U.S.A.

4 röster
9081 visningar
uppladdat: 2007-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
U.S.A. skapades

Från början var U.S.A. 13 kolonier. Varje koloni var ägd av en europeisk makt. Efter långa strider om kolonierna blev alla kolonier brittiska.

1776 den andra juli samlades alla kontinentalkongressmedlemmarna i Philadelphia och slutdiskuterade ett samband mellan kolonierna.

Den fjärde juli 1776 utropade sig de 13 kolonierna självständiga. Vilket gjorde så att de inte längre tillhörde Storbritannien. Samma dag skrev alla män på ett kontrakt som kallades ” The declaration of independence of the thirteen colonies”. I det kontraktet var det skrivet att från och med den dagen skulle de få en gemensam regering. Det kallades även statens generalkongress.

Den 4 juni skapades U.S.A. (Amerikas förenta stater). Den dagen blev även U.S.A.s nationaldag som är den mest populära dagen i U.S.A. Den är mer populär en julafton.

Kolonier och indianer

För flera hundra år sen i Europa var inte alla människorna nöjda med at vara där. De var fattiga och trodde de skulle få ett bättre liv i U.S.A. Så de steg ombord på en båt och tog sig till den nya världen (Amerika), för att söka lyckan. För att överleva så hade de med frön till att odla mat med.

De började bygga upp små byar och började odla sina frön. Men efterhand vissnade plantorna, det visade sig att de inte kunde växa i det nya landet. Då fick de hjälp av Indianerna (ursprungliga amerikaner). Efter flera år av försök blev odlingen bättre och flera personer överlevde svåra tider. Amerikanerna blev tillsist fler än indianerna. Slutligen blev det till kolonier.

Kolonierna blev större och behövde mer plats. De tvingade indianerna att flytta till nya områden. Slutligen blev de så förträngda att de bara fick bo på reservat som var så små att de knappt fick plats med deras bufflar. När järnvägen kom så började nybyggarna ivrigt bygga. Flera spår gick igenom indianernas reservat. När tågen åkte förbi hände det att människor satt på vagnarna och sköt deras bufflar, bara för att det var roligt. Det var som en sport för amerikanerna.

Efter flera år blev populationen för stor för att ha flera av reservaten.
I Washington DC bestämde sig ledningen för att jaga ut indianerna från landet. De använde sig av våld för att få bort dem, eftersom de vägrade att göra det frivilligt. 1:a och 2:a truppförband kände alla till, men det fanns ett 3:e som kallades ”det sjunde kavalleri”. Det var inte många som hade hört talas om det. Ryttarna i det sjunde kavalleriet hade deras egna vapen. De var ledda av general Custer. Det sägs att han var den bästa generalen men att han var envis och oförlåtlig.





Indianerna flyttade ihop p.g.a. att U.S.A.s arméer ständigt brände ner byar. Indianerna trängdes slutligen ihop och bildade närmast en liten stad. Det fanns över 10 000 indiantält i det lägret. I själva lägret var det samlade alla nordamerikanska indianhövdingar. Ledaren av lägret var Sitting Bull (den sittande tjuren) .
25 juni 1876 stormade det sjunde kavalleriet. Det hade ca 611 soldater, medan indianerna hade ca 3000 soldater.
Terry som var Custer medhjälpare fick i order att ta med 376 av hans soldater och spana efter lägret åt ena hållet medan Custer och hans 335 spanade efter lägret år ett annat håll. Terry hittade lägret och gjorde ett beslut att storma lägret utan att be om lov från Custer. De hade inte en chans så många flydde av dem som överlevde. Under samma tid trodde Custer att han attackerade på andra sidan. Men det visade sig att han var vid mitten av lägret. När han kom in i lägret blev han omringad och försökte fly men blev knivhuggen i ryggen.

Sjunde kavalleriet förlorade ca 300 personer medan indianerna bara förlorade 200 personer.

