Identitet

8431 visningar
uppladdat: 2007-10-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Identitet

Kära Jenny,

Jag har läst din artikel ”Kvittrande rosa medelklass” om Ebba och hennes bok ”Ebbas Stil”. Du har fått mig att tänka mycket på hur människans identitet har påverkats genom tiderna. För tusentals år sedan då det inte fanns tv, mode, modeller och stilikoner var människor fria, de behövde inte följa mode, de kunde slappna av och vara sig själva.
Det finns en gemensam identitet då hela folket har samma uppfattningar om vad som är rätt och fel, samma religion, språk kanske även utseende. Det existerar även en unik identitet som är olika från person till person. Det är den identitet man föds med och växer upp med, det är något unikt, något som ingen annan har. Det kan vara utseende, språk, religion, smak, kön, intresse, namn, uppväxt och handlingar. Fram till tonåren har barn sin egen identitet, påverkad endast av omgivningen de har växt upp i och föräldrar, och inte av den ”ideala” världen där alla ska vara perfekta. Vad kan det bero på? Är det för att barn inte läser modetidningar och inte följer stilikoner, för att de har för roligt för att bry sig om sådana saker. Men länge fram i ungdomsåren börjar tonåringarna påverkas av stilikoner, omgivning, idoler, mode och speciellt kompisar.
Hur viktig egentligen är ytan för identitet? Är det verkligen som du skrev i din artikel att ”En ful tjej är det pinsammaste som finns” och att ytan står framför innehåll, framför identitet? Jag tycker inte att det är så, ytan spelar en viktig roll men det är inte allt, absolut inte allt, ytan skapar inte identitet. Jag tror inte att jag är ensam om att tycka så. Många ungdomar, speciellt tjejer som kommer i tonåren tappar sig själva och på så sätt förlorar självförtroendet. Det är inte bara ungdomar som är ”pinsamma” som förlorar självförtroendet utan även ”snygga” ungdomar fast de brukar inte visa det, de fördöljer sig i modet, kompisar, pojkvänner, cigaretter, alkohol och droger. De senaste åren har stilikoner som Paris Hilton, Kate Moss och Ebba försökt förändra de vilsna tonåringarna genom att få dem att vara något de inte är. Ungdomar börjar tro på det ”perfekta” världen, där man måste ha något dyrt märkesplagg för att må bättre eller att man måste se snygg ut för att andra ska uppfatta dig.
Jag jämförde din artikel med Bokförlaget Forums recension om boken ”Ebbas stil” och jag märkte stor skillnad. Om jag skulle vara Ebbas fan skulle jag säga att du är mycket kritiskt och det du skriver stämmer inte alls. Om sanningen ska fram så stämmer allting bra med verkligheten enligt mig. När jag läste recension kändes det som att det viktigaste för Ebba i hela världen är att ha dyra, moderna märkeskläder och utseendet. Jag förställer mig redan en bild av boken som en saga, där allt är bra men dyrt och allt slutar med att alla lever lyckligt i alla sina dagar. Recensionerna är ju till för att folk ska köpa produkter!
Ebbas värld är så främmande för så många, beskrivningar av hennes bok fick mig att må illa. ”Att man mår mycket bättre med rosa sidenband?” Det känns verkligen att det viktigaste i världen är att se bra ut för Ebba, det spelar ingen roll om du är intellektuell, fattig eller rik, du måste se snygg ut. Det du tycker och tänker spelar ingen roll i Ebbas värld. Om man skulle fråga Ebba: ”Vad krävs det för att bli älskad?”. Skulle hon säkert svara: Du måste se trendigt, sminkad och snyggt. Skulle man fråga mig samma sak skulle jag svara helt annorlunda. Jag skulle säga att man ska vara sig själv och för att få kärlek måste man även själv ge kärlek.
Jag vill bara säga att din artikel visar den rik...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Identitet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-04]   Identitet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8600 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×