Dödstraff

16 röster
25218 visningar
uppladdat: 2007-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1. Inledning

- Öga för öga, tand för tand!
- Ociviliserat, förlegat och barbariskt!
Debatterna blir ofta hårda och långdragna när frågan om dödsstraffet kommer upp.
Det är ett ämne som engagerar oss. Oräkneliga spaltmeter av argument, både för och emot, har tryckts på tidningarnas debattsidor genom tiderna.
Jag valde att fördjupa mig i dödstraffet för att det är en kontroversiell fråga som upprör många och berör oss alla, oavsett om vi bor i lilla Sverige eller stora USA. Jag ska bland annat berätta om olika avrättningsmetoder. Jag ska också ta upp hur barn och kvinnor behandlas. Dessutom ska jag visa fakta som ställer sig bakom min hypotes samt ta upp argument för och mot dödsstraffet.

1.1. Syfte

Jag antar att dödstraff till viss del är en handling med rasistiska förtecken vilket leder till att människor som begår grova brott med “icke-vit”# bakgrund oftare får dödstraff än “vita” i USA.

1.2. Avgränsning

Jag har bestämt mig för att rikta in mig på USA i allmänhet och visa fakta, beröra attityder och uppfattningar kring och om dödsstraffet. Jag vill också ta upp argument för och mot dödstraff, samt om dödstraffet verkligen minskar förekomsten av grova brott. Måste dock erkänna att det är svårt att avgränsa sig för det finns så otroligt mycket information om dödstraffet.

1.3. Preciserade frågeställningar


Varför finns dödsstraff fortfarande kvar?
Argument för dödstraff. Argument mot dödstraff.

Vilka metoder används idag?
Giftinjektion, Gaskammare, Elektriska stolen, Avrättningspatrull

Vilka kan dömas till döden?
Barn, Handikappade, Kvinnor, Oskyldiga

Är dödsstraffet en handling med rasistiska förtecken?
Varför drabbas “icke-vita“ hårdare än “vita“?
Fakta som påvisar mitt antagande




1.4. Metod

Jag har sökt information på internet och spetsat öronen när något inom detta område har nämnts på TV. Jag har givetvis varit källkritisk och försökt att hitta information på så neutrala webbsidor som möjligt. De sidor jag använt mig av främst är Death Penalty Information Center (DPIC) och deras länkar, samt Antony Graves Vänner (AGV), den Internetpublicerade boken “Dödstraffet - Ett försvar” samt Amnesty International (AI). Jag har, utan att överdriva, läst hundratals sidor, men valt ut information från tidigare nämnda sidor för att jag anser att de innehåller intressanta, aktuella och relevanta fakta, samt inte har något att vinna på att förvränga sanningen om dödsstraff.

2. Historiska bakgrundsfakta om dödsstraffet

Dödstraffet har funnits så länge det funnits människor på jorden. Det första etablerade dödsstraffet kan dateras ända tillbaka till 1700 år f. Kr då kung Hammaurabi av Babylon skrev ner straffsatser för tjugofem olika brott.# På 1600-talet kunde man bestraffas med döden av så olika anledningar som stöld, trädfällning eller rån på en kaninvaktare. Det var engelska bosättare som införde dödstraffet i Amerika. Den första avrättningen i USA skedde 1612 på kapten George Kendall som avrättades för spioneri. Dödsstraffet avskaffades i USA 1972 men återinfördes igen redan 1976.# Sedan staten Texas återinförde dödstraffet 1976 har 144 personer avrättats bara i Texas.#

3. Dagsläget

2005 avrättades 2148 människor i 22 länder. 5186 dömdes till döden i 53 länder. Detta är minimisiffror, det sanna antalet är förmodligen mycket större.# USA står för en hög procent av avrättningarna i världen med Texas, Kalifornien och Arizona i spetsen.# Det riksom-fattande förbudet mot dödsstraff blev ingen långvarig företeelse och en av anledningarna till det var hur beslutsprocessen hade gått till när man avskaffade det. Mer om hur det gick till tänker jag inte gå in på här eftersom det tillhör ämnet historia.

3.1 Varför finns dödstraffet fortfarande kvar?

Mer än hälften av världens länder har idag tagit sitt förnuft till fånga och förbjudit dödsstraff.# Det finns dock alltför många länder kvar som fortfarande använder sig av detta omänskliga, och i mina ögon barbariska, sätt att straffa människor. På nästkommande sida kommer jag ta upp olika argument för och mot dödsstraff som ofta används för att försvara eller motsätta sig dödsstraffet.



