Israel

5301 visningar
uppladdat: 2007-07-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Israel
Folket som har varit tvungna att migrera världen runt.

Sidan 1: Innehåll
Sidan 2: Från 1800 - 2000
Sidan 3: Push och Pull faktorerna
Sidan 4: Koppling till den demografiska transitionen och samhällsutvecklingen:
Sidan 5: Migrationens konsekvenser
Sidan 6: Jämförelse


Från 1800 - 2000
Att genom små migrationer inom olika länder gjorde det att judarna till slut nådde sitt slutmål, att bosätta sig i Israel. Men vägen dit var lång.
Judarna har sedan långt tillbaka varit ”förföljda” på något sätt. När den ryske tsaren Alexander ll mördades 1881, fick judarna stora konsekvenser, för att skulden lades på deras axlar och miljontals judar var tvungna att fly landet p.g.a attackerna mot folket. Många flydde till Österrike och Tyskland.
Judarna var nu spridda i olika länder och många anti-judar- föreningar startades. Men deras kultur var något som höll dem kvar tillsammans. Många tyckte att judarnas handlingar och tro var fel. Många var också avundsjuka för att judarna var välutbildade.
Efter många tuffa och svåra år så bildades en förening som kallade sig för Sionismen. Deras mål var att judarna skulle få ett eget hemland, och deras riktningar var mot Jerusalem. Judiska hantverkare och bönder började sakta men säkert flytta in till Palestina för att bosätta sig där och därefter börja bli fler och fler. Processen lyckades och vid början av 1900-talet hade ca 20 000– 30 000 judar flyttat till Palestina. Runt 1914 så hade ytterligare ca 35 000 bosatt sig i Palestina. Varje gång en ny invandring skedde var det fler och fler som kom med, judarna kände sig mer trygga nu än vad de första gjorde. Så vid den tredje och den fjärde invandringstågen kom det uppemot 100 000 judar och vid 1939 flydde ca 250 000 judar ut från sina länder och bosatte sig i Palestina.
1947 var det ca 600 000 judar och 1 400 000 araber i Palestina.
Samma år framställde FN en delningsplan i Israel. Planen var att dela upp Israel i två delar, och den 14 maj 1948 fick judarna sin del av Israel med Jerusalem som deras huvudstad. Än idag accepterar inte folk detta p.g.a att judarna själva har valt detta.
Nu började många migrera både ut och in i landet. Andra världskriget tog slut 2 september 1945 vilket ledde till att de judar som hade överlevt andra världskriget flydde till Israel, vilket var som himmelriket för dem. Många judar tror än idag att Gud lyssnade på deras böner efter det som hade hänt under världskriget. Judarna började nu att ta makten i sina händer och gjorde många ändringar, bl.a att ca 700 000 araber som hade flytt ut ur landet inte skulle få komma tillbaka och bosätta sig efter en konflikt som tidigare hade skett.
Året därpå gick grannländerna med om vapenstillestånd, men inga fredsavtal skrevs på. Följden blev att många krig mellan de olika länderna uppstod.




Pusch och Pull faktorerna
Push faktorerna: Dessa faktorer är de största i Israel p.g.a alla konflikter som de har varit med om under de senaste hundra åren, bla när det gäller hotet från palestinierna. Den största av alla är Religiösa konflikter. Judarna och muslimerna har haft stora konflikter. En stor orsak är när judarna gjorde Jerusalem till deras egna huvudstad. En hel del konflikter uppstod och många palestinier tog illa upp. Detta ledde till tumulten att genom bråk och genom oordning orsaka kaos för israelerna. Detta gör de genom att förfölja, och genom förföljelserna så kan de med självbombning skada många civila människor. Att förstöra i landet resulterar i att arbetsslösheten uppkommer. För att allt detta är i oordning så kommer självklart folkets missnöje som orsakar politiska ostabiliteter och konflikter. Vilket i sin tur leder till att folk flyr ut ur hemlandet.

Pull faktorerna: Detta är saker som lockar människorna ut ur sitt egna hemland för att söka lycka i ett annat. När man ser att ett land kan ge bra resurser för att ens egen familj ska må bra, så offrar man mycket för att nå det. Arbete är något som lockar de flesta, man vet att med arbete så kan man få ett stabilt och lyckat liv. Många kvinnor strävar efter jämställdhet, vilket lockar dem att ta sig ut ur landet p.g.a att männen har makten. När de strävar efter jämställdhet vet de att de kan utbilda sig, ta sina egna beslut, också att deras barn kan få en bra utbildning som leder till ett framgångsrikt liv. Många familjer strävar efter ett land där kulturen är neutral. Att man får tro på sin egna religion utan att några konflikter ska uppstå. Det finns också familjer som blir sjuka av den farliga miljön som finns i landet, de som har fött t.ex handikappade barn vet att deras barn behöver leva i ett bra och miljövänligt land, vilket Israel inte är.


