Kalla Krigtet

2 röster
8723 visningar
uppladdat: 2007-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kalla kriget

Den frågeställning jag har valt är När? Var? Hur? och varför?

Namnet kommet från journalisten Walter Lippman och är en beskrivning av relationen mellan USA och Sovjet mellan 1947 och 1991.

Det Kalla Kriget är ett krig som inleddes i tyskland mellan väst och östblocken men aldrig bröt ut helt i bataljer sida mot sida men spelade ut sig i små strider och maktkamper som Kubakrisen och Koreakriget. Anledningen till att det inte bröt ut var att båda sidor (USA och Sovjet) hade nog med kärnvapen för att förinta jorden många gånger om och därför skulle ett öppet kärnvapenkrig leda till världens undergång, som de hade fått prov på då USA släppte Little boy över Hiroshima. Förhållandet mellan Sovjet och USA under denna tid var en terrorbalans där ingen ville starta kriget utan risk att själv bli krossad.

Man har 3 teorier om varför det började överhuvudtaget och de är: den traditionalistiska, revisionistiska och den postrevisionistiska teorin. Den traditionalistiska går ut på att Sovjet var den aktiva parten, den revisionistiska går ut på att USA var den aktiva och den sista innebär att det var bådas fel.

Det Kalla Kriget varade ungefär mellan år 1947 till 1999 då berlinmuren i Tyskland raserades och väst och öst Tyskland kunde återförenas samt med de familjer som delats i flera år.

År 1945 i april så skakar både Sovjetunionen och USA hand inne i det kuvade Hitlertyskland men det var en kortvarig vänskap då Sovjet såg sin chans att sprida kommunismen inne i Europa och började flytta sina gränser mot väst. Misstänksamheten ökade då Sovjet tog baltstaterna och de länder som skulle ge sovjet en geopolitisk bonus som Afghanistan och Kuba.
USA: s dåvarande president Harry Truman motsatte sig kommunismens spridning genom Trumandoktrinen (”Fria folk som motsätter sig underkastelse av beväpnade minoriteter och stormakter”). Det var samma president som beordrade atombombningen av Hiroshima.
Därefter så enade västmakterna sina delar av Tyskland och sovjet kallade sin del för DDR(Tyska demokratiska republiken).
Kort därefter så bildade USA NATO tillsammans med väststaterna. Sovjet svarar med att bilda Warszawapakten med öststaterna. Båda sidor är nu rädda för att motståndaren ska lägga grunden till 3: dje världskriget. Nu kommer det kända uttrycket järnridån att uttalas av Winston Churchill för att situationen mellan Sovjet och väststaterna har nu blivit lite mer kyligt.

Sovjet kommer även först upp i rymden och chockar USA som trodde sig vara överlägsna inom teknologi. Sovjet ville upp dit först för att förhindra ett överraskningsanfall från USA där atombomberna åkte långt genom rymden och bombade Moskva. Detta skulle leda till en av de mest berömd kapplöpningarna i människans historia där sovjet är först upp i rymden och på så sätt vinner, men USA tar igen då de skickar en bemannad farkost till månen.
Kubakrisen År 1962

År 1947 släpper Storbritannien Indien som koloni efter att Mohandas Gandhi länge talat om ett fritt Indien, även Belgien och Frankrike släpper sina kolonier och vid den tiden stod maktbalansen som visad på bilden där rött är Warszawapakten och blått är NATO och väststaterna. Man kan se att Kuba är med i Warszawapakten och det var en av mänsklighetens närmsta stunder till undergång.

Kuba hade praktiskt taget varit styrt av USA sedan 1889 då USA hade ockuperat ön och drivit ut den spanska kolonialmakten och senare invaderat ön för att försvara sina egna syften 3 gånger och USA ägde också den mesta delen av den kubanska ekonomin.

Man kan då se att relationen mellan USA och Kuba inte var väldigt bra och den förbättrades inte av att den Kubanska regeringen slöt ett handelsavtal med Sovjet men USA svarade med att vägra köpa den Kubanska sockerskörden som utgjorde en stor del av landets ekonomi men Kuba gav igen med att göra alla Amerikanskt ägda företag på Kuba statliga (dvs. att staten äger dem) och genom att sälja sin sockerskörd till Sovjet och Kina.

