Greenpeace VS. WWF

1 röster
11183 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att jämföra de båda organisationerna Världsnaturfonden WWF och Greenpeace av den enkla anledningen att jag tycker de är mest intressanta. Skulle jag gå med i någon organisation så skulle det antagligen bli någon av dem, men det kan jag nog säga mer om efter att jag har undersökt dem lite närmare.
Båda organisationerna är stora, både i Sverige och på resten av jorden. WWF är världens största ideella organisation, med nära fem miljoner medlemmar i över 100 olika länder. Här finns WWF:


Greenpeace International har ca två och en halv miljon stödmedlemmar. Av dessa lever ungefär 90 000 i Norden. Greenpeace Norden är ett av de 30 nationella/regionala kontor som finns runtom i världen.
WWF: s verksamhet kan enkelt sammanfattas i tre punkter:

· ”Bevara den biologiska mångfalden, d.v.s. naturtyper, djur- och växtarter samt en genetisk variation.
· Medverka till att de förnyelsebara naturresurserna används på ett varaktigt sätt, så att allt liv på jorden gynnas.
· Arbeta för att bekämpa föroreningar i luft, vatten och mark, samt ett slösaktigt användande av jordens energiresurser.”

(Citatet kommer från Världsnaturfonden WWF: s hemsida www.wwf.se)

Greenpeace är en organisation som är känd för att handla istället för att tala. De satsar på direkta aktioner, på så sätt drar de uppmärksamheten mot de olika miljöövergreppen och visar på vilka bättre alternativ det finns. Greenpeace aktivister är lite ökända när det gäller aktionerna. Men ryktena som säger att de är våldsamma stämmer inte alls. Aktionerna är alltid fredliga och utan skadegörelse. Skillnaden mellan Greenpeace och organisationer som bara sprider information är att Greenpeace agerar med öppet visir och de tar alltid fullt ansvar för sina handlingar.
Greenpeace arbetar med olika kampanjer över hela världen och de har vunnit många segrar under åren. Några exempel är att kärnvapenprov har upphört, man har förbjudit dumpning till havs av kemiskt och radioaktivt avfall och avfallsexport från rika till fattiga länder är också förbjudet tack vare Greenpeace. I Norden jobbar de för närvarande bl.a. för avveckling av kärnkraft (i Sverige och Finland), för bevarande av gammal skog och mot kolkraft (i Danmark).
Till skillnad mot WWF jobbar de inte för några djurrättsfrågor, Greenpeace jobbar för att driva fram lösningar mot global miljöförstöring. Förutom de anställda på de olika kontoren så arbetar många frivilligt. De jobbar gratis med allt från kontorsarbete till aktioner. WWF: s arbete går bland annat ut på att bearbeta politiker och beslutsfattare. Detta kan ske exempelvis via media, olika informationsmaterial, deras egna tidningar WWF Eko och Pandatidningen.
WWF får inga bidrag från t.ex. regeringar eller myndigheter, utan de bedriver sin verksamhet med insamlade pengar. P.g.a. det behöver de inte ta hänsyn till andra människor, utan bara till vad som är bäst för naturen. De har personal på sitt kansli som jobbar för naturvården. Personalkostnaden uppgår till ca 20 % av den totala omsättningen. Stiftelsen Världsnaturfonden WWF instiftades 1971 i Sverige. Meningen var för det första att bidra med pengar till den internationella verksamheten. För det andra skulle de hjälpa Sverige att få en bättre naturvårdsverksamhet. Den här stiftelsen utser ett förtroenderåd som består av max 50 personer. Sen väljer förtroenderådet ut en styrelse, som svarar för verksamhetens operativ och juridik. Det finns också en generalsekreterare och han (eller hon) har ansvaret för kansliets verksamhet och det löpande arbetet. Både WWF:s och Greenpeace postgironummer börjar på 90, vilket garanterar en statlig insyn och kontroll.
Båda organisationerna gör ett oerhört viktigt arbete. Vi måste bevara våran jord, våra djur och växter så gott vi kan, eftersom vi redan har förstört så väldigt mycket. För mig är dessa frågor mycket viktiga och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att gå med i någon av dem. Personligen känner jag mer för djurrättsfrågor än miljöfrågor så i så ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Greenpeace VS. WWF

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   Greenpeace VS. WWF
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=841 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×