Agumentativt tal mot alkohol

20 röster
33407 visningar
uppladdat: 2007-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alkohol…
Ett ord som förknippas med många olika saker.
Ett glas med gott vin till middagen,
Ölen med jobbarkompisarna på fredag kväll.
Helg, frihet och festande.
Trots att vi associerar alkohol med många positiva upplevelser är det ett faktum att alkohol sedan hundratals år tillbaka är ett stort folkhälsoproblem. År 1921 hölls en folkomröstning i Sverige huruvida man skulle förbjuda alkohol eller inte. 51 % av befolkningen röstade mot ett alkoholförbud. Sedan dess har man försökt att minska alkoholens skadeverkningar med en alkoholrestriktiv politik. Exempel på detta är höga skatter på vin och sprit, och systembolagets alkoholmonopol. Åttio år har gått sedan Sverige valde väg, och alkoholsituationen har inte blivit bättre. Svenskar super som aldrig förr. Med facit i hand vet vi alltså att skattehöjningar och kontroll av försäljning inte räcker för att minska den skadliga alkoholförbrukningen. Vi behöver ett totalförbud av alkohol!

Titt som tätt kommer rapporter om vinets hälsosamma effekter. Men att alkohol skulle vara bra för hälsan är en myt. En vuxen person klarar inte av att bryta ner mer alkohol än den mängd som finns i en lättöl, 7gram. I det ”hälsosamma” glaset med vin finns det 12gram alkohol. Mer alkohol än den rekommenderade max gränsen på 7gram skadar levern. Vad har man för nytta av en marginellt bättre hjärt- och kärlhälsa när levern är förstörd?. Alkohol är hälsofarligt, inte hälsosamt!

Det vanligaste argumentet mot ett alkoholförbud, förutom att alkohol skulle vara bra för hälsan är att ett förbud inte fungerar. Alkohol är en del av vår kultur, ett självklart inslag på studentfest och vid nyårsfirande. Varför är vi så måna om en kultur som trots sin glamourösa framsida har en så destruktiv och mörk baksida? Vi anser oss leva i ett modernt och välutvecklat samhälle. Trots det super vi lika mycket som man gjorde på 1800-talet. Det är dags att byta ut en förlegad och hälsofarlig kultur!

Alkohol är inte bara förknippat med sjukdom och ohälsa. Det har även klara samband med våld- och sexualbrott. Enligt statistik från Brå, brottförebyggande rådet, har 70% av alla våldsbrott som begås en alkoholpåverkad gärningsman. Och otaliga är de unga tjejer som utnyttjas sexuellt på fyllan. Offren för dessa brott är utnyttjade och emotionellt skadade tjejer, kvinnor som blir slagna av sina män och killar som blir brutalt nedslagna på gatan. För dem betyder ordet alkohol våld, och brutala övergrepp. För alla dessa oskyldiga människors skull, förbjud alkohol!

De som drabbas allra hårdast av alkoholens mörka baksida är de som inte ens dricker, barnen. 150 000 barn i dagens Sverige växer upp i hem med en alkoholiserad förälder. De växer upp i en värld av svikna löften, skam och skuld. En tjej skriver såhär i sitt brev till ungdomsmottagningen; va gör man hon man har en pappa som inte fattar att han e alkis? va gör man om ens pappa slår en? va gör man när man inte vill gå hem längre, när man gör allt för å slippa gå hem?? de e allti bråk hemma..allt e allti mitt fel fast jag inte ens en hemma när det händer..enligt min pappa e jag falsk å manipulativ..då får man tydligen slåss..?! va gör man när kuratorerna man pratat med typ säger "stackars dej, men du gå hem så ska du se att de ordnar sej å sen skickar iväg en. Vad kan man göra man? ja pallar inte ha de så här länge till..

Anna är femton år. För henne är fysisk och psykisk misshandel vardagsmat. Hur många barn och ungdomar ska behöva gå igenom samma lidande som Anna innan vi agerar?

Vi får inte leva i villfarelsen att alkohol bara är alkisen på parkbänkens problem, för det är det sannerligen inte! Det kan vara din morbror som dör i hjärtsvikt, din pojkvän som blir nedslagen på...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Agumentativt tal mot alkohol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-01]   Agumentativt tal mot alkohol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8304 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×