Slaget kallades Little Big Horn Vilket är ett av de mest berömda slagen i U.S.A.s historia.
Senare tog resten av U.S.A.s arme hand om indianerna.
Under 1890 hämnades sjunde kavalleriet på indianerna.
Fortfarande finns det 9 miljoner indianer kvar i Nordamerika.


Skillnaden mellan U.S.A. och Canada

Canada är 9958319 km2 medan U.S.A. är ungefär 600000 km2 mindre än Canada. Det vill säga som Sverige och Danmark tillsammans. Även om Canada är mycket större än U.S.A. bor det bara 29 millioner invånare. U.S.A. har 264 millioner invånare.

I U.S.A. dör ca 11000 personer per år vill säga 0.0024% av befolkningen (30 om dagen) per år av vapen. I Kanada dör 0,00000001 % befolkningen per år (1 person) per år av vapen. Det är en av de frågorna som diskuteras ofta av politiker

Mord bland populationen

Varför dödar amerikanerna varandra mer är i hela världen? Det kan inte enbart bero på lättillgängligheten på vapnen i USA, för enligt undersökningar är mängder vapen per person lika stor i Canada som i USA, men där är dem inte lika rädda. Men var kommer då denna rädsla ifrån?

För det mesta är det p.g.a. massmedier. Massmedier i U.S.A. gör t ex ett mord större en vad det egentligen är. De närmas blåser upp mordet. De visar så mycket av mord så att man tror det är mord överallt De visar saker som ger folk rädsla istället för att göra dem trygga från t ex forskning

I Canada visar de inte så mycket som kan göra populationen lika rädda. De överdriver inte heller med alla mord. Men kan verkligen massmedian göra så att det blir 11000 gånger mer mord i U.S.A. än i Canada?
Sida 6
Massmedierna kan göra så att det blir många fler mord p.g.a. den rädsla de skapar genom radio och tv. Mer rädsla gör så fler köper t ex vapen och larm. Det gör att andra företag får mer pengar. Om företagen får pengar genom median skickar rädsla så betalar de gärna för att de, ska försätta. Men 11000 mer mord verkar inte det lite mycket för att massmedierna kan orsaka den mängden?

Medierna har stor effekt men också den lätta tillgången på vapen ger effekt. Barn i skolan har laglig tillgång till vapen. Så är det inte i Canada. Men där är det lika många vapen som används till jakt, istället för att skjuta folk. Ett helautomatisk vapen används inte till att skjuta fåglar.
Vapen + rädsla = mord

Styre med rädsla

Varför styrs U.S.A. av rädsla?

Rädslan gör att människorna köper vissa varor. Många mord och skrämmande personer gör så att man vill försvara deras familjer.
Hellre dödar man än att en person man känner dör. Då köper man vapen, larm och lås mm. Då får butikerna mer pengar till att styra medierna. Då köper fler vapen och då blir det som en cirkel av pengar och rädsla. Det ger U.S.A. mer pengar eftersom pengarna blir beskattade. Varför gör presidenten inget? Jo det är för att om han gör något ändra på tillgången av vapen. Skulle han ändra på vapentillgången skulle personer inte stötta honom i nästa val.

Viktiga presidenter

1 George Washington

George Washington var en aktiv person som hade karriär inom flera delar av samhället

George Washington föddes 1732 den 22 februari. Som 11 åring dog hans far och han blev du uppfostrad av hans halvbror Lawrence. Han fick en kort skolgång i Sockerkyrkan och var mycket bra på matte och idrott. Som 16 år fick han jobb som lantmätare hos Lord Fairfax.

När han blev 20 år (1752) blev han befordrad till menig i militären. Två år senare blev han till befälhavare över Virginias samlade styrkor. Sedan blev han överste. Tre år senare (1758) lämnade han sin militära karriär och blev politiker.

Mellan 1775-1776 var George Washington en kontinentalkongressmedlem. Där började de prata om sammansättning av de 13 kolonierna. 1776 den 4 juli möts alla kontinentalkongressmedlemmarna och skriver på (The declaration of independence of the thirteen colonies).