Argument för dödstraffet.

David Anderson skriver i sin internetpublicerade bok ”Dödsstraff - Ett försvar” (1998, uppdaterad 2005) om sjutton olika argument för dödsstraff. Hans första argument bygger på rättviseprincipen att ”dödsstraff är det enda helt rättvisa straffet för våldsverkare och mördare”.
I det andra argumentet menar Anderson att man ”bevarar respekten för människolivets okränkbara värde” med dödsstraff. Argument tre påminner mycket om argument två; ”dödsstraffet försvarar människans värdighet på starkaste sätt”. I hans ögon handlar det om att rättvisa och lag är gifta och att om man skiljer dessa två åt kan man inte upprätthålla ett fungerande rättssamhälle. Han fortsätter med liknade argument hela vägen. De flesta argument bygger på ungefär samma sak, skillnaden är bara att de är formulerade på olika sätt. Jag hoppar till argument sjutton som behandlar den ekonomiska aspekten. Där anser han att alternativet till dödsstraff, det vill säga fängelse, innebär att skattebetalares pengar går till mördare och våldsverkare för deras livsuppehälle och att detta är stötande.#

Argument mot dödstraffet.

Med dödstraff följer oundvikligen att oskyldiga kommer att utsättas för risken att avrättas. Dödsstraff avskräcker inte och är därför ineffektivt. Enligt en undersökning bland polischefer i USA gjord 1995, tyckte en majoritet av poliserna att dödstraffet inte var ett effektivt medel för att förhindra brott. De ansåg att den viktigaste insatsen för att förhindra grova brott låg i att minska drogmissbruket följt av bättre arbetsmarknadspolitik. Ett utökande av dödstraffet kom sist bland åtta val.# Dödsstraff är ett brott mot mänskliga rättigheter - rätten till liv. Om dödsstraffet är rättvist för mord, måste vi också till exempel misshandla misshandlaren? Råna rånaren? Att dödsstraffet fortfarande finns är absurt.
Dödstraff är mord i lagens namn.

3.2 Vilka avrättningsmetoder används idag?

Giftinjektion: Detta är den vanligaste metoden i USA och anses också vara den mest smärtfria. Det kallas giftinjektion men är egentligen en blandning av dödliga kemikalier som gör fången först medvetslös sedan slutar hjärta och lungor att fungera på grund av de muskelavslappnade kemikalierna.#

Gaskammare: Man spänns fast i en stol i ett lufttätt rum. En dödlig gas släpps ut. Döden ska gå snabbt, men håller fången andan eller andas långsamt kan det ta tid. I värsta fall upp till 20 minuter.

Elektriska stolen: Man införde den elektriska stolen 1888 för att det ansågs mer humanitärt än hängning. Ett antal skräckhistorier finns att läsa om alla de gånger stolen inte fungerat som den ska.

Avrättningspatrull: Denna metod används fortfarande i Idaho, även om giftinjektioner också tillåts. Avrättningspatrullen består av fem personer, varav en har lösa skott. Fången står med ryggen mot en canvasvägg# med en svart huva över huvudet. Skyttarna siktar mot hjärtat som har blivit markerat av en läkare.
I och med att en slumpmässigt utvald person i avrättningspatrullen har fått lösa skott, är det ingen som vet vem som avfyrar det dödande skottet.


3.3 Vilka kan dömas till döden?

De stater som har dödsstraff i USA har en sak gemensamt, alla som begår mord kan dömas till döden. Det finns dock skillnader mellan staterna.
Några exempel: I Kalifornien bestraffas även förräderi med döden och i Florida kan man avrättas för narkotikasmuggling.

Barn: Vad det gäller barn och ungdomar bestämde Högsta Domstolen i USA i mars 2005 att det var mot konstitutionen att avrätta ungdomar under 18 år. Då hade 22 ungdomar under 18 år redan hunnit avrättats i modern tid.

Mentalt handikappade: Högsta Domstolen bestämde att även avrättningen av mentalt handikappade personer går mot konstitutionen och tog bort möjligheten till att döma dem till döden den 20 juni 2002.

