Indien, imperialism&kolonialism

7 röster
15191 visningar
uppladdat: 2007-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi föddes som Mohandas Karamchand den 2 oktober, 1869 i Indien, Gujarat. Namnet han fick, Mahatma, betyder ”stor själ” på sanskrit.
Senare i livet åkte han till England för att studera juridik, där upptäcktes hans stora samhällsintresse.
Han återvände till Indien 1891 men stannade bara ett år innan han åkte till Sydafrika för att arbeta som tolk och juridiskt biträde.
Gandhi stannade i Sydafrika i nästan 20 år, där upptäckte han även européernas rasistiska åsikter gentemot svarta människor och även indier.
Han blev själv utsläng från ett tåg även fast han hade förstaklass biljett. Han började lite försiktigt att organisera motstånd mot förtrycket. 1914 åkte han tillbaka till Indien för att stanna för gott, där började han engagera sig i aktioner för de fattiga och de lägsta kasterna, även de oberörbara.

1919 tog Gandhi över den Indiska politiken, han startade en kampanj mot det brittiska kolonialstyret, Storbritannien hade infört nya, väldigt diskriminerande, lagförslag. Kampanjen var en ickevåldskamp, det är nog det Gandhi är mest känd för sin ickevåldsstrategi som han höll på under hela livet. En ickevåldskampanj i detta fall gick ut på att bojkotta brittiska varor och man skulle inte rätta sig efter Storbritanniens nya lagar. Gandhi fick stort stöd av folket det berodde lite på att 400 demonstranter dödats av brittiska soldater helt utan anledning, så Indiens befolkning var med Gandhi.

Ickevåldsstrategin fick Gandhi att hungerstrejka flera gånger, så när han hamnade i fängelse var de tvungna att släppa honom efter en tid pga. sin dåliga hälsa, skulle Gandhi dö i ett allmänt fängelse skulle hela Indien göra uppror. Tack vare vägrandet av våld och hungerstrejken blev han sedd som en helig man för indierna.
Han klädde sig även enkelt för att visa att han tillhörde folket och var inte mer värd än någon annan för att han hade makt.
”Man kan endast besegra våldet genom att vägra det”

Gandhi ansåg att britterna inte skulle få komma och ta deras bomull, göra textiler och tyg av det och sälja det tillbaka till dem. Det var ju ändå deras bomull från början, han ansåg att indierna skulle satsa på självhushållning.
Man skulle spinna sina egna tyger istället för att köpa at britterna, det är därför spinnrocken är symbolen för hans fredliga självständighetskamp.

Saltkampanjen
Förr i tiden, när britterna styrde i Indien fick man inte utvinna salt ur de naturliga dammarna längs kusten. Storbritannien hade monopol på saltindustrin och man var tvungen att betala en saltskatt. Mahatma reagerade på precis samma sätt som med bomullen, det är klart man ska få använda det som finns i ens eget land. Så den 2 mars 1930 skrev han ett brev tillvicekungen;


”Om ni inte kan finna ett sätt att undanröja dessa onda företeelser och mitt brev inte vädjar till ert hjärta, kommer jag att det tolfte dagen i denna månad trotsa saltlagens bestämmelser tillsammans med de medarbetare i min ashram som jag kan få med mig. Jag betraktar denna skatt som den orättvisaste av alla från den fattiges ståndpunkt. Eftersom självständighetsrörelsen väsentligen berör de fattigaste i landet kommer början att göras. Det förunderliga är att vi så länge har underkastat oss detta brutala monopol.”


Den tolfte mars började Gandhis och hans anhängare sin 40 mil långa vandring till Dandi där stränderna är naturligt salta. Varje dag anslöt sig fler och fler personer till ”tåget”. De kom till Dandi den 5 april och då var de flera tusen, Gandhi gick ut och bröt loss en näve salt efter det skrapade folk salt över hela Indien, poliserna försökte stoppa det men fängelserna blev överfyllda. Gandhi greps den 4 maj.

Det allra viktigaste Gandhi gjort för Indien är att ha kämpat för Indiens självständighet genom motstånd, massdemonstrationer och förhandlingar och allt detta enligt sin ickevåldsstrategi. 15 augusti 1947 blev Indien tillslut självständigt.

Den 30 januari 1948 när Gandhi är på väg till ett bönemöte i Delhi skjuts han av en hindunationalist som beskyller honom för delningen av Indien i en hinduisk och en muslimsk del han blev även beskylld för att det var han som orsakade alla mord på hinduer som ägde rum i samband med delningen.
Ickevåldsstrategin fungerade, tills han dog.

