Författarfördjupning - Astrid Lindgren

3 röster
8249 visningar
uppladdat: 2007-09-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författarfördjupning
Astrid Lindgren.

Författare som författare:

Hon debuterade 1944 med flickboken ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”. Året efter kom boken om Pippi Långstrump som blev en av hennes största berättelser. Astrid Lindgren skickade in manuset till Pippi Långstrump till förlaget Bonniers. De trodde inte på innehållet och skickade tillbaka det. Det var ett stort misstag från Bonniers sida eftersom Pippi-böckerna har sålts i över åttio miljoner exemplar utomlands.

Astrid Lindgren har skrivit barnböcker. Nästan alla av hennes böcker har dramatiserats eller filmatiserats, de flesta filmerna har gjorts av Olle Hellbom men Astrid Lindgren har själv varit inblandad, hon gjorde berättarrösten till många av filmerna.

Astrid Lindgrens böcker har översatts på cirka 70 olika språk. Trots att hon är världsberömd har hennes verk inte belönats med Nobelpris i litteratur. Det kan bero på att vissa tycker att det är svårt att se något högre litterärt värde i barnlitteratur. Men hon har fått flera mindre utmärkelser. T.ex. HC Andersen-medaljen (1958), Svenska Akademins stora guldmedalj (1971), Litteris et Artibus (1975) och Tyska bokhandelns fredspris (1978).

Det som är speciellt med hennes barnkaraktärer är att dom är hjältar genom att ha viljestarka personligheter. Ofta är barnen inte överens med de vuxnas regler och förväntningar, men i slutet visar Astrid Lindgren att barnen har rätt. T.ex. i Ronja Rövardotter som genom att gå emot sin rövare till pappa visar att det är fel av honom att plundra. Ronja visar även att man kan samarbeta med den man trodde var en egna fiende.

Även Pippi Långstrump är självständig och annorlunda. Hon vägrar gå i skolan för att hon tycker inte att hon har någon nytta av det, hon säger att hon inte behöver några föräldrar att bo med för hennes mamma är en ängel och hennes pappa är kung över de sju haven. De flesta vuxna karaktärerna i berättelsen tycker att hon är konstig och ouppfostrad, men barnkaraktärerna i böckerna och filmerna älskar Pippi.

Genom att ha barn som hjältar har Astrid Lindgren fått oss att omvärdera barnens plats i samhället.

Men i andra av hennes böcker är inte konflikt det viktigaste. T.ex. i ”Barnen i Bullerbyn” och ”Vi på Saltkråkan” visar hon barnens frihet och glädje som hon får fram genom att placera handlingen i en fredfull naturmiljö som på landsbygden och i skärgården. Det visar också Astrids Lindgrens kärlek till den svenska sommaren.



Författare som person:

Hennes fullständiga namn när hon föddes den 14 november 1907 var Astrid Anna Emilia Ericsson. Hennes barndom var trygg och kärleksfull. Hon hade fyra syskon- August, Ingegerd, Stina och Gunnar. Hon växte upp på gården Näs nära Vimmerby i Småland.

När hon var arton blev hon gravid och flyttade därmed till Stockholm. Men hon åkte till Köpenhamn för att föda barnet. I Stockholm utbildade hon sig till sekreterare. Hon fick ett jobb på ett kontor, men insåg att hon inte kunde ha kvar sin son, Lars. Hon bestämde sig för att lämna Lars på ett fosterhem. Efter ett tag började hon träffa sin chef som hette Sture Lindgren på fritiden. År 1931 gifte de sig och hon hämta tillbaka Lars. Två år senare fick de en dotter med namnet Karin.

Så sa Astrid Lindgren som mamma:
"Ja, när jag fick barnen, då upptäckte jag ju att jag hade leklynnet kvar. Och det är ju det jag vill att alla sorgsna tonåringar ska veta: Det blir roligt igen. Oj, vad vi lekte! Vi vandrade iväg till Karlbergsparken där det fanns så fina klätterträd och vi klättrade och klättrade."
"En gång när vi åkte kana ner mot Karlbergskanalen råkade jag riva upp hela min klänning därbak. Jag kommer ihåg att Lasse låg dubbelvikt av skratt hela vägen hem. Och att han var tvungen att gå tätt bakom mig för att revan inte skulle synas."

1986 dör hennes son Lars, sextio år gammal.

I Vimmerby år 1989 invigdes Astrid Lindgrens värld, som byggts upp på hennes mest populära figurer.

När hon vid nittio år blev utsedd till årets svensk sa hon:
” Jag tror att ni har glömt en sak. Och det är att jag är en gammal människa som är döv och halvblind och nästan helgalen. Och den har ni gjort till årets svensk! Vi får akta oss för att sprida ut det, för att då kommer dom att tro att hela Sverige är på det sättet..."
Hon hade stor känsla för humor.

Astrid Lindgren var också aktiv politiskt. Som känd figur i Sverige kunde hon lätt nå me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Författarfördjupning - Astrid Lindgren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2019-11-20

    tack så much

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-26]   Författarfördjupning - Astrid Lindgren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8580 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×