Franska Revolutionen

2 röster
12257 visningar
uppladdat: 2007-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Från början styrdes Frankrike som ett feodalt samhälle. Hovet ägde precis allt, och kungen styrde och ställde över precis allt. Det var ungefär som nutidens situation i Irak och u- länderna. Det var en person som bestämde och resten av folket fick slava under deras namn. Kungen på den här tiden hette Ludvig den XIV, men kallades kung sol. Han ägde ett stort slott i utkanten av Paris, kallad Versailles. Och det pampiga slottet finns även kvar idag. Kungen avgudades så mycket att vissa adelsmän vart inbjudna till speciella påklädningssermonier, det är som det låter.. Kungen kläddes alltså på inför adelsmän som samtalade med honom. Man skulle faktiskt kunna jämföra nutidens popidoler med kungen under medeltiden. Nutidens idoler bestämmer nog faktiskt mer än vad man igentligen tror. Modet och faktiskt vissa åsikter styrs av dom, som Kungen under Franska revolutionen. Många ändrade säkert sina åsikter efter hans tycke. Men det var inte alla som var nöjda med att kungen styrde, borgarna (de som bodde i städerna) var mycket arga över att de inte fick vara med i hovet. Det var faktiskt dom som betalade skatt! Men det var ingen som vågade säga något eftersom kungen hade så mycket makt.
Det var också vissa rika borgare som lånade ut pengar till Kungen när det vart krig och en massa utgifter behövdes betalas, de kallades bankirer.
Och eftersom kungen höll på att låna och låna hela tiden upptäckte han efter ett tag att han hade mycket höga skulder till alla bankirer han lånat från, vilket absolut inte är så bra eftersom om det fortsatte skulle han säkert få mycket lågt förtroende i samhället. Eftersom kungen bestämde sig för att bli fri från skulder, kom han på att om han höjde skatterna lite till så skulle han få in mer intäkter till staden.
Men riktigt så enkelt var det inte för kungen. För att få höja skatten ännu mera var kungen tvungen att ha ett tillstånd av staten. Staten bestod av adeln, borgare och präster. Men det var mest adel och prästerna som fick bestämma, vilket var väldigt orättvist. Staten hade inte inkallats vid det här tillfället på många, många år. Därför var det ett glatt gäng som tillkallades Versailles. Men när herrskapet väl var på plats så var inte kungen där, utan hade dragit ut på jakt. Mycket dålig stil tyckte många.
När kungen väl infann sig på slottet var många smått irriterade över hans stil att inte dyka upp. Och det som gjorde borgarna mer irriterade var att när kungen skulle ta emot alla besökare så tog han emot prästerna och adelsmännen i stora salen. Medans alla borgare fick gå in igenom en dörr som ledde rakt till sammankomstsalen. Därför bestämde sig alla borgare för att när kungen hade tagit av sig hatten, behålla sin hatt på. Det kan jämföras med nutidens kepsar och tjatiga lärare. Man får helt enkelt inte ha keps på sig inne i klassrummet eller i matsalen. Det är ungefär lika ohyfsat som att på den tiden ha hatten kvar när kungen hade tagit av sig sin. Det uppstod då kalabalik mellan borgarna och kungen. Fler och fler vägrade att ta av sig hatten, men eftersom kungen inte ville ha problem, tog han på sig hatten liten arrogant och problemen var lösta.
Sedan kom mera orättvisor för borgarna fick bara en röst när det skulle rösta om förslaget som kungen hade om skatten, medans adeln och prästerna fick två röster. Det vart helt enkelt för mycket för borgarna, som reste sig en och en för att lämna byggnaden och ha sitt eget möte i ett bollhus lite längre bort (nutidens tennishall). Tillsammans börjar borgarna tänka ut en ny konstitution som de ska kräva av kungen, att alla ska vara lika värda och betala lika mycket skatt. Vilket igentligen borde ha hänt för länge sedan. Eftersom alla är lika värda, fattig som rik. Borgarna från staten började kalla sig själva National församlingen och började kämpa för borgares och bönders rättigheter.
National församlingen började träffas regelbundet och kom snart fram till att man borde börja skydda sin stad mer. Så tillsammans bildar dom ett nationalt garde, som är ungefär som nutidens militär. Det blir mycket populärt att anmäla sig till national gardet som skulle skydda paris, ca. 48 000 personer blir medlemmar. Och efter ett tag kommer man på att man behöver mer vapen, så en del i national gardet plundrade kungens vapenförråd.
Under den här tiden fanns det ett sort fängelse mitt i paris, där Eifeltornet står idag. Det kallades Bastiljen. I Bastiljen fanns med mycket vapen, vilket national gardet snabbt ville åt. Därför samlade de på sig en massa folk för att gå dit och hämta vapen. Men ägaren av Bastiljen ville inte lämna ifrån sig sina vapen, vilket man kan förstå. Därför började det ett uppror mot Bastiljen. Några dödades och det gick riktigt vilt till ett tag. Och efter ett par dagar var hela bastiljen förstörd och detta var med en början på den franska revolutionen.
Under franska revolutionen ville de olika ”stånden” (adel, präster, borgare, mm.) olika saker, det skulle ju vara mest praktiskt om alla ville kämpa för en och samma sak, men så var det inte. Adeln ville slippa skatt och behålla deras fördelar, medans bönderna ville tvärt om att samhället skulle bli mer jämställt och att skatten skulle bli mindre. Prästerna där emot ville behålla deras inflytande över folket, medans borgarna ville ha större inflytande och även att man skulle skydda deras egendom mera.
National församlingen sammanställde alla dessa önskningar och kom fram till att man skulle ställa följande krav:
- Att man skulle avskaffa alla privilegier .
- Skatt för alla skulle införskaffas, och skatten skulle betalas efter förmåga. Alltså om du var rik skulle du betala mer, om du var fattig lite mindre.
- Paris skulle ha rätt till militärt skydd.
- Det skulle införskaffas en kommitté för att ”deklarera de mänskliga rättigheterna”.

