Tv-program som speglar vårt samhälle

3463 visningar
uppladdat: 2007-09-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I dagens samhälle ger tv-programmen oss tittare hela tiden olika intryck som visar hur vi ska vara och hur vi ska bete oss. Det är ofta smala, snygga och vältränade kroppar med ansikten utan några som helst fel som ständigt visas upp i rutan och det är mycket sällan som en kraftig person med omoderna kläder medverkar i programmen. Dessa personer blir våra förebilder. Det är de som visar hur den perfekt lyckliga mannen eller kvinnan ska vara. De är dessa programikoner som vi tittare strävar efter att få vara.

Det är dock inte alltid så lätt att nå upp till dessa ideal eftersom vi alla föds och utvecklas med olika förutsättningar. Alla är vi inte medfödda idrottsmän eller välformade kvinnor som har råd med exklusiva kläder eller prylar. Vi tittare får därför avundas och drömma om de saker som ikonerna framhäver.

På tv: n kan vi zappa oss fram till program som top model och världens starkaste man. Dessa program är väldigt underhållande eftersom deltagarna gör allt för att nå sina mål. De äter allt mindre och tränar desto mer. Vissa lever säkert på svältgränsen, men istället för att nöja sig med sig själva, tävlar de än mer om den felfria, underbara och fulländade kroppen. Programmen uppmuntrar även oss åskådare till att efterlikna dessa unika varelser. Vissa tittare mår säkert väldigt dåligt av programmen och kanske till och med känner sig värdelösa och misslyckade på grund av att de inte ser ut som idolerna. Jag menar, vem av oss tjejer har inte velat se ut som programledaren för det framgångsrika modellprogrammet Tyra Banks och vilken kille har inte velat ha mer manliga muskler som Magnus Samuelsson?

Men visst är det inte bara smala och perfekta personer som framträder framför tv soffan. Nej, även mindre lyckade personer visas upp, men inte alls i samma klang som de framgångsrika gestalterna som trots allt härskar bland tv kanalerna. Nej, dessa personer visas istället upp i amerikanska komediserier eller parodier. I t.ex. program som Ugly Betty får vi följa den duktiga unga journalisten Betty som försöker göra karriär i en av USA:s storstäder. Bettys framgång går mycket sakta framåt och hon styrs hela tiden av den övre makten, nämligen den vackra och självsäkra chefen Willhelmina. Betty är tyvärr inte den kompletta reportern med ett vackert yttre klädd i snygga kläder, utan hon bär istället upp en enorm tandställning, gigantiska glasögon och en gammalmodig klädstil. Som om inte detta vore nog så trakasseras och utnyttjas även Betty av redaktören eftersom hon är mycket bättre än de andra och som sagt gör allt för att lyckas.
Vad speglar då denna succéfulla serie? I grova drag kan man tolka den som att de snygga och perfekta personerna i samhället, har en viss makt över de individer som är mindre smakfulla. De är födda till att tjäna den högre makten och även om de själva är bättre och intelligentare än idealmänniskan, så spelat det ingen större roll.

Våra tv program ger oss också tips på hur vi ska kunna uppnå idealet som den smala hälsosamma mannen eller kvinnan. Det svenska programmet Du är vad du äter, hjälper överviktiga personer att gå ner i vikt. Även här så kämpar deltagarna för att nå sina mål, fast utan att bli till åtlöje. Dietisten Anna Skipper som leder programmet hjälper individerna att gå ned i vikt samtidigt som hon inspirerar och tipsar oss tittare att göra detsamma. Hon uppmärksammar även de stora hälsoproblemen som fetma och dess komplikationer på ett bra sätt.

En amerikansk version av du är vad du äter med samma syfte, nämligen att gå ned i vikt är programmet biggest loser. Här blir de sjukligt överviktiga deltagarna indelade i lag för att sedan tävla om att gå ner mest kilon tillsammans i veckan. Det lag som rasat minst i vikt efter en vecka blir tvungna att rösta ut en deltagare. Detta program skiljer sig på många bitar ifrån Anna Skippers program. Biggest loser är nämligen vad jag och säkerligen många andra kallar för förnedringsteve. Här förnedras istället person till person och får klagomål på sig från sina lagmedlemmar och tränare om de inte går ner tillräckligt mycket i vikt. I detta program får de ingen större hjälp utan visas istället upp för att roa tittarna.

Media ger oss dock en liten inblick i hur en annorlunda persons liv kan vara. Dokumentärprogram som outsiders åskådliggör personer som avviker från det ultimata idealet på något sätt. Där kan vi exempelvis följa personer med ovanliga sjukdomar som handikappar deras liv på olika sätt eller personer med extrem under- eller övervikt. Ja, nästa alla avvikelser som vi anser är konstiga eller onormala.
Till skillnad från Ugly Betty så ger programmet oss en positiv bild av dessa främmande personer. Programmets syfte är nämligen att representera de små grupperna i samhället som skiljer sig från andra. Dessa personer måste också bli sedda och respekterade och inte bli undanskuffade eller till åtlöje. Det är när sådana saker sker som klyftor och avundsjuka emellan oss människor uppstår.

Även diverse byggprogram som exempelvis från koja till slott och extreme home makover är populära program bland oss soffpotatisar. Dessa program grundar sig på att hantverkare besöker olika hem för att sedan totalrenovera dem. Här handlar det inte om att en enskild person göras om till det bättre, utan istället om att ett helt hus ska snyggas till. Här får tittarna inspiration till deras egna hem och förhoppningsvis kommer de att ta efter de nya inredningstrenderna.
Detta verkar ju vara ett helt normalt och underhållande program med ett gott syfte. Men även här finns det brister. Numera kan man inte skryta med att ha en fin liten sjöutsikt långt ute på det lugna landet. Nej, nuförtiden kan man bara skryta med vatten i form av pool utanför ytterdörren, med vattenfall och exotiska växter. Ska man inte ens få vara nöjd med sitt eget hem längre utan att behöva känna sig misslyckad och att man har en förskräcklig bostad? Varför anses det inte längre fint att bo i en mysig timmerstuga med kakelugn mitt i allrummet? Varför måste allt vara så förskräckligt lyxigt och hollywoodliknande? Husen förlorar ju hela sin charm och sin historia när man ständigt ska göra om dem. Snart kommer ju alla våra villaområden se exakt likadana ut, med exakt likadana möbler och tapeter.

En annan typ av tv program som också intresserar oss tittare är diverse nanny-program som visas över vår del av världen. I sådana program får vi följa familjer som har svårigheter med sina barn och som sista utväg har sökt hjälp hos en sträng nanny. Det är framför allt föräldrarna som har bidragit till att deras barn visar aggressivitet och uppkäftiga beteende. Orsakerna till problemen är många, men ett av dem kan vara föräldrarnas press på si...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tv-program som speglar vårt samhälle

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-24]   Tv-program som speglar vårt samhälle
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8574 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×