Genetik, frågor och svar.

4 röster
15636 visningar
uppladdat: 2007-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Hur har universum och jorden bildats? Berätta kort.
Från början, innan Big bang fanns det bara energi i rymden. Inga atomer, bara någon form av energi. universum expanderar hela tiden, och eftersom den bara blir större måste det ha börjat från någonstans. Vissa menar att universum ha varit så litet att det knappt kunde ses med blotta ögat. Den var oerhört liten och kompakt. Nu däremot beräknas universum ha en radie på ca 20 miljarder ljusår. För 15 miljoner år sedan small Big bang, det var då universum började expandera och planeter bildades.
2. Hur kommer det sig att giraffer har lång hals och att fiskarna har fenor? Förklara med hjälp av Darwins teorier.
Darwins teori bygger på grunden, den bäst anpassade arten överlever. Och att arten anpassar sig efter omgivningen. Vissa organismer stannade i havet, utvecklade t.ex. fenor för att kunna förflytta sig framåt. Andra organismer började kravla sig upp på land och utvecklade ben, så att de kunde förflytta sig framåt. På land behöver man inga fenor. Ett annat exempel är girafferna.
En giraff flock bodde vid en bergskedja. En dag hade några giraffer gått lite längre bort från flocken för att äta på de saftiga träden. Då rasade stora stenblock och flocken delades. De kunde inte återförenas igen och levde sina liv skillda. På ena sidan fanns det höga träd och inga djur som hotade. På andra sidan fanns det låga busskar och stora lejon som hotade. På den sidan med höga träd dog de som var små och inte nådde upp. Det fanns inga rovdjur så girafferna behövde inte vara duktiga på att springa snabbt. Därför blev girafferna på den sidan långa och inte så bra på att springa snabbt.
På den andra sidan med små busskar överlevde de med kort hals eftersom de andra inte nådde ner. På den sidan fanns det även lejon som hotade, så då dog de giraffer som inte kunde springa snabbt. Så de som fanns kvar var de snabba, och små girafferna. De parade sig i sin tur och förde de generna vidare. Så till sist fanns det bara små och snabba giraffer på den sidan.
Denna teorin tror jag väldigt starkt på! Men det motsäger de kristnas tro. Men ett ytterligare bevis på att Darwins teori stämmer är att vårt lillfinger håller på att försvinna. För vi behöver det inte längre.det behövdes för länge sedan för att då använde vi händerna mycket mera, men det gör vi inte nu.
Men de kristna säger att gud skapat oss såhär, jag tror vi är skapade efter förutsättningarna i naturen. De säger att det var gud som gav oss olika språk, jag tror att vi har olika språk för att alla utvecklat sitt sett att kommunicera. Och eftersom att man för länge, länge sedan (ca.1000f.kr.) inte hade förmågan att resa till andra platser, blev det inte att man fick ett å samma språk. För då har man ju inte användning av samma språk heller eftersom man aldrig pratade med folk från andra länder.
3. Rita och förklara skillnad på kromosom och gen.
En kromosom är en lång, hoppressad kedja av dubbelsträngat DNA. En kromosom är massvis av DNA. Vi har 23 olika kromosomer i varige cell. Och varige kromosom har en kopia av sig själv. Så sammanlagt har varige cell 46 kromosomer.
En gen är en bit av kromosomen. En bit med en kod, koden säger t.ex. att människan ska ha en arm. Eller att människan ska ha blå ögon. De bestämmer även ärftliga egenskaper hos individen. Koderna liknar ett slaggs pussel. Det är bitar som ska passa ihop. Om det då är ett visst antal bitar i följd, bildar det en kod som säger att koppen ska ha en viss egenskap eller se ut på ett visst sett.
Så skillnaden är ju att kromosomen är allt DNA, alla gener tillsammans. Och en gen är en bit av kromosomen som består av koder.
Det är helt fantastiskt, det där med kromosomer. Tänk att så mycket information ryms i något sådant litet. Man kan jämföra kromosomerna med ett litet datachipp. En liten ”platta” med massa information. Skillnaden är att kromosomerna skickar ut information som gör att delar växer, och växer gör inte datorn precis.
Det är jätte viktigt att vi skyddar oss mot strålning, för att om generna träffas av strålning kan den ändras. Eller så kan den muteras. Detta i sin tur kan leda till missbildningar eller störningar.
4. Förklara hur enäggs- och tvåäggs- tvillingar bildas.
Enäggs tvillingar bildas genom att ett befruktat ägg delar sig och blir till två ägg. Äggen fortsätter att bildas i mammans mage och blir till foster. Enäggstvillingarna får identisk lik arvsmassa, och blir jätte lika varandra. 30% av alla tvillingar i Sverige som föds är enäggstvillingar. Att få enäggstvillingar är ärftligt för kvinnan. En man som är enäggstvilling har inte förmågan att påverka äggets delning i livmodern. Enäggstvillingar har alltid samma kön.
Tvåäggstvillingar blir det om en kvinna får ägglåsning med två ägg istället för ett, och båda äggen befruktas. Då bildas två foster. De har inte likadan arvsmassa, och är så lika varandra som vilket syskon par som hälst. 50% av tvillingarna föds med kejsarsnitt.
