Flyktingar

6 röster
10623 visningar
uppladdat: 2007-07-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
År 2002 beräknades det att det fanns ca.50 miljoner flyktingar i världen. De hade flytt undan från krig och förföljelse, men också från katastrofer, som t.ex. torka, översvämningar och jordbävningar.
De flesta flyktingar kommer från fattiga länder och flyr till andra fattiga länder. Men det finns en väldigt stor skillnad på att vara flykting i Sverige och i ett fattigt land. De som flyr till ett annat fattigt land får inte så mycket hjälp. Då är det FN:s flyktingorganisation som står för mat och tält till flyktingarna.
Många av de rika länderna vill inte hjälpa eller ta emot flyktingar som förr.
Många vill att man ska hjälpa flyktingar i eller nära deras egna land. Om flyktingarna skulle få hjälp där så skulle han/hon inte behöva fly till ett främmande land. FN förväntar sig och vill att de rika länderna ska satsa mer pengar på detta.
Fåtal flyktingar lyckas ta sig till den rika världen och ytterliga en liten del av dem kommer till Sverige.



Vem är flykting?

Mer än 130 länder och Sverige har skrivit på FN:s konvention om flyktingar, d.v.s Genèvekonventionen. Enligt Genèvekonventionen är en flykting, den som kan frukta att bli förföljd i sitt hemland p.g.a:
- Sin ras
- Sin nationalitet
- Att hon/hon tillhör en viss samhälls grupp,
- Sin religiösa eller politiska uppfattning

Sverige lovar att ge en fristad eller asyl, åt dem som har utsätts för dem som står i konvektionen
Den som har kommit till Sverige för att hitta sin frihet, ska främst söka asyl (i första hand). För att söka asyl vänder man sig till Migrationsverket. Migrationsverket ska så fort som möjligt utreda problemet med personen/personerna och verket ska ge ett beslut om han/hon får stanna i Sverige.
Det är inte bara flyktingar som har rätt att få asyl, enligt den svenska lagen och Genèvekonventionen. I lagen kallas de skyddsbehövande. Skyddsbehövande är den som har lämnat sitt hemland och:
- Har starka skäl att vara rädd för t.ex. dödsstraff eller tortyr.
– Behöver skydd p.g.a krig eller miljökatastrof i sitt hemland.
– Är rädd att bli förföljd p.g.a av sin kön eller sin homosexualitet.

Det gäller även den som lider av någon livshotatande sjukdom, som han/hon inte kan få behandling för i hemlandet.
Om skälen för asyl inte är tillräckliga beslutar Migrationverket att flyktingen (asylsökande) måste lämna Sverige. Asylsökanden kan då godta beslutet och resa hem eller överklaga till Utlänningsnämnden. De flesta överklagar. Då måste de vänta och då kan de vänta upp till 2 år, innan deras ärende avgjort slutgiltigt. Men om Utlänningsnämnden också tycker att skälen för asyl inte är tillräckliga, då avstår nämnden överklagandet och den som har sökt asyl måste lämna Sverige.



Drömmen om ett annat liv:

Många flyktingar försöker utnyttja eller kringgå systemet för att få stanna i Sverige. Det blir inte så lätt för svenska myndigheterna att skilja en flykting som flyr från allt elände eller en ”flykting” som vill utnyttja systemet i Sverige. De flesta som söker asyl vet med sig att det bara är den som har förföljts som får stanna. Därför försöker de anpassa sina berättelser så att de svenska myndigheterna ska ge dem asyl.
Många asylsökande har ljugit om sina identiteter. Det kan bero på att de redan har sökt asyl i ett annat EU-land under ett annat namn. Om de redan har fått avslag blir det svårare att kontrollera om man söker asyl på nytt i Sverige under ett annat namn. Åtta av tio (8/10) kastar bort sina identitetshandlingar innan de kommer till Sverige. Då blir det svårare att identifiera dem men också att utvisa dem, eftersom de flesta länder inte tar emot människor utan identitetshandlingar.



Alla invandrare är inte flyktingar!:

Hundra tusentals invandrare har kommit till Sverige under de senaste 60 åren. Men alla har inte kommit som flykting, utan har begärt att få stanna för att arbeta här eller för att de har släktingar som lever i Sverige. Som släkting räknas: man eller hustru, minderåriga barn och vissa fall föräldrarna. Det kallas familjeanknytning.
De utlänningar som av alla dessa skäl har kommit till Sverige och som har fått stanna blir sedan invandrarna.
År 2002 fick 44 664 personer rätt att stanna i Sverige. Hälften d.v.s ungefär 22 000 personer fick stanna för att de var anhöriga till Invandrare 19 % av de övriga var flyktingar.



Kommunen tar ansvar för den som får stanna:

Den som får sin asylsökande godkänd får i regel en viss tid uppehållstillstånd. Det innebär att man har rätt att få bosätta sig i Sverige för alltid och blir anvisad till en bostad i en kommun. Så fort en bostad blir ledig upphör ersättningen. Från Migrationverket, och kommunen ska ta över ansvaret. Kommunen ska ordna en introduktionsplan. Kommunen ska ordna en introduktionsplan för varje flykting och de ska få en statlig ersättning för sitt arbete.
Många som har anvisat bostad i en kommun, vill kanske inte bo just där. De föredrar hällre storstäder där deras släktingar och vänner har bott sedan tidigare. Den som skulle vilja bo på någon annan plats än den bostaden som de har blivit anvisade till, har rätt till det.
Invandrarna som har bott i Sverige, i mer än tre år har rätt att rösta i kommunval. De har också chansen att väljas till kommun-, landsting- och kyrkofullmäktige. Precis som alla andra svenskar är invandrare skyldiga att lyda landets lagar och betala skatt.



Svenskt medborgarskap

Det räcker med 5 år i Sverige, för att bli svensk medborgare! Den som har kommit från Danmark, Finland Island och Norge räcker det med 2 år. Den som gift eller ihop med en svensk medborgare räcker det med 3 år i Sverige. Då ska äktenskapet eller samboendet ha varat i minst 3 år.



Intervju med en fd. flykting
Varför flydde du?
- Jag flydde för att det var krig i mitt hemland (Iraq-Kuwait). Det fanns ingen rättvis och ingen frihet. Man blev orättvist behandlad!

Varför flydde du just till Sverige?
- Jag hade hört mycket bra om Sverige innan ja flydde. Det var rättvist här alla var lika värda. Man skulle bli bemött på ett bra och positivt sätt.

Hur var resan hit till Sverige?
- Det var en lång resa. Det tog flera dagar och vi fick korsa flera länder under ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flyktingar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-07-02]   Flyktingar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8478 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×