Reiki healing

8245 visningar
uppladdat: 2007-10-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning

Jag har skrivit om en alternativmedicinsk behandlingsmetod som heter reiki healing och denna behandlingsmetod kommer från Tibet, Kina. Det är en mycket gammal metod som man tror har funnits i cirka 2500 år. Jag har skrivit om den och akupunktur, en annan alternativmedicinsk behandlingsmetod, och även om vanlig skolmedicin. Vad jag kom fram till var att den bästa metoden skulle bli en kombination av vad man själv tycker känns bäst. Fördelar och nackdelar finns det med allt, beroende på hur man personligen uppfattar saker. Alla dessa tre metoderna är väl beprövade och jag har sammanfattat vad de går ut på och fört en diskussion om det.

Inledning

Jag vill få en inblick i ämnet reiki healing. Jag ville personligen få reda på reikis ursprung, vad det är, effekterna av en reiki behandling, om det är farligt och om det påverkar ens känslor. Jag fick höra om det från en vän till mig vars moster är en reikiutövare. Eftersom jag skulle skriva ett arbete om en alternativmedicinsk behandlingsmetod så valde jag detta. Jag hoppas att jag kan väcka andras intresse och att det ska bli lika intressant för andra och läsa som för mig att ta reda på vad det är.

Reiki healing

Reikisymbolerna

Det japanska ordet ”rei-ki” består av två stavelser: ”rei”, som beskriver den kosmiska universella/ generella aspekten av denna energi och ”ki”, som syftar på den fundamentala livsenergin som flödar och pulserar i allt levande.


Rei – den kosmiska, universella energin.


Ki – den fundamentala livsenergin.


Reikis historia

Reiki har sitt ursprung i Tibet. Det finns skrifter om reiki som är över 2500 år gamla. Dessa är skrivna på sanskrit, ett urgammalt indiskt språk, och reiki återupptäcktes igen på 1800 talet av en japansk munk vid namn Dr. Mikao Usui.

Dr. Mikao Usui hade helhjärtat tagit till sig kristendomens lära och blev präst, senare även rektor på ett kristet universitet i Kyoto, Japan.
Det var under en diskussion med några av sina studenter som Usui tillfrågades om han trodde på allt som stod i bibeln. När han så svarade att han gjorde det påminde studenterna honom om Kristi helbrägdagörelse. Studenterna nämnde att Kristus i bibeln säger: *”Ni kommer att göra vad jag gör, och ännu mer”. Studenterna fortsatte vidare: om det nu är så, *”varför finns det då inte en massa healers i världen idag som utför samma handlingar som Kristus gjorde?” dessutom säger Jesus till apostatlarna att hela de sjuka och återuppväcka de döda. Om detta nu är sant, fortsatte studenterna, var snäll och lär oss hur. Usui kände sitt ansvar som rektor och enligt japansk tradition var det hans plikt att finna svaret på detta mysterium.

Usui började studera teologi vid universitetet i Chicago eftersom Amerika huvudsakligen var ett kristet land. Efter en lång tid resultatlösa studier beslöt sig Usui att fortsätta sin forskning på annat håll. Han kom ihåg att Buddha var känd för att han utfört fantastisk healing. Usui återvände till Japan för att undersöka om han kunde få fram någon ”ny” gammal information om den fysiska healing Buddha utfört. Usui letade i de gamla japanska skrifterna och besökte flera kloster. där han frågade abboten, prästen: *” Har ni något nertecknat om Buddhas helande av kroppen?”. varje gång fick Usui liknande svar, att allt intresse nu fokuserades på själens helande. Det var först när han kom till ett zenkloster som Usui blev uppmuntrad av den gamle abboten att fortsätta sin forskning kring helandet av kroppen precis som Buddha verkligen hade gjort. Usui började efter ett resultatlöst forskande i de japanska skrifterna att studera kinesiska skrifter, men inte heller där fann han något resultat. Något frustrerad påbörjade han forskningen runt de tibetanska skrifterna. För att klara detta var han tvungen att lära sig sanskrit. Troligtvis gjorde han sin resa till norra Indien till Himalaya kort tid efter det.



*Horan Paula. Kraft genom Reiki
De senaste århundradet hade det upptäckts gamla tibetanska skrifter där det hade dokumenterats resor som S:t Isa gjort, som av många forskare anses vara Jesus. (Legenden om Issa, av M. Stjerna, utgiven av Regnbågsförlaget 1992).
Men om det var dessa skrifter Usui fann eller några andra skrifter som beskriver healing är inte känt. Vad man vet är att när Usui hade studerat färdigt de tibetanska skrifterna, upplevde han att han hade fått ett logiskt svar på hur Jesu healing gick till.
Vad Usui behövde nu var själva kraften. För att få den skulle han bege sig till det heliga berget Mount Kuri Yama några mil från Kyoto, där han startade en tjugoen dagar lång fastemeditation. Då gryningen till den tjugoförsta dagen kom och inget utöver det vanliga hade hänt bad Usui om ett svar. Plötsligt såg han ett växande ljus på himlen som rörde sig snabbt mot honom och ju närmare det kom desto större blev det. Usui började bli rädd, men trots sin rädsla förstod han att detta måste vara något slags tecken. Ljusskenet träffade honom i pannan och miljoner regnbågsfärgade bubblor visade sig framför hans ögon. Snart blev bubblorna vitglödande och var och en av dem innehöll ett tredimensionellt skrivtecken i guld, detta skedde tillräckligt långsamt så Usui skulle kunna minnas varje tecken. Dessa tecken är de tecken som används än idag för att öppna kanalerna så att reikigivaren kan låta livsenergin strömma till mottagaren.
Vad är Reiki?
Reiki är en enkel och naturlig metod som hjälper kroppen att slappna av, bli av med stress och maximera sin hälsa. Med hjälp av handpåläggning från reikigivaren tillförs mottagaren en ren form av energi som är bra för hälsan på alla nivåer; fysiskt, känslomässigt, mentalt, och andligt. Genom att aktivera den potentiella livsenergin i kroppen får man tillgång till en harmonisk energi med starkt läkande egenskaper.
Reiki stärker även rent fysiskt och psykiskt, ens medvetande utvidgas, den inre förståelsen djupnar, ens kreativitet, intuition och psyke stimuleras. Därför är reiki effektivt för personlig utveckling och tillväxt. Att regelbundet använda reiki bidrar till en sund inställning till livet, högre stresstollerans, frskare kropp och sinne, mer energi och lägre sömnbehov med medra. Reiki ger styrka tll att ta itu med problem som tidigare ansetts som olösbara och hjälper en därmed att gå vidare i livet. Enligt Honervogt Tanmaya är syftet med reiki att förse kroppen med extra energi som den kan använda för att hela sig själv.

