George Gershwin

1 röster
5674 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
George Gershwin föddes år 1898 i Brooklyn, New York. Han växte upp på Manhattans gator i Lower East Side nära teater distriktet. Gershwin lyssnade på harlemklubbarnas musik när han gick runt på gatorna. Han blev influerad av de svartas jazz och östeuropeisk musik, han var nämligen judisk arvtagare.
Han lärde sig mycket om musik på gratis konserter och spelade piano i smyg hos sina kompisar. Georges föräldrar köpte ett piano när han var 12 år, egentligen var den ämnad för hans större broder Ira.

George började ta piano lektioner och vid 15 års ålder var han tillräckligt bra för att börja jobba på ”Remic publishing company” som låg på ett ställe som kallades för ”Tin Pan alley”. George kallades för en så kallad ”Song Plugger”.
George började göra sina egna låtar och började arbeta på Broadway Shower. Han komponerade mycket och en av hans första verk hette ”La Lucille” och hans första hit blev ”Swanee”. Redan i sina första kompositioner gav Gershwin prov på en stor känsla för melodin, men han hade inte get sig på kompositionen i större stil.

George började bli känd bland de rika och Paul Whiteman blev väldigt imponerad när han hörde George spela.
Paul Whiteman hade ett känt jazz band och var en av det största jazzartisterna på den tiden. Whiteman erbjöd Gershwin att spela ett symfoniskt jazzverk till en konsert han skulle ordna i New York. Gershwins verk skulle vara huvudnumret och han gjorde färdigt det på tio dagar. Först hade George tänkt sig att skriva en kort låt, men sedan beslöt han sig att spela en rapsodi ägnad för piano och orkester. Den hette ”Rhapsody in blue”. Den väckte stor uppmärksamhet, och Gershwin blev genast känd som den förste ”jazzsymfonikern”.

Han hade av en tillfällighet kommit över Du Bose Heywards negerroman ”Porgy”, och han kom på att den kunde passa utmärkt till en opera. Han jobbade mycket på den och efter två år var operan ”Porgy and Bess” färdig. Han blev mycket uppskattad för den och har senare uppförts över hela världen. Gershwin hade mer piano improvisation och varierade melodier i sina låtar. George fortsatte att göra musik till Broadway. Han gjorde b.la. musik till ”Concerto i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: George Gershwin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   George Gershwin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=846 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×