Litteraturan på medeltiden

1 röster
27045 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Litteraturen på medeltiden

På 1400-talet ville de lärda humanisterna ha ett namn för tiden mellan deras egen tid och antiken. De kallade då den tiden för medium aevum ”tiden i mitten”, därav namnet medeltiden. Under en stor del av medeltiden hade kyrkans män monopol på det skriva ordet. Det var nästan bara de som kunde läsa och skriva och därför var nästan alla texter kristna.

En text jag läst som däremot är kritiskt mot kyrkan är ”Masetto och nunnorna”. Den handlar om en man som låtsades vara dövstum och gick till ett kloster med bara en yxa. Han fick där arbete som trädgårdsmästare. Efter en tid började ett par av nunnorna ha sex med mannen. Det blev fler och fler han låg med, och till slut gjorde han det med alla kvinnor som bodde där, inklusive abbedissan. Många år senare lämnade Masetto klostret rik och som far till flera barn. Jag tycker den här texten är ganska bra, men lite pervers. Alla ska ha sex hela tiden.

I hela den europeiska medeltidslitteraturen var den mest betydelsefulla kvinnan lagmansänkan Birgitta Birgersdotter. Efter sin död helgonförklarades hon med namnet Den heliga Birgitta. Hon har skrivit åtta böcker om sina uppenbarelser. Det som är utmärkande för Birgittas uppenbarelser är att de innehåller korta liknelser och uttrycksfulla bilder. I t.ex. ”Osten som livsmodell”, som jag har läst, så skrev hon att ”Du skall vara såsom ost och din kropp som ett ostkar, där osten skall behandlas.” Man ska tydligen må bra som man använder osten som livsmodell, men det tror jag inte riktigt på. Det låter konstigt.

En ballad är en slags dikt som är en berättande dansvisa. En sångare sjöng texten och några dansare stämde in i refrängen. I adliga kretsar var balladen populär under 1300-talet. Man har bevarat många ballader i visböcker från 1500- och 1600-talen. En ballad som heter Ebbe Skammelsson skrevs i Västergötland på 1670-talet. Den är en s.k. riddarvisa och den handlar om en ung adelsman. Ebbe är förlovad med en vacker jungfru som heter Lucie. Ebbe jobbar hos kungen och då lurar Ebbes bror Peder Lucie att gifta sig med honom istället. Peder säger åt henne att Ebbe är död. Lucie går då med på att gifta sig med Peder. Ebbe har ingen aning om vad som hänt och han kommer hem precis i tid till bröllopet.

Jag märkte när jag läste Ebbe Skammelsson att det var en ballad eftersom det är som verser. Man hör på rytmen att man kunde dansa till den. Den medeltida litteraturen innehöll starka riddare och vackra damer. I den balladen var det förstås Ebbe som var den modige mannen och Lucie den sköna damen. Jag tycker Ebbe Skammelss...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Litteraturan på medeltiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   Litteraturan på medeltiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=840 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×