Washington var med om att driva på sammankallandet av Författningskonventet 1787 och han blev också vald till dess ordförande. Två år senare 30 april stod han på en balkong vid Wall street och svor presidenteden.

Den dagen blev han U.S.A.s första president.



2 Abraham Lincoln

Abraham Lincoln föddes den 12 februari 1809 i en liten timmerkoja. Abraham var en ovanligt smart människa för att inte gått i skolan. Han var en av 3 syskon. De två andra var inte lika smarta som Abraham.

Nar Abraham var 7 år fick familjen ekonomiska problem, och de kom till domstol och blev av med deras 1.4 kvadratkilometer stora gård. Då flyttade familjen in till en backstuga på sidan av en kulle i Indiana.
När Abraham var 9 år dog hans mamma av mjölksjukan. Efter förlusten av hans mamma gifte hans pappa om sig med Sarah Bush Johnston. Hon behandlade honom som hennes egen.

Under hans 18 månader kurs för att bli privatlärare skolkade han och var på bibliotek och läste. Under dem 18 månaderna läste han om slaveri och bestämde sig för att studera juridik. Efter att blivit klar med utbildningen blev han advokat. 1832–1842 var han medlem av delstatens lagstiftande församling och blev känd som Honest Abe (ärlige Abe). Han slöt sig till det nybildade republikanska partiet 1856 och valdes till president 1860 med knappt 40 procent av rösterna och bara 180 elektorsröster.

1863 skrev Abraham emancipationsförklaringen vilken frigjorde slavarna i Södern (slaveriet fick där emot fortsätta i några av de delstater som stödde nordsidan i inbördeskriget).

Abraham satt i "statslogen" på Fordteatern i Washington, D.C. och såg pjäsen Our American Cousin då han mördades. Mordet ägde rum fem dagar efter fredsslutet i inbördeskriget och general Robert E. Lees kapitulation. Kulan träffade honom i bakhuvudet klockan 22.13 långfredagen den 14 april 1865. Lincoln fördes till ett närliggande hus (Petersen House), där han avled efter nio timmars medvetslöshet.

Abraham Lincoln var en av de mest respekterade presidenterna U.S.A. någonsin har haft. Det gjordes en stor staty av honom i Washington och människor går dit för att få hjälp med livet.


3 Thomas Jefferson.

Thomas Jefferson var en flitig person som under sin livstid blev statsman, ambassadör i Frankrike, vice president, president, utrikesminister, politisk filosof, revolutionär, jordbrukare, landägare, arkitekt, arkeolog, slavägare, författare, uppfinnare och grundare till University of Virginia.

Thomas Jefferson blev född 13 april 1743. Thomas studerade latin och grekiska och tog examen 1760. Han fortsatte sin utbildning på College i Williamsburg där han sägs ha varit en mycket bra och aktiv student, som tillbringade 15 timmar om dagen med studierna, tre timmar med att öva fiol och resten av de sex timmar åt eller sov han. Efter studerad juridik i Williamsburg fortsatte han på samma väg i yrkeslivet. Efter ett tag lämnade han juridiken för politiken och deltagandet i den amerikanska frihetsrevolutionen.

1775 fick han en plats i kontinentala kongressen där han utsågs till att vara med i en kommitté som skulle ta fram och formulera motiv för ett uppbrott med Storbritannien.

Thomas var en person som inte tyckte om slavarbete men ändå hade han ca 200 slavar på hans gård, under hela hans liv hade han ca 600 slavar som jobbade åt honom. Han hade även ett förhåll med en av sina slavar som först kunde bevisas år 2000 med hjälp av DNA teknik. Han fick minst ett barn med henne.

1800 blev han vald till president. Det var den enda gången då regeringen fick välja eftersom det blev lika i valet.

Amerikanska tillväxten

Ända fram till 1800 talet hände det knappt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: U.S.A.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-31]   U.S.A.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8342 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×