Kvinnor: I juli 2006 satt 57 kvinnor i väntan på avrättning. Det är 1.5% av den totala summan och mindre än 0,1 % av alla kvinnor som sitter i fängelse i USA. De senaste 100 åren har 50 kvinnor avrättats och av dem är det 11 stycken sedan dödsstraffet återinfördes 1976.
Generellt sett är det mycket ovanligt att kvinnor döms till döden om man jämför med hur många män som blivit avrättade. Sedan den första kvinnan avrättades 1632 känner man till 567 dokumenterade fall och det är bara 2,8% av alla som avrättats sedan 1608.
Oskyldiga?: Enligt före detta distriktsåklagaren i Texas, Samuel Milsap, är det många oskyldiga som har blivit avrättade. Han nämner tre stycken i en artikel från the Pew Forum (21/7 2006); Cameron Willingham, Carlos de Luna och Ruben Cantu. Men det finns många motstridiga uppgifter vad det gäller just detta. På AGV:s sida så säger de att det inte finns några fall där polis och åklagare erkänner att ett misstag begåtts.

3.4 Är dödsstraffet en handling med rasistiska förtecken?

Drabbas “icke-vita“ hårdare än “vita“?
Enligt en studie som gjordes av prof. David Baldus till ABA, 1998, fann han ett mönster som påvisade rasdiskriminering både som offer och/eller förövare till den icke-vitas nackdel.

Personer avrättade för “interracial murder#“.

Vit förövare/Svart offer 14
Svart förövare/ vitt offer 213

Andra fakta som ställer sig bakom mitt antagande

98% av alla åklagare i stater med dödsstraff är vita. Endast 1% är svarta.
I en stor studie som gjordes i North Carolina 2001 visade resultaten att oddsen att få dödsstraff ökade med 3.5 bland förövare med vita offer. En annan studie som nyligen utfördes i Kalifornien visade att de som dödade vita löpte tre gånger så stor risk att få dödsstraff som påföljd än de som dödade svarta och över fyra gånger så stor risk som de som dödade latinamerikaner.

I en studie gjord i South Carolina där man undersökt rådata på mord under en 5-årsperiod, fann man att det finns ett visst mått av godtycklighet vad gäller dödsstraffet. Åklagare väljer hellre att döma förövaren till döden om offret är vit, kvinna och bor på landet. Dessutom döms svarta som mördat svarta mer sällan till döden än om svarta mördar vita. Denna studie visade också att om man är svart och man, är man till viss del tvingad att förlita sig på domstolsjuristernas välvilja.

4. Framtid

Hur ser då framtiden ut?
Det pågår förhandlingar i många stater som ännu utövar dödsstraff.

Förhoppningsvis inser samhället att det inte finns någon som helst anledning till att fortfarande ha kvar dödsstraffet i ett modernt samhälle. Dödsstraffet fungerar inte som avskräckande exempel, vilket kan beläggas med fakta från en studie som gjorts bland ledande experter inom området, där visade resultaten att hela 84% anser att dödsstraffet inte fungerar som ett avskräckande exempel.# Tvärtom. De stater som har dödsstraff har fler mord än de som använder livstid utan chans till benådning som straff. Det visas bland annat i en annan studie gjord av FBI 2004. Det visade sig återigen att södra USA har flest mord. Söderns står dessutom för 80% av alla avrättningar enligt samma studie. Nordöstra USA står för endast 1% av alla avrättningar och har också lägsta antal mord.

En anledning att avskaffa dödsstraffet är ju den ekonomiska aspekten. Det kostar till exempel delstaten North Carolina cirka två miljoner dollar mer per avrättning i jämförelse med att döma brottslingar till livstids fängelse.# Det är pengar som kan läggas på viktigare områden.

En fråga som ställs och som vi alla bör fundera på är “Bör vi lägga frågan om liv och död i händerna på ett system som kan fela när det gäller att fastställa om någon är skyldig eller oskyldig?”# Sedan 1973 har nämligen över 120 personer släppts från sin dödscell tack vare nya bevis som påvisar dödsfångens oskuld!


5. Sammanfattning

Som tidigare nämnt är dödsstraffet en alltför vanligt förekommande handling, där sydöstra USA är överrepresenterat i jämförelse med de nordliga staterna. Det verkar som att ska man begå mord i södra USA, så ska man vara en vit kvinna från landet och absolut inte en svart man från storstan. I detta arbete anser jag mig ha bevisat min hypotes att dödsstraffet är en handling med ett viss mått av rasism via de fakta jag funnit, framför allt på Death Penalty Information Centers hemsida.

