Vad är en svensk identitet idag? Kulturella möten

6 röster
13323 visningar
uppladdat: 2007-09-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är en Svensk Identitet idag?

Helst av allt hade jag velat svara på denna fråga för ett antal år sedan, utan att egentligen tänka efter.

Mitt svar hade enkelt och konkret blivit:

”En svensk identitet tillhör en person som bor och lever i Sverige, därmed har svenskt medborgarskap. Man arbetar och betalar skatt, tjänar och är trogen sitt land. Man följer lagar och regler (även oskrivna), seder och bruk, samt följer traditioner. Man firar påsk, midsommar och jul, äter redig husmanskost, sill, falukorv och köttbullar. Självklart spelar alla bingolotto på lördagar och vi tittat alla i smyg på schlagerfestivalen fast vi säger att vi tycker det är ett skitprogram. Även Kalle Anka på julafton är ett måste för en normal svensk medborgare, för vad är julen utan Arne Weise.”

Naturligtvis så är detta svaret långt ifrån det jag vill få fram idag. Att definiera svensk identitet idag är som att försöka hitta en nål i en höstack.

I grund och botten tycker jag att en svensk identitet har en människa som känner sig svensk i hjärta och själ. Sen spelar det ingen roll om man är svart, blå, gul, röd eller vit, här finns inga gränser.

Men en klar kännedom för svensken är att man ser på varje människa som en viktig individ, man är oftast självständig och tar ansvar för sitt eget liv.

Notera oftast, vad är det som säger att varje svensk passar in på det här signalementet? Det är forskning, undersökningar och riktlinjer, men i Sverige idag bor det inte bara svenskar, här bor hela världen med sin kultur.

En svensk identitet tillhör även dem, när de valt att bosätta sig i vårat land. Men deras kultur kanske inte är ”ensam är stark” som våran. Deras kultur kan vara ”Det är den spik som sticker upp som blir träffad”. Ändå har de en svensk identitet, så vad är det då som är svensk identitet?

Det är en gott och blandat påse, med alla olika vackra färger, några salta, några sura och några söta. Konsten är att få alla att vara gott och blandat tillsammans utan konflikter.

Vi svenskar tror på mänskliga rättigheter, mer än något annat. Vi tror på jämlikhet och rättvisa, även fast Sverige inte är jämlikt än så är det mer jämlikt än i många andra länder. Vi anpassar oss relativt lätt när vi möter nya kulturer och flyter lätt med utan att ha upprört någon.

Jag kan tycka att vi svenskar är för mesiga i vissa situationer när det gäller möte med andra kulturer i vårat eget land. Många tycker T ex att man ska förbjuda vissa religiösa symboler så som slöja och burka, men ingen vågar ta upp det till en diskussion med rädsla för att bli kallad rasist, alltså även högt uppsatta personer som politiker. Däremot kan en högt uppsatt man eller någon annan person i arabländerna aldrig acceptera att en svensk kvinna går ut offentligt i för lite kläder, för det är deras kultur.

Kulturskillnaderna är många och det finns mycket som kan misstolkas. T ex om två män går hand i hand i Sverige betyder det förmodligen att de är homosexuella men om en saudisk man gör det visar det på ömsesidig respekt.

Ett annat exempel är hur stort ett utrymme det bör vara när man samtalar med någon, i Sverige står vi ganska långt ifrån varandra ca 70cm, och i Iran står man mycket närmre, som kan uppfattas som hotande av oss Svenskar.

Ögonkontakt är en annan sak, att titta någon annan i ögonen när man samtalar med den är en självklarhet för oss, medens det kan uppfattas som förolämpande och stötande i andra länder.

I stora drag är vi ganska lika i tanken, det som är en vardags sak för oss är en helt annan sak för någon annan, det mesta handlar om gester, beröring, ögonkontakt och avstånd, bara att vi utövar dem olika. På så sätt är vi ganska lika, trots alla olikheter.

Vi ser och märker av kulturskillnader mer nu i takt med att turismen ökar över hela världen. Det är självklart viktigt att som resenär och personal vara medveten om de kulturskillnader som finns och vara öppen för det som är annorlunda.

Det är extra viktigt för turismpersonal att acceptera olikheter bland människor och att informera deras resenärer vad man ska tänka på i det land de befinner sig i för att inte väcka anstöt.

För man kan inte bete sig som man gör i Sverige långt ifrån i alla länder i världen, här spelar kön roll och man har inte alls den öppenheten och friheten som vi har i Sverige.

Vi som besökare måste alltid tänka på att i viss mån anpassa oss och se det fina och unika i varje ny människa och kultur vi möter, och för mig som svensk känns inte det som en svår uppgift, jag kan bevaka och se det som är, inte det som inte är.

Som turismperso...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är en svensk identitet idag? Kulturella möten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-09]   Vad är en svensk identitet idag? Kulturella möten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8539 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×