Befrielsen av Sydamerika

9767 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Chile först – Cuba sist

Mellan åren 1810 och 1902 befriades alla de Latinamerikanska länderna som sedan århundrade varit en del av det spanska storväldet.
Det hela började 1810 då Chile, under general Bernardo O’Higgins, blev som första Sydamerikanska stat självständiga från det spanska riket och påföljande år lyckades Paraguay också att få sin frihet.

Vid 28 års ålder lyckades general San Martín, efter många blodiga år, att befria Argentina 1816 och efter befrielsen hjälpte San Martín general Bernardo O’Higgins med den totala befrielsen i Chile som helt och hållet blev fria från Spanien 1818.
Detta ledde till att José de San Martín blev nationalhjälte, inte bara i Argentina, utan även sedd som en av de stora i den Sydamerikanska befrielsen. Och även idag pryder generalen i stort sett samtliga sedlar från Argentina som en hyllning till deras hjälte.

En annan stor man, troligen den störste av dom alla, var Simón Bolívar. Han föddes i en välbärgan familj i Venezuela och efter en lång tids vistelse i USA och Europa kom han åter till Venezuela 1807 och där framträdde han som ledare för den nationella befrielserörelsen. Han deltog i upproret 1811 mot Spansien som ledde till Venezuelas självständighet men motsättningarna mot han och hans medhjälpare, överbefälhavare Fransisci de Miranda bidrog till att Spanien återtog styret över Venezuela. Men efter mångåriga revolter tog de revolterande trupperna styret från spanjorerna och 1819-1821 frigjorde sig Nya Granada, Venezuela och något senare Quito (Ecuador). Bolívar valdes som president i Nya Granada 1819. Dessa tre stater förklarades som la Repúblika Gran Colombia med Simón Bolívar som president.
För eftervärlden har han blivit den Sydamerikanske frihetskämpen framför alla och blev kallad ”el Libertador”.

Året 1821 befriades även Mexico, Guatemala och Costa Rica.

År 1825 befriade Bolívars förtrogne medhjälpare Antonio José Sucre med Simón Bolívars rike och utropade Republiken Bolivia.

En annan stor nationalhjälte är Artigas som år 1828 lyckades befria Uruguay.

Mellan 1838 och 1841 blev de sista spansktalande länderna i Centralamerika självständiga och nu var hela den Syd- och Centralamerikanska kontineneten befriad från de spanska klorna. Panama blev självständiga år 1903 och Belize först 1981.

År 1844 blev så Dominikanska Republiken självständiga genom att de befriade sig från det franska Haiti. År 1861 valde Dominikanska Republiken själv a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Befrielsen av Sydamerika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   Befrielsen av Sydamerika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=844 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×