Årligen döms och avrättas tusentals människor runt om i världen för olika brott. Fattigdom som beror på arbetslöshet, fördomar som beror på okunskap och intolerans, samt den av samhället accepterade diskriminering, är olika orsaker till att många fattiga, framför allt svarta människor begår grova brott och hamnar i dödscellen.

USA använder fyra olika sätt att avrätta dömda, där giftinjektion och elektriska stolen är de vanligast förekommande metoderna.

Det är inte förrän på senare år som avrättningarna har börjat prioriteras och kommit upp på den internationella politiska agendan på ett mer konkret sätt.

FN och olika internationella hjälporganisationer arbetar för att bekämpa, informera och upplysa. De utövar även påtryckningar på lagstiftare samt ger stöd och rättshjälp till brottslingar som sitter i dödscell.

6. Avslutande diskussion

Det här är ett ämne som verkligen berört mig och jag är glad att jag valde att fördjupa mig i detta. Jag anser mig vara en relativt intelligent människa och kan verkligen inte förstå Dan Anderssons bok ”Dödsstraff - Ett försvar”. Jag menar allvarligt! Vem tror han att han är??
Jag tror att många som är för dödsstraffet faktiskt inte riktigt har förstått vad det hela går ut på, och genom detta arbete har jag i alla fall övertygat mig själv om att dödsstraff är ett brott mot mänskligheten.
När en person blir dömd till avrättning sker inte avrättningen på en gång. Den dödsdömde kan få sitta i fängelse upp till 15-20 år innan domen verkställs, och avrättningen kostar staten runt två miljoner dollar. Självklart är det inte själva avrättningen som kostar så mycket pengar utan vistelsen i fängelset i väntan på domen.

Är det verkligen rätt att få vänta så länge på sin dödsdom?

Om de 38 stater i USA som har dödsstraff, nu måste ha dödsstraff, så ska väl de dödsdömda inte behöva vänta så länge på avrättningen. Det kostar ju staten en massa pengar i onödan men framför allt tror jag att är det är ett öde värre än döden för de som väntar.
Finns det någon värre tortyr än att sitta inlåst i år och vänta på att få ett datum då man ska dö?
Hur känner sig egentligen fångarna när de sitter där och väntar, känner dom något alls?
Vilka ska bli dödsdömda och vilka ska få bestämma vem som ska bli det? Vem får leka Gud?
Vad händer när avrättningarna går fel och hur mycket får en avrättning kosta staten?

Det är väl bättre att lägga pengar på skola, vård och omsorg så att man rättar till problemen från början. Ingen föds till mördare, det är samhället som skapar dem.
Jag tror att det är som en ond cirkel. De stater där det finns dödsstraff är också de stater som har störst andel icke-vita. De har störst klyftor mellan rika och fattiga och en dåligt utvecklad integrationspolitik. Förhoppningsvis kommer vi en vacker dag få guvernörer i alla stater som är emot dödsstraff och en president som inser att det inte är mänskligt av avrätta en människa överhuvudtaget. Oavsett etniskt ursprung, religion eller annat som tyvärr färgar jurymedlemmars utslag över hela USA i dagens läge.

Vad skulle kunnat ha hänt om vi inte vidareutvecklat forskningen inom rättsmedicin eller om vi inte hade haft människor som arbetar ideellt för dem som sitter och väntar på sitt straff; döden?

Jag är både glad och tacksam att forskning får så pass stora anslag som de får tack vare välvilliga privatpersoner, företag och andra intresseorganisationer såsom Amnesty International och AGV, vilka gör ett ypperligt jobb för att främja människors rättigheter.

Jag hade en massa frågor när jag påbörjade det här arbetet och under veckorna som gått har jag fått hundra till och många har jag fortfarande inte svaren på. Hursomhelst har jag i alla fall fått svar på en del och dem har jag skrivit om i det här arbetet.

Jag anser att dödstraffet är det mest grymma, inhumana och förnedrande straffet. Det är ett
hot mot mänskliga rättigheter. Det är oåterkalleligt och kan drabba oskyldiga. Det har aldrig bevisats att det förhindrar brott mer effektivt än andra straffmetoder. Tvärtom.
Dödsstraff är inte rätt, inte i längden.
Alla människors är viktiga och har rättigheter och skyldigheter oavsett ursprung. Samhällets syn måste förändras och jag tror vi har kommit en lång bit på väg.

Avrättningen av brottslingar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dödstraff

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-19]   Dödstraff
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8654 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×