Filmrecension: V för Vendetta av

13810 visningar
uppladdat: 2007-09-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
V för Vendetta

Kom ihåg mina vänner
den femte november
En krutkonspiration och komplott
Jag ser inga skäl till att den tigs ihjäl
så att hela saken glöms bort.
Men, vem var mannen?
Jag vet att han hette Guy Fawkes och försökte spränga parlamentet 1605. Men vem var han egentligen? Hur var han? Vi blir lärda att minnas idén inte mannen. Mannen kan komma till korta, han kan bli fångad, dödad eller glömd. Men en idé kan förändra världen, även efter 400 år.

I filmen V för Vendetta speglar man ett England inom en snar framtid. Året är 2020 och landet styrs av en hård diktatur och är förvandlat till ett fängelse.
Styrka genom sammanhållning, sammanhållning genom tillit, lyder deras lag. Folket får inte vistas på gatorna efter tolv, det finns bara en enda TV-kanal, och homosexuella, färgade och politiska aktivister döms till döden.

Låter detta som ett samhälla man vill leva i? Att låta sig styras av en regering som anser sig veta allt och ha rätten att döma människor efter vad de är.

Detta är våra fördomar, dina och mina. Hur många här har någon gång yttrat sig om homosexuella, eller om invandrare på ett negativt sätt? I princip alla skulle jag tro. Tänk då om regeringen skulle ta sina fördomar och göra dem till lagar, bara för att de kan.

”Folket ska inte frukta sin regering, regeringen ska frukta sitt folk”
detta är en sanning vi alla håller med om.

V som han kallar sig, är huvudpersonen i denna film. Hans mål är att befria Englands folk och förändra det samhälle de lever i genom att driva på det brittiska folket att göra uppror mot förtrycket och diktaturen. Han fördömer dess ledare och ber alla medborgare att ansluta sig till honom i skuggan av parlamentet den 5 november - på Guy Fawkes-dagen, den dagen då han ska spränga parlamentet.

Den 5 november 1605 tillfångatogs Guy Fawkes under Överhuset i London med 36 tunnor krut gömda bakom bitar av järn och ved. Under tortyr avslöjade han en djärv konspiration. På den dag då kung Jakob I skulle öppna ett sammanträde i det engelska parlamentet skulle man spränga byggnaden i luften.

Guy Fawkes var en av 13 missnöjda katoliker som hoppades sätta stopp för Jakobs förföljelse av engelska katoliker. Avsikten var att skapa kaos och oroligheter i landet för man hoppades att en ny monark och politisk regim skulle framträda, en med större sympatier för den katolska läran.

Denna öppningssamling hålls även idag vid denna tid varje år, nu är det drottningen som håller ett tal och av princip hålls denna samling aldrig den femte november igen.

V FÖR VENDETTA varnar för faran av korruption, kontroll, manipulation och förtryck, samtidigt som den utforskar riskerna med extremism - vare sig det är en regering som missbrukar sin makt eller en enskild person som tar ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: V för Vendetta av

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-09]   Filmrecension: V för Vendetta av
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8538 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×