Koppling till den demografiska transitionen och samhällsutvecklingen:
Israel har haft många framgångsrika samhällsutvecklingar de senaste åren. Nästan alla barn går i skolan, och detta minskar analfabetismen i landet. Antalet spädbarnsdöd har blivit färre. Från 1990 till 2006 har det minskat med hela 50%. Allt i Israel har bara varit utvecklande. Arbeten, jämställdhet, befolkning som överstiger 65år ökar, och dessa är bara några få av alla de olika möjliga framgångsprocesserna som Israel jobbar med. Man kan redan nu dra slutsatsen att Israel kommer om några år vara med om viktiga beslut som rör omvärlden både framtidsmässigt och handelsmässigt. Israel är tillfället i tredjestadiet, men det är inte långt kvar tills de når fjärde stadiet om utvecklingen sker som det har gjort de senaste tiden.
Roschi : Så därför kan jag säga att det finns en koppling mellan den demografiska transitionen och samhällsutvecklingen för att allt fler folk blir utbildade och följer med i utvecklingsprocessen som de är med i. Med det menar jag att folk inte lämnas utanför, man är medveten om att utveckligen sker och man ser till att man hänger med de nya livsstilarna etc. Men som sagt: det blir bara bättre och bättre, för de som är snart klarutbildade kommer om några år ha de stora samhällsutvecklingarna i sina händer. T.ex att många kvinnor kommer att fortsätta kämpa för jämställdheten och ser till att deras barn får gå i skolan och utbilda sig.



Migrationens konsekvenser: Det finns stora konsekvenser inom migrationen just nu. Om man tittar på år 1975 så var födelsetalet 3,8. Om flera hundra israelfamiljer skulle migrera ut så skulle det bli stora skillnader, vilket skulle resultera till att man snabbt skulle kunna hitta hack i befolkningspyramiden. Egentligen så kan det inte bli så stora konsekvenser för tillfället om israelerna skulle migrera ut ur landet. För arbetslösheten är fortfarande stor och det finns alltid andra som behöver jobb om man tittar på den goda sidan. Men å andra sidan så kan landet förlora mycket om israelerna flyttar ut. Kulturen kan få mindre betydelse då alla nära och kära inte kan samlas ihop och utvecklingsprocessen i landet kan minska enormt. Att migrera ut eller in i ett land har alltid bra och dålgia konsekvenser. Om det är utbildade människor som migrerar in i ett land så är det självklart possitivt. Men om det skulle t.ex migrera makthävande och onda människor till Israel så kan de i framtiden få många svåra konsekvenser. Man vill alltid sitt lands bästa.
Israel håller redan på att ändra landets gränser och utvidga den så mycket som möjligt. Premiärminister Ehud Olmert har också många planer att ändra landets gränser. Han sa till tidningen Haaretz att ”de tänker forsätta att ändra landets gränser i det omtvistade occuperade området mellan östra Jerusalem och den största judiska bosättningen på Västbanken”. Partiet Kadima har vunnit valet i år och deras planer är att inom loppet av fyra år ändra på landets gränser en hel del. Deras riktpunkt strävar mot att centrifugera Israel helt med Palestina.
Konsekvenserna kan bli stora, folket som bor strax utanför Israel kan bli mycket förtryckta, speciellt om det är palestinier, detta kan orsaka att många som bor strax utanför gränserna måste migrera ut. Man vet inte vilka regler som ändras när Israel tar över, det kan bli stora konflikter, speciellt inom religionen men också av andra orsaker som skapar konflikter mellan det civila folket.
Roschi: - jag undrar egentligen om de har rätt att göra så? Det är så mycket bråk och dödande mellan palestinerna och israeliterna så jag tycker att de borde låta allt lugna ner sig först istället för att göra allt värre. De borde tänka framåt och använda människoesursen som har migrerat dit, istället för att skrämma bort dem. Hur mycket makt än man vill ha så måste man tänka långsiktigt för ett lands bästa.


Jämförelse: Sverige är ett underbart land. Vi har haft goda utvecklingsperioder, vi hänger med i dagens senaste teknik, och många uppfinningar och bra företag har grunden från Sverige. Det är ett miljörikt land som satsar mycket på framtiden, att använda den senaste tekniken fast om det kan kosta shortan är Sverige berädd att lägga ut bara för att folket ska kunna finna ro i landet. Här finns det inte religionlagar som förstör människornas liv, Sverige är ett kristet land men man behöver inte vara kristen och man blir inte utstött här om man inte har en tro etc. Här får du ha vilken religion som helst. Denna frihet gör så att många migrerar hit till Sverige. Sverige är ett land som tar emot enormt många flyktingar. Jag tycker att det är jätte bra att Sverige har en bra relation med utlandet och tillåter flyktningar flytta hit. Här kan flyktingar som varit rädda att bli dödade eller efterföljda, skapa ett nytt liv och låta barnen få gratis utbildning som räddar deras framtid.
Sverige ligger inte i samma possition som Israel som har krig, fattigdom, och en befolkning där mer än hälften är fattiga eller till gränsen till fattiga, tack vare den demokratiska tänkandet som svenska folket har. Israel har haft svåra peridoer som har stoppat deras framgångsväxt, men det har blivit mycket bättre nu skillnaden än för bara några år sedan. Utvecklingen är bara possitiv nu, men om man jämför med Sverige så ligger de långt efter. Folket har sedan långt tillbaka varit förtryckta och detta är något som de fortfarande bär med sig. Att ständigt vara rädd att nya krig ska uppstå eller svåra perioder ska komma finns ständigt med dem.
Här i Sverige betalar vi en hel del skatt, ibland kan man tycka att det är lite överdrivet. Men om man sedan tänker på att skatten räddar sjuka människor, och när det t.ex. blir en naturkatastrof så hjälper våra pengar en hel del. Det hjälper också Sverige att ta emot förtryckta folk som inte kan bo kvar i sitt hemland.
I Israel så måste varje familj försörja sig själv. Att få ett sjukt barn kan innebära svåra ekonomiska följder som kan tära på familjen. Om deras hus brinner upp eller bombas så finns det inte en lika trygg försäkring som vi i Sverige har. Det är dessa små saker ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Israel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-07-03]   Israel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8479 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×