Tiden gick och det utbröt en stor svält i landet, eftersom alla bönder väntade på en tid då de skulle tjäna pengar på att sälja sina bröd. När det väl fanns bröd att köpa var dom mycket dyra och alla hade inte råd att köpa det. Så de som bodde i Paris började bli väldigt irriterade på National församlingen, de menade att om kungen skulle fått reda på detta så skulle ha genast gjort något åt saken. Så de fattiga i paris bestämde sig för att starta en demonstration för att få National församlingen att lyssna på dom. Ungefär 7000 personer deltog i demonstrationerna. Det gick med mest kvinnor i demonstrationen, eftersom man tänkte att militären inte skulle skjuta eller göra uppror mot så många kvinnor. Därför kallas detta tåg idag kvinnotåget.

Men nu fick inte kungen själv bestämma allt längre. National församlingen började bestämma mer och mer, ungefär så är det faktiskt i Sverige nu. Förr i tiden fick kungen bestämma allt, men nu är det statsministern och regeringen som bestämmer. Kungen och drottningen bestämmer inget mer längre. Kanske på grund av deras bristande förtroende som i det här fallet?
Kungen kände sig hotad av allmänheten, så efter ett tag flydde han med drottningen från landet. Han fick även hjälp av Axel von Fersen (har svenska ättlingar). Men de kom inte längre än tills gränsen innan de vart tagna och förda tillbaka till Frankrike.
Efter detta var förtroendet för Kungen lika med noll. Och han dömdes senare till halshuggning i giljotin för att han förrått sitt land genom att fly.

Adeln som tidigare hade haft mycket stort inflytande över Frankrike hade också tvingats att fly till tyskland, där uppmanade de så många som möjligt att hata Frankrike. Och de arbetade för att det inte skulle bli som det hade blivit i Frankrike. Därför fanns det många som var smått irriterade på Frankrike och dess sett att styra och ställa.
Med att National församlingen började bestämma hände många nya saker i landet: alla rika män fick rösträtt och jordfördelningen i landet blev bättre. Men för vanligt fattigt folk vart det ingen skillnad. Vilket de såklart tyckte var mycket dåligt. Eftersom National församlingen hade ju faktiskt bildats för att villkoren och jämställdheten skulle bli bättre.

Efter ett tag får Napoleon mer respekt och utses till ensam Kejsare över Frankrike. Napoleon var en militärdiktator, men även fast han var elak bidrog han faktiskt till många bra saker i frankrikes historia. Med Napoleons härskande förändrades många saker också, kyrkan fick automatiskt mindre makt och vart mer motarbetad än medarbetad. Sedan vann borgare mer makt och de fick mer att säga till om. Så ändå vart det lite som National församlingen ville, borgarna fick mer makt än kungen. Som vid det här laget var utdöd.

Resultaten av Franska revolutionen är många, och vissa av dom finns med oss än idag. Några av dom saker som uppstod under Franska revolutionen och som vi har med oss idag är:
 En allmän rösträtt där alla medborgare får vara med och rösta.
 Kvinnornas kamp för jämställdhet och lika inkomst uppstod under Franska Revolutionen och finns även kvar idag.
 Alla betalar skatt efter förmåga.
 Tanken om mänskliga rättigheter uppkom.
 De politiska ideologierna börjades att uppbyggas.


Senare höll även National församlingen sitt löfte om att bilda en kommitté som skulle skriva ett papper om människans rättigheter. Vilket resulterar i att alla börjar resonera om alla människor är lika värda, och om alla har rätt till samma saker. Men där kan man inte säga att det har gått igenom helt, visst det har blivit bättre sen tänkandet innan revolutionen. Men än idag finns det faktiskt de som inte har ett hem medans det finns personer som har fyra olika hus. Så rättvisan behöver mänskligheten jobba med lite till.
Efter national församlingens papper om de mänskliga rättigheterna uppkom en massa förklarningar om hur människan skulle bli behandlad. Ett urval av dom är; U.S.A:S ”oavhängighets förklaring”, som skrevs av respentanter från U.S.A:S första 13 stater. Varav därifrån kommer uttrycket ”Varje människa är född fri”.
Sedan kom ”Deklarationen om människans och medborgarens r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-09-10

    Riktigt bra! Lärde mig jätte mycket!

Källhänvisning

Inactive member [2007-07-12]   Franska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8486 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×