Kolonialism & Imperialism i Indien
Kolonialism är när ett land ”tar över” en del av ett annat land och styr över den delen. Kolonialismen var störst under upptäcktsresornas tid (1400-talet), eftersom européerna reste runt i hela världen för att ta makt över områden, och ibland fanns det människor även på de ställena. De blev då kolonier för de hade inte kraften att stå emot de rikare ländernas makt och vapen, och det är bara att lyda.
Den första kolonialmakten i Indien var Portugal, men Storbritannien var störst.

Den 18 maj 1498 kom Vasco da Gama till Calcut i södra Indien. Han hade hittat en snabbare väg till Indien som de sparade 90 mil på och seglade på order från kungen för att ta kontrollen över kryddhandeln i Calcut som var en av deras största mest givande exportvaror. Han blev mycket väl mött och visades till kungen av Calcut som inte hade några som helst problem med att andra handelsmän kom till hans stad för att köpslå.

Just vid den här tiden hade Indien det ungefär lika bra ekonomiskt som de europeiska länderna. Hamnen i Calcut var en av världens största sjöfart och handelshamn, staden livnärde sig på export av kryddor och textiler som da Gama ville åt handelsmonopolet på. Han försökte i tre månader att få tillstånd till att upprätta en handelsstation, men i Calcut bodde redan arabiska köpmän som skötte handeln tillsammans med stadens myndigheter så de sa rakt nej.
Vasco da Gama vände tillbaka med sina skepp till Portugal och kom tillbaka 4 år senare med stora krigsskepp och vapen för att ta makten över staden i alla fall, när de kom till Calcut så stormade de in i hamnen och för att skrämmas gick de på sjömännen och deras skepp i hamn. En författare, Menon, har förklarat det såhär; ”varvid besättningen behandlades barbariskt och fick sina händer, öron och näsor avskurna.”
Portugiserna bar sig hemskt åt men de kunde inte landstiga i hamnen men 15 mil därifrån landsteg de i Cochin som kom att bli en mycket viktig hamn för handel och liknande. De blev bortsjasade från Cochin 1663 av det holländska handelskompaniet. De tog då över Goa och styrde kryddhandeln därifrån, Goa var en portugisisk koloni enda fram till 1961.


Sepoyupproret
Även om det var Portugal som var först i Indien så var det ändå Storbritannien som hade makten den mesta tiden. Redan på 1700-talet styrdes
Indien av det Ostindiska kompaniet, det odlades bra och
viktiga råvaror i Indien vid den tidpunkten såsom
bomull, socker och jute som var viktiga för industrin
i Storbritannien. I mitten av 1800-talet styrde
britterna så gott som hela Indien, och det
Ostindiska kompaniet var nu handelsbolag och
militärmakt. Till sina militärstyrkor hade de
värvat infödda indiska soldater, sepoyer.

Runt 1850 började ryktet om att patronerna,
som man skall bita bort, var gjorda av fett från
gris och ko. Sepoyerna var hinduer och
muslimer och det var därför mot deras religion
att äta gris- och ko fett. Det ledde till uppror
mot de brittiska koloniherrarna, två år tog det
för att krossa upproret för britterna.

Efter detta bestämdes det att Indien skulle bli mer lika västerlandet vilket betydde; järnvägar och bevattningskanaler byggdes, och man satsade på att sikta in sig mer på jordbruket, de införde också ägandeförhållanden på landsbygden. Vilket resulterade i att många människor blev utan jord samtidigt som jordbruksproduktionen ökade och exporterades så många människor, ca 20 miljoner, dog i svält. Britterna satsade mer på att exportera varor än att producera mat till folket. Det är lite av anledningen till att Indien ser ut som det gör idag, med massfattigdomen. När britterna gjorde jordbruksmarken till en privat ägo så blev de rika rikare och de fattiga fattigare, skulder gick i arv och det sitter fortfarande kvar.
______
Innan kolonialtiden vävdes all bomull inom landet, det var det mycket folk levde på, på den tiden. De skördade bomull, vävde och sålde. Men indierna tvingades sälja råbomullen (den skördade men ovävda bomullen) till engelsmännen för lågpris. Bomullen tog de sedan tillbaka till Storbritannien där den vävdes för att sedan skickas tillbaka till Indien där indierna fick köpa tillbaka sin bomull, dyrare än vad de sålde den för innan. Engelsmännen skapade plantager i Indien och sina andra kolonier runt om i världen. Den billiga bomullen blev en stor och viktig del i den industriella revolutionen. Europa växte i ekonomin under 1800-talet mycket på grund av att engelsmännen transporterade så otroligt mycket råvaror från Indien. Hela Europa tjänade stora pengar på Indien, medan delar av Indien blev fattigare och fattigare.