Efter att president Eisenhowers försök till att störta den Castroledda regeringen i Kuba så gav han klartecken till en invasion ledd av Kubanska legosoldater. Man ville att invasionen skulle ses som ett uppror mot Castro (därav de Kubanska soldaterna).
Efter att Eisenhower avgått och Kennedy tagit över stod det klart att invasionsförsöket varit ett fiasko och deras täckmantel var borta tillsammans med hela invasionen. Anledningen till misslyckandet var att USA helt hade missbedömt folkets stöd för regimen och hatet för den gamla regeringen.

Anledningen till att Sovjet hade accepterat en allians med Kuba var att de ville använda den som en missilbas för enklare bombning av USA i tron på krig. Men USA fick reda på det genom att de skickade spionplan för att ta kort på Kuba och efter intensiva diskussioner om vad man skulle göra åt det så talade Kennedy på TV och sade att han skulle sätta ut en flottblockad runt Kuba för att förhindra att fler bomber blev ditskickade han hotade även med att om det inte blev en upplösning på problemet så skulle han tvingas att ”vidta åtgärder”.

Nedräkningen mot förintelsen såg ut att ha börjat då 200 amerikanska örlogsfartyg låg utanför Kubas kust och väntade på sovjetiska fraktfartyg man visste var på väg lastade med kärnvapen. Utöver detta fanns drygt ettusen flygplan starklara och närmare etthundratusen soldater redo för krig.

De Sovjetiska båtarna ser då vad som har hänt och drar sig tillbaka och senare skickas ett brev till Kennedy från sovjets ledare där det står att man ska sluta skicka kärnvapen till Kuba och dra de som redan fanns där tillbaka om USA tar bort det som de har i Turkiet.

Detta får krisen i Kuba att ebba ut men de effekter det har på invånarna på Kuba är stora för att landet inte längre har några stormaktsvänner att få Ekonomiskt stöd av. Fortfarande har USA ett öga på Kuba och pressar det fortfarande genom att ha kvar den ekonomiska blockeringen.
Mot slutet

Efter slutet på Kubakrisen så började nedrustningen av de båda stormakterna genom SALT 1 och SALT 2 som var de första förhandlingarna mellan USA och Sovjet på länge. SALT 1 ägde rum vid Kubakrisen och i staden Helsingfors som är Finlands huvudstad och där diskuterades nedrustning av militära luftvärnsvapen osv. Vid SALT 2 år 1979 diskuterades nedrustning av kärnvapen och även fast detta inte är slutet på kalla kriget, eftersom att Sovjet senare kom att inta Afghanistan höll båda parter löftet om nedrustning.

Senare då valet av Ronald Reagan till en ny amerikansk president 1980 gav upphov till en ny upprustning och då startade USA ett program som kallades SDI och det tvingade Sovjet att upprusta men till större höjder än förut och den ekonomiska svackan som Sovjet hamnat i innan nedrustningen var för stor för landet att stå ut med och därför föll den mäktiga jätten Sovjet. Det tvingade den dåvarande ledaren att avgå och lämna plats för en ny ledare som hette Michail Gorbatjov. Han förespråkade ändringar i bristerna av den förra regimen och blev snabbt populär i väst men han var en man som pratade men inte gjorde mycket och endast ord kan inte hålla en nation på fötter. Därför utbröt en revolution som gick från land till land och smittade med en nationalistisk yra och år 1990 var det klart att Gorbatjov hade tappat greppet och år 1991 avgick han och sovjet splittrades i många små republiker. Den största av dem heter Ryssland.

År 1991 föll också berlinmuren som ett tecken på att det Kalla Kriget var över.



Jag själv tycker att det var en befängd idé att uppfinna kärnvapen överhuvudtaget och tycker att hela denna incident kunde ha undvikits om hela världen var en enda nation som inte genomförde någon ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalla Krigtet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-29

    kommentera nuuuu moahhaaaa

  • Inactive member 2008-05-12

    Du har massa stavfel.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-28]   Kalla Krigtet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8293 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×