Japan: Det fullständiga arbetet (massa fakta)

14 röster
37327 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Japan
Japan Består av 3922 öar och är placerade i en båge längs
Korea, Kina och Rysslands östkust. De flesta japanerna bor på de fyra huvudöarna, Hokkaido i norr, huvudön Honshu och i söder Shikoku och Kyushu.
Japan är ett litet och mycket tättbefolkat land, det är mindre än Sverige och den yta som verkligen är bebott är ännu mindre eftersom stora delar av landet är täckt av branta berg. Ca 125 miljoner människor samsas på dessa öar. Idag är Japan en av världens rikaste nationer som producerar många, för oss välbekanta varor, t ex bilar, motorcyklar, datorer, stereoutrustning, kameror etc.
Förr hade japan mäst kontakt med sina grannländer Korea och Kina men numera är det mer knutet till västvärlden genom sin handel. Japanerna är väldigt stolta över sina traditioner och fortsätter att praktiserar sina gammla seder.

Japans historia.

Enligt en av Japans många myter var världen till en börgan täckt av vatten.Guden Izanagi och hans syster Izanami kom ner till jorden på den flytande himmelsbron. De hade ett spjut med sig som var klätt med juveler. De doppade spjutet i vattnet och där vattendropparna föll billdades de Japanska öarna.
De två gudarna fick en dotter, solgudinnan Amaterasu. Hennes barnbarn var Jimmu Tenno den förste japanske kejsaren.
Det är därför japanerna anser att deras kejsare är en gud som
härstammar från solen. För tusen år sedan var kejsarens hov mycket rikt och välmående. Hovfolket tillbringade sina dagar med att skriva poesi och sånger. Men efter en period av fred kom århundraden av krig. Kejsaren hade förlorat makten till dom så kallade daimyos (feodalherrar). Japan delades upp i en massa små furstendömen och dessa krigade helatiden med varandra.
Tillslut lyckades en daimyo som hette Tokugawa ieyasu besegra
alla de andra. Han utropades 1603 till shogun och förenade landet under sitt styre. Shogunen kännde snart att de européska missionärerna och handelsmännen som bosatt sig i Japan var ett hot mot hans makt. Han förvisade alla européer från Japan och i över 250 år var de förbjudna att komma in i landet. Japan var isolerat under en lång tid från omvärlden.
1853 seglade den amerikanske amiralen Perry in i Tokyo och tvingade Japan att underteckna ett handelsavtal med USA. En ung kejsare med namn Meji tog kontrollen över landet och Japan började ansluta sig till omvärlden.
Japan utväcklades snabbt till en världsmakt och byggde upp telefonlinjer, järnvägar mm.
1932 ockuperade Japan Manchuriet i norra Kina, sedan resten av kina och
anföll slutligen USAs flottbas i Pearl Harbor 1941. Japan gick då in i andra världskriget på Tysklands och Italiens sida. 1945 Fällde USA två atombomber över städerna Hiroshima och Nagasaki. Därför gav Japan upp.
Det var första gången som någon hade besegrat Japan.
När kriget var slut började japanerna bygga upp landet. Det gick bra och fort. Idag är landet mycket rikt.

Religion

Japans två ledande religioner är shintoism och buddism. Varav ca 117 miljoner bekände sig till shintoismen och 90 miljoner till buddismen. Enligt religionen shinto finns det gudar överallt. I berg, stenar, träd, floder mm.
Tills nyligen var den viktigaste guden kejsaren som japanerna ansåg härstammade från solen. Efter andra världskriget förklarade kejsaren att han inte längre är en gud och i dag är det bara gamla människor som tillber honom.
Shintogudarna tar hand om människorna när dom lever. Torii kallas porten till ett shintotempel. Den är av trä och kan ses över allt i Japan. När man är i ett shintotempel så klappar man i händerna så att guden hör bönen. Man ber t.ex. om god hälsa och framgång i livet.
Det finns också många buddhistiska tempel i Japan. Buddhismen kom till Japan på 500-talet från Indien via Kina. Många sekter bland annat zen-buddhismen uppstod så småning om. Den berömda te-cermonin kommer från zen-buddhismen. Ett mycket fint te-hus finns i Stockholm vid Folkens Museum.
Japanerna tror både på shintoismen och buddhismen eftersom shinto tar hand om människan under livet och Buddha efter döden. I alla traditionella hem finns ett altare där familjen ber till sina förfäder.
På senare år har kristendomen ökat i Japan och en del japaner är kristna.
Under 1900-talet har flera anndra små läror uppstått. Nu finns det hundratals, kanske tusentals nya religioner och sekter. Domedagssekten Aum Shinrikyo gjorde en terrorattack med gas i Tokyos tunnelbana 1995. Därför kräver många att man kontrollerar vad smågrupperna sysslar med.

Natur och klimat

Även fast Japan är tätbebygg har det ett rikt djurliv. Man hittar björn, räv, hjort, grävling och andra vilda djur. På ön Kyushu i söder lever många sällsynta fåglar. På sommaren kryllar det av insekter. Cikador spelar i träden och trollsländor och fjärilar flyger omkring. Det finns även mindre trevligare insekter som myggor, kackerlackor och håriga tusenfotingar. På våren går folk ut i skogen för att samla växter som kan användas i matlagningen och på hösten plockar dom svamp i bergen.
Japanerna fångar också valar för köttets skull, men eftersom valarna är utrotningshotade protesterar människor över hela världen mot detta.

Japan är ett långsmalt land. På grund av sin form är det stor skillnad mellan den norra och den södra delen i fråga om klimat och natur.
Norrutb och västerut är landet bergigt och kan ligga begravt i 2-3 metersnö under vintern. Japans högsta berg är det berömda Fuji, en sovande vulkan, 3776 meter hög. De södra öarna Shikoku och Kyushu har halv tropiskt klimat d.v.s. varmt och regnigt. Här odlas det mästa av Japans ris. ön Hokkaido i norr har ett klimat som liknar vårt. Här finns betesmarker där det går boskap.
I Japan blir det ofta naturkatastrofer, tyfoner, översvämmningar och jordbävningar. 1923 förstördes stora delar av Tokyo av århundredets värsta jordbävning.

Sport och fritid

Sumobrottning är Japans nationalsport. Sporten går ut på att två väldiga brottare ska knuffa ut varandra ur en ring. Den är mycket populår att titta på och stormästarna, dom såkallade yokozuna är nationalhjältar. Brottarna väger mellan 90 och 160 kilo och de äter enorma mängder mat varje dag för att behålla sin höga vikt.
Andra sporter som är populära är kampsporter t.ex. Judo, karate och akido. Många utövar kendo, svärdfäktning.
Den absolut populäraste sporten är baseball. Alla städer har sitt eget lag och alla hejar på dem.
Japanerna gillar också att åka upp till bergen och koppla av i dom heta källorna.


Konst och Kultur

För cirka 1000 år sedan skrev Murasaki Shikibu världens första roman ”Berättelsen om Genji”. Sedan dess har det skrivits många berättelser, dikter, skådespel och många berömda tavlor målats.
Japanerna har tre typer av teater, Noh som är ett långsamt drama där skådespelarna bär masker, Bunraku där dockor får vara huvud personerna och Kabuki som är ett färggrannt skådespel.
Bonza...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Japan: Det fullständiga arbetet (massa fakta)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   Japan: Det fullständiga arbetet (massa fakta)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=854 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×