Iraks framtid

2 röster
8224 visningar
uppladdat: 2007-06-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Irak har i många år varit en självständig stat, men på senare tid har det blivit till en diktatur. År 1968 tog Baathpartiet över makten, där Saddam Hussein snart skulle ta makten över. Detta skulle leda till stort kaos i hela Irak och för andra delar av världen. Kriget utbröt och det har drabbat större delar av Europa.

Idag finns det två typer av demokrati, direkt demokrati och representativ demokrati. Direkt demokrati menas med att folket har rätt att bestämma och rösta om ett beslut. Representativ demokrati menas med att folket väljer en ledare, som sedan ska representera deras land. Som tar beslutet för t.ex. ett problem, man ber inte folket att rösta om det. Som t.ex. att Sverige har direkt demokrati och att USA har representativ demokrati.
I direkt demokrati kan alla rösta som är medborgare av landet och vara över 18 år. Man har beslutsjämlikhet som är att var och en har rätt att rösta på vem de nu vill. Under beslutsprocessen ska var och en ha god tid på sig att bestämma om sitt val.
Under många år bakåt i tiden har inte alltid kvinnor haft rätt att rösta i val och liknande. Det var inte för än år 1921 som kvinnor i Sverige fick rösträtt. Medan man i Schweiz kvinnlig rösträtt förrän år 1971. Beroende på hur utvecklat landet är inom politiken har man bestämt om man ska ha kvinnlig rösträtt.

Ockuperingen av Irak gjorde så att Irak nu styrs av en interimsregering, som då gör besluten tillsammans, som är övervakad av amerikanska civiladministratörer. För att se till att det inte sker några misstag eller något maktmissbruk.
Idag skulle det finnas en chans att Irak skulle kunna bli en demokratisk stat, men det krävs att man får ändra på sättet som man styr på idag i Irak. Även om Irak har haft en diktatur länge så är det inte omöjligt att ändra på det. Genom att införa rösträtt till alla medborgare över 18 år och för första gången genomföra ett demokratiskt val i Irak. Se till så att allt går rätt till, se till så att inget fuskar. Man kan utse några från regeringen som kan ställa upp i valet, folket väljer sin ledare och man får en ny ledare. Den nye ledaren ska under sig ha en regering som tillsammans med ledaren förhandla om besluten.
Det som skulle kunna gå fel är att den nye ledaren skulle bli blind av sin makt, göra exakt samma sak som Hussein gjorde. Ta makten och förstöra för andra. Han/hon skulle kunna avskeda medlemmar i regeringen och ersätta dem med personer som står han/hon nära, bara för att säkra sin makt.
Men för att förhindra detta från att hända kan man placera in personer i regeringen från andra länder. Personer som är insatta i den irakiska politiken, som vet vad som gäller och har koll på vem som kontrollerar det.

För tillfället är det mycket kritiskt i Irak idag, om vi inte gör något kommer det vara för sent snart att göra något. Kriget pågår fortfarande men är inte så farligt som det var för några månader sedan. Vi kan hjälpa Irak med att stabilisera deras politik genom att ta del av deras politik. Många av Iraks befolkning är trötta på allt krigande, de vill ha ett slut på det hela, och det kan vi hjälpa dem med. Om de bara lät oss. Det är dags för en ändring men det är inte alla som gillar den förändringen. Vissa av befolkningen vill ha kvar som det var från början, men tyvärr fungerar det inte längre om landet ska ha någon ljus framtid. Deras politik har stor inverkan på resten av världen. Irak har stora mängder av fossila bränslen, världen har än stora behov av det och man måste ha en fungerande politik om man ska kunna förhandla om det som finns kvar. Vi har inte kommit tillräckligt långt fram i tekniken så att vi kan ersätta det fossila bränslet helt, vi är fortfarande beroende av det. Just därför är det viktigt att vi kommer överens med Irak om hur vi ska göra med det som finns kvar.

Irak har mer av den arabiska kulturen bakom sig och de är inte vana vid demokrati som vi är. Genom alla tider har de haft den arabiska typen av politik, lång tid tillbaka har man inte haft ledare för ett helt land. Utan man har haft flera stycken men de har bara varit ledare över en del av landet, som en hövding. Varje hövding bestämde som han ville och ingen kunde invända med något annat. Antingen var man född till ledare eller så var man född till en slav som skulle tjäna hövdingen, vara hans undersåtar.
Irak har såväl också de arabiska traditionerna, man lyder koranen och inget annat. Man tjänar sin ledare och gör som man blir tillsagt. Irak var länge en provins som styrdes under åren av många olika ledare, som t.ex. Alexander den store, babylonier och assyrier som stred om landet. Irak blev till slut själständigt år 1932.

Förhandlingarna mellan Irak och omvärlden är mycket viktig, på något sätt är vi beroende av Irak för att vi ska fortsätta kunna leva som vi gör idag. Främst beroende på oljan men även på mat som kommer därifrån. Mat som exporteras från Irak går till alla möjliga länder i hela världen. Irak exporterar till största del dadlar, det exporteras över hela världen. Jordbruksexporten är en del av Iraks leverbröd, de får in pengar på det. Pengar som går till sjukvård, skola och jobb. Men om politiken inte fungerar, fungerar inte sjukvården, skolan och jobben heller. Irak förblir ett u-land och kommer att fortsätta att vara det om de inte får ihop en fungerande politik.
Vi i Sverige gör mycket för att stabilisera situationen i Irak, vi har skickat mängder av soldater dit. Må...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Iraks framtid

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-25]   Iraks framtid
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8470 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×