Alkohol och Narkotika

8420 visningar
uppladdat: 2007-06-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag valde det här ämnet om alkohol och narkotika för att det intresserar mig. Jag tycker det är ett viktigt ämne och bra att veta om. Många dricker ju alkohol när det är t. ex fest eller vid högtider, så det kan vara bra att ha lite kunskap om vad som händer i kroppen vid förtäring av alkohol och vilka konsekvenser det kan få. Hur ofta man än hör om det, är man nog inte medveten om hur snabbt det kan gå att bli beroende av alkohol, eller om man skulle börja missbruka narkotika. Därför ska jag nu fördjupa mig inom bl. a. frågeställningen:

· Varför blir man ”gaggig” om man missbrukat alkohol och narkotika länge?



Alkohol – Vart går gränsen?

Varje år dör mellan 5000-7000 svenskar på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Fler och fler ungdomar dricker alkohol, och även åldrarna på dem som dricker sjunker. Ju yngre man är när man börjar dricka, desto större risk är det att man blir beroende. Kroppen är inte färdigväxt, och det är i den här åldern när man växer upp som man ska höja sin självkänsla, t. ex lära sig prata, dansa och kanske flirta utan att behöva ta till alkohol. Gör man det kan det sedan bli svårt att klara sig utan alkoholen när man ska dansa eller flirta med folk, och det gör att man kanske börjar göra supandet till en vana.

Det finns ingen direkt gräns för hur mycket man bör dricka, alltså för att inte hamna i riskzonen för alkoholmissbruk. Det varierar ju såklart från människa till människa. Man brukar ju säga att ett glas vin om dagen är nyttigt, men däremot en hel flaska är livsfarligt. Så det skiljer ju ändå lite. Det säger lite sig själv att man inte kan dricka berusad hela tiden.


Narkotika

Narkotika och knark är samma sak, men man kan kalla narkotika för det mer ”officiella” namnet. Om man ska nämna vilken drog som är ”värst”, är det nog heroin. Det är en tung drog, och mycket beroendeframkallande. Det är alltså inte så lätt att bara testa en gång, utan man blir lätt beroende nästan direkt. På ett sätt kan man inte utse den värsta drogen egentligen, det beror vad man ser till. Alla sorters narkotika är farlig och skadlig för kroppen.

Varför man testar på narkotika är olika. Man mår kanske dåligt, skiter i vilket, har kompisar som säger att det är roligt, bra, grupptryck eller bara allmänt tråkigt. Det är ofta i ungdomen man testar på det eftersom det är under den tiden man kanske inte vet vem man är, osäker på sig själv, lättpåverkad m.m.
Efter år av missbruk

Om man plötsligt slutar dricka eller knarka kan man drabbas av abstinensbesvär, eftersom kroppen är van vid intaget av narkotika och alkohol. Du kan bli deprimerad, få svårt att sova, irriterad, känna dig darrig och få svettningar, hjärtklappning m.m. Lider man av riktigt svåra besvär kan det även hända att man bl. a. får epilepsianfall. Det är inte så lätt att bara ”sluta”, men det finns hjälp att få. Har man svåra abstinensbesvär finns det mediciner man kan få, t. ex lugnande och sömnpiller om man har svårt att sova. Det finns även självhjälpsgrupper som AA, Anonyma Alkoholister, ifall du missbrukat alkohol. För de flesta känns det nog skönt att få stöd av andra med samma problem, då kan man stötta varandra.

Anledningen till att man blir ”gaggig” av alkohol - och narkotikamissbruk är för att det påverkar mycket av hjärnan. Det stör signalöverföringen i nervcellerna, bl. a. dopamin, GABA och glutamat. Omdömet försämras på grund av det här och de delar av hjärnan som styr lustkänslor och belöningssystem aktiveras (Det är därför man lätt blir beroende). En lång tids missbruk kan resultera i såväl fysiska som psykiska skador som inte kan läkas. Det är pågrund av att narkotiska preparat påverkar signalsubstanserna i hjärnan och skador i hjärnans nervceller kan uppkomma. Detta gäller även alkohol. Som de flesta nog vet förlorar man även hjärnceller av att t. ex. hälla i sig en massa sprit, vilket gör att man blir mer och mer ”korkad” och kanske efter missbruket ändå pratar lite sluddrigt. Man kan ibland se på folk att de missbrukat alkohol eller knark på grund av hur de rör sig, pratar m.m. Men det är såklart efter flera års missbruk.

Ofta brukar vår kropp kunna vara ganska bra på att återhämta sig, det är snarare resan dit som är svår. Det gäller bara att aldrig ge upp, för hur hårt och jobbigt det än kan kännas är det värt det i längden. Men det bästa är såklart att tänka på det från allra första början, dricka måttligt och inte testa på narkotika, eller göra det och gå igenom ett helvete för att sedan blir av med det. För vilket...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkohol och Narkotika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-29

    Dålig statistik - Anonyma Alko

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-13]   Alkohol och Narkotika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8452 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×