Imperialismen
Imperialism innebär att en stat vill ta över och kontrollera en annan stat utanför det egna landet. Det var dock inget nytt på 1800-talet, i alla tider har stater strävat efter att bli mäktigast, med mest militärisk och politisk makt. Det som var nytt under 1800-talet var att i och med industrialiseringen skapades det mängder med vapen och färdmedel t.ex. istället för spade skapades ångmaskinen, hästarna byttes ut mot järnvägar och spinnstolen blev en spinnmaskin. Det som betydde mest var nog att man kom på järnvägen och att gevären man var tvungen att stoppa krut i efter varje skott utvecklades till maskingevär så det är klart att om engelsmännen kommer med sina maskingevär till ett svagare land, Indien i det här fallet, med pilbågar vilka tar ledning och vinner då?
Det finns en såkallad ”checklista” för att se vad Imperialism är, vi kan checka av efterhand för att se om det var det som hände med Indien och Storbritannien.

 En stark stat tar över en svagare stat. Med stark stat menas att den är starkare ekonomisk, politiskt och organisatoriskt än den svagare staten.
Och den starka tar över den svagas ekonomiska och kulturella liv.
 Alla länder som praktiserat imperialism; har inlett en industrialisering som krävde råvaror, billiga råvaror fanns i andra länder.
 Det är imperialisternas plikt att; införa västerlandets kultur och förstånd i de andra länderna.
Vi kan pricka av alla tre punkterna, Storbritannien kommer och tar över Indien på alla sätt, de inledde en industrialisering och införde västerlandets kultur i landet.



Slavhandeln & Triangelhandeln

I plantagerna som engelsmännen skapade behövdes arbetskraft, indierna räckte inte till och engelsmännen själva vägrade utföra sysslan, så de följde spanjorernas exempel och åkte till Afrika för att hämta slavar. Med sig hade de krut, vapen, järn och tyger som de bytte mot slavar. Ofta var det så att engelsmännen samarbetade med olika hövdingar i Afrika som tog andra afrikaner till fånga i krig och sålde dem sedan som slavar till engelsmännen. När skeppen var full lastade med slavar åkte de till Västindien för att släppa av slavarna och hämta andra råvaror som socker, tobak och bomull som de sedan sålde på världshandeln. Engelsmännen sålde också slavar till Amerika för ungefär 15 pund styck, de köptes för 3 så Storbritannien tjänade på allting.

Slavarnas resa över atlanten var allt annat är bra och trevlig, de låg packade som sillar utan större möjlighet att röra sig. Varje skepp hade oftast plats för 250-300 slavar och färden tog mellan 1½ och 2 månader. Om skeppen innehöll för många slavar under en inspektion så fick man helt enkelt göra sig av med vissa, det enklaste sättet var att binda stenar vid anklarna och slänga dem överbord.
Det fanns ingen toalett eller liknande i skeppen, utan de fick uträtta sina behov på plats. Oftast fick de aldrig komma ut ur skeppet, de fick ligga kvar under däck tills båtresan var klar. Men ibland fick de komma ut och lufta sig då hoppade många överbord, de klarade helt enkelt inte av det. Ofta dog det många slavar innan de kommit fram, det fanns läkare ombord på skeppen men om en sjukdom utbröt stod han maktlös.

När slavarna kom fram till plantagen de skulle jobba på behandlades de fruktansvärt, de behandlades värre än djuren.
Många blev av med en hand eller fot för att de inte arbetade tillräckligt hårt. Det förekom också att plantageägarna utnyttjade kvinnor och barn sexuellt, inte på alla plantager dock. Kvinnor blev ofta gravida med plantageägarna som betedde sig som ingenting och lät barnen bli slavar som deras mor.
Slavhandeln avskaffas, men slaveriet då?
Under 1800-talet så avvecklade England slavhandeln successivt. Det gick inte särskilt fort och många människor miste livet i sin strävan efter frihet.
Även om slavhandeln förbjöds tidigt, så förbjöd man inte slaveriet. Då slaveriet inte förbjöds så blev det självklart en stor handel med insmugglade slavar. De afrikanska stammar som fick stor del av sin inkomst av slavhandeln blev givetvis inte så glada av det nya förbudet. Men när de märkte att smugglare var villiga att köpa deras slavar till ett högre pris blev de nöjda.
Detta gynna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien, imperialism&kolonialism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-18

    google är inte en källa att ut

  • Inactive member 2008-02-22

    google är ingen källa det är e

  • Inactive member 2008-04-27

    google är ingen källa ens !!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-31]   Indien, imperialism&kolonialism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8335 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×