Ångest

3 röster
19347 visningar
uppladdat: 2007-06-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Victoria Tapia Balado
SP1A


Inledning
Jag har valt att fördjupa mig om ångest för att det intresserar mig. Det finns så mycket av det i dagens samhälle, både bland unga, vuxna och gamla. Och det är ett problem man inte kan blunda för.
Jag har en del erfarenheter av ångest men jag har aldrig stött på känslan själv. Det tror jag beror på hur jag är som person, att jag är inte den rädda och oroliga typen. Däremot har jag ett tiotal olika kompisar som lider av ångest och av olika anledningar.
Min mamma är den största faktorn till att jag valde ämnet, eftersom hon länge lidit av ångest och jag har varit en av de personer som har fått genomlida det med henne. Det är hemskt att bara stå vid sidan och vara åhörare när man inte kan göra någonting för att hjälpa till, förutom att lyssna och stötta personen. Jag är övertygad om att många personer, inte bara mina bekanta som under sitt liv stött på ångest, allt från svag ångest till panikångest. Och det är synd att de människor som har ångest inte kan leva ett normalt liv, de är på ett sätt handikappade.
Syfte
Mitt syfte med att utforska ämnet ångest är att jag vill bli mer erfaren. Jag tycker att det är intressant att lära sig nya viktiga saker.
Så att jag kan förstå de som känner ångest bättre och hjälpa dem på de sätt jag kan.

Frågeställningar
Vad är ångest? Vilka är symptomen till ångest? Vilken skillnad är det på ångest och panikångest? Är ångest sjukdomsklassificerat?

Metod
Under mitt arbetande har jag läst igenom ett antal böcker, och massvis med internetsidor. Jag började med att läsa våran lärobok i psykologi för att på kläm på ämnet, efter det gjorde jag en intervju med min mamma för att lätt få svar på frågor. Sedan började jag läsa häften och sist efterforskade jag på internet.

Fakta
Ångest
Ordet ångest har en anknytning med hur det känns och ordet ångest betyder trånghet. Ångestkänslan är olika från person till person det kan kännas som oro och obehag men också total rädsla och panik. Själva ångestkänslan är ingen sjukdom, den finns till för att fungera som skydd. Hur man upplever ångest är olika, en del personer kan känna obehag som tillexempel att de är oroliga över någonting eller obestämbar rädsla. Man kan också bli rastlös, irriterad och få problem att somna om nätterna.
Svårare ångest ger upphov till total katastrof, och man har ingen aning om vart man ska ta vägen och man tror sig vara påväg att dö eller bli galen. Lättare ångest orsakar hjärtklappning, magsmärtor, kalsvettning och muskelspänningar. 1)
Jag har läst boken "tankar om ångest och dess orsaker, uttryck och vägen bort ur den" som filosofie doktorn och legitimerad psykolog Christer L Nordlund skrivit. Där skriver han om hur hjärnan fungerar när man stöter på en rädsla.
Han skriver att när man stöter på en rädsla ger hjärnan signaler till det autonoma nervsystemet, som är den del av vårt nervsystem vi inte kan styra med egen vilja. Då ställer kroppen in sig på att försvara sig eller så hamnar man i ett stresstillstånd.
Meningen med processen är att kroppen ska kunna förbereda sig för att tillexempel slåss eller springa sin iväg. 2)
Jag vill citera hans egna tolkning av ångest: "ÅNGEST ÄR ETT BETEENDE OCH BESTÅR AV KROPPENS REAKTION SOM SVAR PÅ ETT UPPLEVT HOT. HOTET FINNS ENBART I DEN ÅNGESTFYLLDES TANKAR OCH LEDER TILL EN FYSISK OCH PSYKISK ANSPÄNNING SOM PERSONEN GER NÅGOT UPPLOPP ÅT". 3)
Rädsla / Fobi
Det är helt normalt att känna rädsla, men när rädslan är så kraftig att man inte klarar av den kallas den fobi
När man har en fobi så utlöser det ångest i speciella lägen. Därför är ångest och fobi två olika saker.
Det finns flera olika sorters fobier, några av dem är bacillskräck, fobier för djur tex ormar och spindlar, torgskräck och cellskräck (klaustrofobi).
Om man är drabbad av cellskräck kan inte befinna sig i trånga utrymmen eftersom det orsakar ångestkänslor.
Och även fast man annars fungerar som en helt vanlig person är man på ett sätt handikappad för att ångesten är så hemsk att man försöker undvika sin fobi.
Det finns många uttalanden om varför fobier uppstår, att fobier är inlärda, att man fått dem från omedvetna tvister i barndomen eller att man har fått det medfött som en extrem känslighet att handskas med rädsla.
Panikångest
Panikångest kommer oftast helt oväntat den första gången. Om man skulle bli drabbad av detta så blir man övermannad av en stark panikkänsla, det kan kännas som om man ska dö eller att man ska gå under osv. Man kan även börja kallsvettas, bli illamående, hjärtklappning och utsättas för andra stressymtom som är mycket intensiva. 1)
Intervjun med Paulina Balado
Hur känns ångest?
- Man känner sig konstigt orolig och grubblar hela tiden på saker och ting. Man är ofta ledsen.
Kan det kännas olika?
- Ja det kan det, jag minns en gång så fick jag ont i magen och det satt i en hel vecka.
andra gånger har det varit som en klump i halsen eller en konstig torr känsla som inte går ur halsen. ibland är man torr i halsen.
Vad är ångest? Vad är det värsta med det?
- Panikångest är det värsta det är stark ångest och känns som en känsla man aldrig stött på förut, och även fast man varit med om det är det lika otäckt varje gång.
Det känns som om nåt hemskt kommer att inträffa och man får en känsla av att man kommer dö eller bli tokig.
Fysiskt så kan man känna hjärtklappning, man har svårt att hålla värmen eller så varierar det. En gång så skakade jag av oror.
Skillnaden är att panikattacker känns som attacker av ångest och det är ett steg efter själva ångestkänslan.
Vad gör du för att undvika ångest?
- För mig går det inte att undvika, men jag har ändå en taktik och det är att hålla mig sysselsatt och tänka på nåt annat.
Det sista jag gör är att isolera mig, jag brukar ofta ta stöd av nära och kära. De personer jag vet bryr sig om mig och som jag känner säkerhet hos.
Vad är dina tips för de som känner ångest?
- Att man ska uppsöka läkare, prata med de som är en nära och kan lyssna. Ta emot medicin om läkare skriver ut det, och gå i terapi. 4)
Diskussion
Under mitt arbete med ämnet ångest har jag lärt mig att det finns en massa olika typer av ångest, vilka symptom man kan få och vilka skillnader det är på fobier, ångest och ångestattaker.
Jag tycker att ångest verkar som en försvarsmekanism som utspelar sig när någonting inte står rätt till. Och då försvarar sig kroppen med ångest. Enligt min åsikt är ångest bra till en viss del, det är aldrig bra med för mycket.
Om man har så mycket ångest så det blir panikångest eller om man har väldigt starka fobier som hindrar ens begränsningar i livet så är det tydligt inte bra. Eftersom det då förstör ens liv för att man inte mår bra av det.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ångest

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-25]   Ångest
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8469 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×