje nattvard.

Som du kan se är det många likheter mellan kristendomen och islam,men olikheter mellan k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhism&Hinduism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-03

    Ledsen att säga det här men de

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-27]   Buddhism&Hinduism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8282 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×