Varför det är så att vissa kvinnor föder tvillingar och andra inte, tror jag beror på att naturen vill att människan ska få många barn . Barn som kan föra vidare arvsmassa. Vissa kan inte få barn så jag tror att naturen är så smart så att de kvinnor som föder tvillingar, kompenserar kvinnor som inte kan få barn. Utjämning helt enkelt. Naturen vill alltid att allt ska vara jämnt.
5. Förklara för och nackdelar med genmanipulerad mat.
FÖRDELAR:
# Man kan producera mat som tål kyla bättre, och grödan kan därför odlas året om.
# Man kan odla grödor som är immuna mot insekter, eller blad löss. På så sett slipper tonvis med mat gå till spillo varige år.
# Det är effektivare och man får mer mat på kortare tid.
# Det blir mer mat till de fattiga.
NACKDELAR:
# Det kan vara så att de genmanipulerade cellerna muterar sig.
# Det kan visa sig i framtiden att det är farligt.
# Det gjordes en studie i Australien, en råtta åt en genmanipulerad ärta som hade odlats i 10 år, råtta började producera antikroppar. Detta tyder på en allergisk reaktion.
# En annan studie visar att möss i Italien som ätit genmodifierad soja, började få cellförändringar i levern. När mössen sedan fick mat som inte var genmodifierad, upphörde cellförändringarna.
# Det är vetenskapligt bevisat att det ger lever och njurskador på möss.
# Genmodifierade organismer kan föröka sig och korsas med vanliga organismer.
# Det kan leda till utrotning av flera arter.
Visst, med genmodifierade grödor kommer mer mat kunna ges till de fattiga länderna, men det är inte det som är problemet. Vi måste hjälpa landet inne ifrån. Om vi väl börjat ge mat så blir de beroende av oss, och kommer aldrig klara sig på egenhand.
Vill vi verkligen riskera att kanske föra vidare genetiska fel som kan skapa lidande för kommande generationer? Kommer det vara värt det?
Vi måste tänka på framtiden, inte bara i nuet. Vi måste tänka på vad vi gör här och nu, annars kommer det vara för sent!
6. Förklara varför du har kunnat ärva egenskaper både från din mamma och din pappa.
En spermie har 23 kromosomer och ett egg har 23 kromosomer. De arvslagen som finns i mammans och pappans kromosomer ”blandas” och skapar bestämmelser. T.ex. mamma har stora fötter, då får jag också stora fötter. Man blir sällan kortare en sin mamma, det beror på att pappan är längre en mamman. Då blir man något mittemellan. Men det är inte organismens egenskaper som överförs på barnet, utan de arvsanlag som ligger till grund för egenskaperna. Arvsanlaget bestämmer utvecklingsmöjligheterna, men det är i samarbete mellan arvsanlagen och omgivningen som egenskaperna förverkligas.
Vi får fler genetiska sjukdomar nu för tiden. Det beror på att läkemederna och doktorerna nu för tiden kan övervinna otroligt många sjukdomar. Men det är inte bara positivt. De som överlever skaffar barn, och överför de dåliga generna. Det leder till försvagade generationer. Ju mer liv med sjukdomar vi räddar, desto mer försvagade generationer skapar vi.
Jag är väldigt human och vill att vi räddar massa liv, men detta faktum är ett problem. Det problemet drabbar oss och kommer att drabba våra generationer ennu mer. Frågan är hur man ska lösa problemet. Man kan inte låta människor dö, eller ta ifrån dom rätten att skaffa barn. Men detta är inte det värsta som drabbar mänskligheten, det finns värre saker som hotar. T.ex. genmanipulerad mat, växthuseffekten och strålning. Jag kan hålla på att räkna hur länge som hälst. Så jag tycker att man ska koncentrera sig på det istället. För varför försöka rädda människans bra gener om människan inte lever?
7. PÅ vilka sätt tror du att genetiken kommer att påverka vår framtid? Hur kommer fördelarna, farorna se ut i framtiden?
Jag tror att man kan beställa barn, att man kan få exakt det barnet man vill ha. Jag tror att genmanulipationen kommer att exploateras. Att vi sakta kommer att förstöra mänskligheten. Jag tror människan är för dum för att förståndet värkliga problemet nu. Vi bara tänker på oss själva. ”alla andra gör ju det, så varför ska jag bry mig” vi kommer få ta till drastiska åtgärder och kommer få offra. Mänskligheten kommer att gå rent åt helvete om vi inte gör något nu. Att beställa skräddarsydda barn är bara helt patetiskt. Jag tror att de som vill ha perfekta barn, mår dåligt i sig själva. De kan inte bli perfekta så de låter sina barn avspegla det istället. Jag hoppas inte det blir tillåtet. Och att klona hoppas jag inte heller att det blir tillåtet. De barnen får leva med att de inte är riktiga. Värden är sjuk! Jag ser ingen ljus framtid.


Källor:http://www.greenpeace.org/sweden/kampanjer/gmo/hals...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genetik, frågor och svar.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-05-29

    Bra och givande. Även för gymnasiestuderande.

  • Inactive member 2012-02-06

    bra

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-29]   Genetik, frågor och svar.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8308 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×