Likheter mellan hinduismen och buddhismen

233 röster
171291 visningar
uppladdat: 2007-07-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Livsåskådning, hinduism och buddhism.

1.
Det finns en hel del likheter mellan buddhismen och hinduismen, men också en del skillnader. Jag tänkte börja med att ta upp likheterna.
Likheter:
• Båda tror på reinkarnation. Inom hinduismen kallas ens innersta ande för Atman, som återföds i en annan kropp efter att man dör. Inom buddhismen tror man att ens karma finns kvar efter att man dör och återföds i en annan människa eller i ett djur.
• Båda religionerna har sitt ursprung i Indien.
• Både hinduer och buddhister har tempel dit dem går och ber, fast båda har små altare med gudabilder i den egna bostaden.
• Inom de båda religionerna är det mycket viktigt att inte döda levande varelser. Det är inte bra för en själv, för ens karma.
• Båda har olika moraliska regler, liknande budord, som man ska följa för att få ett bättre liv här och nu, eller det som kommer efter.
Skillnader:
• Inom buddhismen har man ingen direkt gud utan man tillber olika himmelska buddhor. Till skillnad mot hinduerna som tror på ett antal gudar, gudar som är speciella för olika områden. T.ex. guden Vishnu som är godhetens gud.
• Bland hinduer finns olika kaster, en grupp som man föds in i och som man genom hela livet kommer att tillhöra. Kaster är som olika samhällsgrupper, som delvis har med att göra vilket yrke släkten utövar. Kastbegreppet finns inte inom buddhismen.
• Ordet karma finns hos båda religionerna, för en hindu betyder ordet gärning medan samma ord för en buddhist betyder konsekvens.

2.
Vad är det som är viktigt enligt religionernas ''''budord''''?:
Det går att se en hel del likheter mellan Bibelns budord och buddhismens moralregler. Vad som är viktigt i de båda religionerna är:
Att man inte ska döda, vara otrogen (varken mot sin gud eller mot den man är gift med), och man ska inte ljuga eller stjäla.

Hur kommer det sig att så geografiskt spridda religioner, som buddhismen och kristendomen, kan ha så lika budord?

Att så vitt skiljda religioner ändå har så lika huvudbudskap är rätt så intressant. En anledning kan vara att människor är ganska lika varandra innerst inne över hela jorden, känslan av vad som är rätt och fel ligger nog rätt djupt rotad. Död, lögner och stölder är det väl aldrig någon som har velat bli utsatt för. För väldigt länge sedan sägs det ju att människorna inte var lika geografiskt utspridda som vi är idag, på något sätt kanske den ’grundkänslan’ för vad som är gott/ ont ändå lever kvar sedan den tiden då folk bodde närmre varandra och hade samma värderingar.?
Att göra gott mot andra kan också ofta göra så att man själv mår bättre. Det känns bra att man kan vara till glädje för någon annan, genom att t.ex. vara ärlig, trogen och inte skada andra. Att olika religioner har liknande budord (att man ska vara ärlig, trogen etc.) är ett sätt att skapa trygghet inom den egna religionen. Att de som är troende i församlingen inte bryter några budord kanske lockar en icke-troende att gå med, för att känna någon slags trygghet och gemenskap där folk är ärliga och inte skadar andra.
Trygghetskänsla är väldigt viktig för alla människor, ibland är det därför en människa söker sig till en viss slags religiös rörelse. Det där trygghetsbehovet är nog det samma över hela jorden, därför finns det liknande budord inom många religioner tror jag.
Ett annat skäl varför dem liknar varandra kan vara att de olika religionerna har påverkat varandra genom möten. Folk av olika religiös hä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Likheter mellan hinduismen och buddhismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-10-24

  Cheers! mycket bra. Håller med

 • Inactive member 2009-02-10

  jätte bra hjälp , kortfattat och bra. Tack så mycket!

 • Inactive member 2008-05-20

  Buddhismen och hinduismen är j

 • Inactive member 2015-03-25

  bra

 • Inactive member 2015-11-11

  Uppfattat vad de menar, tack för hjälpen

 • Inactive member 2015-11-23

  Tack :) Bara några enkla skillnader kanske? :D

 • Pontus Karlsson 2017-10-05

  Jallahu abar

 • Erik Engvall 2017-11-14

  En bra sammanfattning.

 • Fadhi Mahdi 2018-02-20

  Wiliaaaaaam demn bro

Källhänvisning

Inactive member [2007-07-12]   Likheter mellan hinduismen och buddhismen
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=8489 [2018-06-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook