Bibeln vs. Vetenskapen - "Guds vägar äro outgrundliga", eller?

2 röster
8591 visningar
uppladdat: 2007-09-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Bibeln, böckernas bok, är en textsamling där man beskriver allt från värdens skapande och uppkomst till jordens undergång. ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.” lyder inledande meningen i Gamla Testamentet, Första Moseboken, men vad är Gud? Är Gud verkligen en person som sitter uppe i himlen och styr och ställer? Frågor som dessa har nog många ställt sig, både unga som gamla, kristna som judar. Vetenskapen har en annan teori, Big Bang, där världen skapades genom en stor explosion.

Syfte
Jag ska jämföra vad som stämmer överens i bibelns skapelsehistoria och en del övriga texter, med vad vetenskapen säger. Jag ska undersöka vad i bibeln som stämmer dagens vetenskapliga teorier. Vilka företeelser beskrivs i den går ihop med vetenskapliga fakta?

Metod
Mitt arbete kommer att bygga på vetenskapliga teorier, bibels berättelser och egna tankar. Så det jag började med var att läsa de texter jag skulle utvärdera i Bibeln, för att sedan jämföra dem med vetenskapliga teorier och fakta. Jag kommer att lägga största tyngdpunkten på texter rörande människan och världens skapelse, det vill säga Första Moseboken, Genesis

----------------------------------------------------

”Gud skapar världen”
I Genesis 1:1-2:24 förklaras hur Gud skapade jorden och allt som lever på den. Bibeln påstår så att han skapade allt på sex dagar och var ledig den sjunde dagen, dock enligt dagens vetenskapliga teorier uppstod den för ca 4,5-5 miljarder år sedan, det organiska livet uppstod för ca 4 miljarder år sedan och dagens människosläkte uppkom för 50 000 år sedan. Och den antyder även att jorden är ca 6000 år gammal, vilket inte stämmer med vetenskapliga bevis som t ex fossils och bergrundens ålder.

Gud började med att skapa himmel och jord för att sedan skapa dag och natt. Han skapade haven växterna, och alla andra levande ting.
När han kom till skapandet av människan, skapade han henne av jord och blåste in liv genom hennes näsborrar. Han gav henne Edens lustgård att leva i, i mitten av trädgården planterade han livets träd som hon inte fick äta av. Detta träd skulle då ge henne kunskapen om gott och ont, den dagen människan åt av detta träd skulle hon dö. Han gav sedan mannen han skapat till sin avbild något som ”kan vara honom till hjälp”, en kvinna. Han skapade denna av ett revben från mannen. I 1 Mos 2:23-24 säger Bibeln:
23Då sade mannen:
”Den här gången är det ben av mina ben,
kött av mitt kött.
Kvinna ska hon heta,
Och av man är hon tagen.”
24Det är därför en man lämnar sin far och
mor för att leva med sin hustru, och de
blir ett.
Människans vagga enligt vetenskapen ligger i Afrika, där utvecklades våra hjärnor till det vi är genom att äta fisk och skaldjur och inte äpplen eller jord. Vi utvecklades på stäppen där inga äppelträd växer och där få floder flyter fram. Och det finns inget träd som ger kunskap om gott och ont som kan döda.
Att mannen har ett revben mindre är bara en myt. Alla människor har lika mänga, 12 på varje sida, det vill säga 24 sammanlagt. Att en man lämnar sin far och mor för att söka upp en hustru bara för att kvinnan är skapad av mannens kött och ben är delvis accepterat, oftast söker hanar upp en partner av samma art och uppvaktar denna.

”Människans olydnad och straff”
1 Mos 2:25:
25Både mannen och kvinnan var nakna,
och de kände ingen blygsel inför var-
andra.
Enligt Första Moseboken så blev mannen och kvinnan blyga för varandra först när de åt av kunskapens träd. Bibeln framställer nakenhet som något fel.
Enda som har lett till att folk känner blygsel när de är nakna är de etiska och moraliska regler som gäller i dagens samhälle. Nakenhet framstår som något äckligt och pinsamt i Bibeln, men djuren är nakna och de känner ingen blygsel.

När mannen och kvinnan åt av kunskapen och livets träd blev de bestraffade, liksom ormen. Dessa straff finns under 1 Mos 3:14-19

14Då sade Herren Gud till ormen:
”Du som gjorde detta,
förbannad skall du vara,
utstött från boskapen och de vilda djuren.
På din buk skall du kräla
och jord skall du äta så länge du lever.
15Jag skall väcka fiendskap mellan dig och kvinnan,
mellan din avkomma och hennes:
de skall trampa på ditt huvud
och du skall hugga dem i hälen.”

16Till kvinnan sade han:
”Stor skall jag göra din möda
när du är havande,
med smärta skall du föda dina barn.
Din man skall du åtrå,
och han skall råda över dig.”

17Till mannen sade han:
Du som lyssnade till din hustru
och åt av trädet som jag förbjöd dig att äta av,
förbannad skall marken vara för din skull.
Med möda skall du hämta din näring från den
så länge du lever,
18törne och tistel skall den ge dig.
Du skall äta av växterna på marken,
19du skall slita för ditt bröd i ditt anletes svett
tills du vänder åter till jorden.
Ty av den är du tagen,
jord är du och jord skall du åter bli.”

Ormen har alltid varit en orm, liksom dess egenskaper alltid har varit de samma, det är det som definierar ordet orm. Kvinnans smärta när hon föder finns inte bara hos människor, utan även hos djur, att mannen ska härska över kvinnan är, liksom ovanstående, ytterligare en moralisk och etisk fråga. Den har uppstått i samhällen där män först kommit till makten och valt att behålla styret inom det enskilda könet, men det finns även samhällen längre tillbaka i historien där kvinnor styr, Amazonsamhällen är ett exempel på dessa.
Mannen fick egentligen inget straff om man ska gå på vetenskapen, olika platser har olika föresättningar för odling och vinst. Att skaffa mat för dagen är inte bara ett problem för människan, utan även för djuren.




Diskussion
Gud kan omöjligt ha skapat världen på sex dagar. En sann, trogen, kristen skulle säga att Gud kan göra allt detta. Han kunde själv ha valt hur långa dagarna skulle vara, vill han att en dag skall vara ett par miljoner, kanske till och med en miljard, år lång så ser han till det.
Men hur förklarar man då alla olika djurgrupper som finns och som har uppkommit på senare tid? Men allt är en tolkningsfråga, för att förstå Bibeln kan man inte läsa den som det står, utan man måste även se det symboliska i det hela. Ormen t ex kanske inte var som ormen vi ser idag, utan var en helt annan varelse. Vårt språk sätter ibland stopp för vår tolkningsförmåga och vissa saker i bibeln är lika svåra att förklara i ord, som att förklara färgen grön för en blind. angående kvinnans bestraffning så tror jag att kvinnor alltid har haft svårt när de ska föda, det är ändå en varelse som ska komma ut genom en trång kroppsöppning och under tiden man bär barnet är det också ganska klart att man har lite besvär då man har ca 2-3 kg extra i magen under den sista tiden.
Bibeln talar i ett mycket bildligt och kryptiskt språk som ibland är svårt att förstå, den är öppen för miljontals olika tolkningar och jag tror att var människas uppfattning skiljer sig.
Jag valde att tolka de stycken jag läst i bibeln rakt av, det vill säga bokstavligt, vilket inte alltid var det lättaste, jag stötte på en hel del problem då språket så pass symboliskt som det är.
Om vi nu försöker få ihop vetenskapen med tron:
Om Gud är energi och skapades under Big Bang, så kan man få ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bibeln vs. Vetenskapen - "Guds vägar äro outgrundliga", eller?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-29

    om bilblen skulle stämma så ka

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-23]   Bibeln vs. Vetenskapen - "Guds vägar äro outgrundliga", eller?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8571 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×