Buddhismen- För mig, vägen till lycka

4 röster
16397 visningar
uppladdat: 2007-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Buddhismen – För mig, vägen till lycka.

Några tänkvärda ord som inspirerat mig på vägen

”Jag tror att själva meningen med livet är sökandet efter lycka. Antingen vi tror på någon religion eller ej, antingen vi tror på den ena eller andra religionen söker vi någonting bättre i livet. Jag tror att mycket i livet går ut på att hitta lyckan, och att man kan uppnå lycka genom att träna sitt sätt att tänka” Dalai Lamas ord till en åhörarskara i Arizona.

Känner du att du alltid har haft lite svårt att tro på just någon högre gud som styr allt efter sin vilja?
Eller, har du aldrig kunnat förstå hur det gick ihop att Gud älskar alla, samtidigt som han skapar så mycket lidande i världen?
Då tycker jag att Buddhismen är en väldigt bra religion för dig. Buddhismen lägger nämligen upp det hela på ett helt annat sätt.
Buddhismen har för mig blivit mer som ett levnadssätt än en religion.
Man lever som en helt vanlig människa, utan några stränga regler som måste tvunget måste följa. Jag tycker att Buddhismen är en väldigt fri religion där du inte behöver ha på dig några speciella kläder som t.ex. slöja eller burka. Du får också äta vilken mat som helst och dricka vilken dricka du vill, förutom alkohol. Som Buddhist får du heller inte använda droger.

Vi Buddhister som lever ute i samhället har 5 stycken budord att följa:
● inte döda
● inte stjäla
● inte leva sexuellt lösaktig
● inte ljuga
● inte använda berusningsmedel.



Där finns även ett alternativt sätt att leva som Buddhist, det är när man väljer att leva som munk eller nunna. När man lever som munk eller nunna anser jag att man lever djupare in i religionen än när man lever som Buddhist ute i samhället.
Munkarna och nunnorna lever i Munk - och nunnkloster och de har allt fler bud ord att följa och dom lever i en mycket striktare värld.
Utöver dom vanliga bud orden så får munkarna och nunnorna;
● inte gifta sig
● inte äta efter middagstid
● inte ta emot pengar
Det sista budordet innebär därför att en munk eller nunna äger nästan ingenting.



Varför jag valde Buddhismen och vad jag vill dela med till dig!
Jag har inte alltid levt som Buddhist. Det hela började med att jag ställde mig frågan:
Vad är meningen med livet?
En ganska allvarlig fråga, men jag tyckte att livet kändes så meningslöst, det var samma saker som hände om och om igen. Man går i skolan, tränar, gifter sig, får barn, och sen gör oftast ens barn samma sak och så fortsätter det om och om igen.
Mycket utav det liv som jag och många andra lever, handlar också om att uppnå bästa resultat, då både i skolan och på fritiden.
Det var där Buddhismen hjälpte mig med tankarna om att avsäga sig alla krav från omvärlden och försöka finna sitt inre.
En av mina första reflektioner var då:
Vågar man släppa taget och lita på att man någonsin kommer att hitta sitt inre?
Det var en tuff sak att släppa allt och kliva in i en annan religion och att hitta sig själv utanför denna värld som vi numer lever i.
En värld med all information från TV, datorer & tidningar som ibland tar över våra liv och som gör att vi styrs utav saker som vi inte alltid själv styr över.

Jag har nu på ett mycket lättare och bättre sätt kommit i kontakt med mitt eget medvetande, och på så sätt känner jag att mitt liv har fått en mening. En ny mening!



Något som jag också har lärt mig av när jag blev Buddhist och som jag har haft stor användning för i livet är att man inte ska älta samma saker om och om igen, har det hänt så har det hänt. Det är ingenting man kan ändra på, man skall lämna det förflutna och gå vidare i livet.
Buddhismen är som en metod. Den baserar sig inte på vad någon sa eller trodde den baserar sig på fakta. Den främsta metod som man använder när man försöker finna sanningen är meditationen.
Nu som Buddhist känner jag en enorm självsäkerhet och tror mer på mig själv, än vad jag någonsin har gjort tidigare i mitt liv.
Genom Buddhismen har jag fått ett helt nytt tankesätt, att inte göra orättvisa jämförelser mellan människor, man ges enkla råd om vardagligt liv som att acceptera sig själv och andra för den man är.
Man säger ofta att ”du skapar dig själv genom dina handlingar” . Med det menas, att det som jag gjort i mitt förra liv påverkar mitt nuvarande liv, och det jag gör i detta liv påverkar mitt nästa liv!

Ibland är det små förändringar som göra att man kan ändra ett helt liv och Buddhismen har enligt mig lyckats få fler och fler att fundera över hur man egentligen vill leva sitt liv och vad det är för mening med det.

Därmed behöver inte sägas att allt inom denna religion är bra, eftersom det är mycket svårt att föreställa sig hur det skulle vara att leva som nunna vid ett kloster, men jag måste medge att det hade varit spännande att pröva, kanske för en kortare period.

Unik
Sist men inte minst så vill jag ännu en gång framhäva Bud...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhismen- För mig, vägen till lycka

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-01-24

    Som Troende buddhist är du en strikt vegetarian, ett av buddhas munkord (budord) är att inte döda något levande, en munk måste till och med sila sitt dricksvatten. så nej du kan inte alls äta vad du vill.

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-05]   Buddhismen- För mig, vägen till lycka
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8431 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×