Själva behandlingen är en fridfull upplevelse. Man lägger sig ne på en behandlinsbänk och ska slappna av. Den som behandlar placerar sina händer på kroppen enligt ett visst mönster från huvudet och ner till fötterna. Den som behandlar håller sina händer i varj position under några minuter. För starkare behandling kan flera personer samtidigt hålla sina händer på ens kropp. Du kan känna reaktioner i kroppen i form av en pirrande känsla, värme eller kyla. Detsamma kan den som behandlar känna i sina händer.
Effekter av reiki
Reiki är allomfattande i sin verkan. Den involverar din kropp, sinnet och ens själ och försöker få alla dessa aspekter av ens väsen i harmonisk balans.


Så påverkar reiki känslorna
När du får en reiki behandling kan dina känslor bli mycket påverkade. Om du har känslomässiga ”blockeringar” upplöses de ofta och man kommer i närmare kontakt med känslor som man kanske haft undertryckt i sitt förflutna. Det är viktigt att acceptera även dessa ”negativa” känslor för de är energier som förvandlar sig till kreativa känslor när man väl ”erkänner” dem och ger dem uppmärksamhet. Ofta känner man sig väldigt avslappnad efter en reiki behandling som en inre frid. Man kan känna sig redo att erövra världen och har lättare att tänka positivt om sig själv. Din medvetenhet, intuition och själkänedom växer.
Är reiki ofarligt?
Reiki är en helt ofarlig aternativ metod oavsett vilken sjukdom som mottagaren lider av. Men man bör alltid uppsöka en speciallist läkare för att reiki ställer inte några diasgnoser och är endast avsedd att användas som en kompleterande läkemetod. Men reiki lindrar sanbbt och effektivt vid till exempelvis akuta sjukdommar som inflammationer, influensa, förkylningar, matsmältningsbesvär, gallsten, njursten och ryggont för att näma några.
Reikis fem principer
(hämtade ur boken kraft genom reiki av horan. Paula)
• Bara för idag skall jag leva i tacksamhet.
• Bara för idag ska jag inte oroa mig.
• Bara för idag ska jag inte vara arg.
• Bara för idag ska jag utföra mitt arbete hederligt.
• Bara för idag skall jag visa kärlek och respekt för varje levande varelse.

Dessa fem priciper skapade usui när han lämnade tiggarkvarteren i Kyoto där han arbetade med att hela tiggare. Tanken med att hela dessa människor var att få dem att komma til tämplet och få nya namn och återintegreras i samhället. Usuis helande gav genast häpnadsväckande resultat och många blev helt friska. Efter sju år bestämde sig Usui att lämna tiggarkvarteret i Kyoto efter att ett flertal olika incedenter med människor som kom tilbakaa till honom. En av incedenterna var när han stötte på en man som han tyckte att han kände igen.

Det visade sig att mannen var en av de första usui hade gett healing till. När usui frågade varför han var tillbaka i tiggarkvarteren svarade mannen, att allt det ansvar han hade haft som gift och arbetande inte passade honom utan det var lättare att vara tiggare. Då bröt usui ihop och grät av förtvivlan. Han undrade vad han hade gjort för fel. Tilslut gick det up för honom att han hade misslyckats med att lära dessa människor att ta ansvar eller mest av allt lära dem tacksamhet. Han förstod nu att healing inte bara var viktigt för kroppen utan minst lika viktigt för själen. Han förstog att tiggarmönstret hade förstärkts genom att han gett dom reikihealing gratis. Människorna behövde ge något tillbaka när dom fått något.

Jag vet inte riktigt hur reiki kom till Sverige men jag vet att det spred sig till europa genom en ung japansk kvinna som hette Hawaya Takata som i efterkrigsamerika på sjuttitalet utbildade andra reikimästare. Själv blev hon initierad reikimästare 1938. vid sin död 1980 lämnade hon efter sig sjugoen reikimästare. Idag finns det flera hundra reikimästare runt om i världen, och för att bli reikimästare måste man gå igenom tre olika steg.

Steg 1
Här får man lära sig vad reiki är och hur man ska använda det. Reikin (den universela livsenergin) aktiveras i kroppen genim initieringar och finns där resten av livet. Man lär sig lite om reikis historia. Genom övningar lär man sig hur man ska använda sina händer som fungerar som en länk/kanal mellan mottagare och universums helande energier med mera.
Kursen tar en till två dagar och kostar cirka 3000: -

Steg 2
Mental och distans healing. Man får tillgång till tre symboler och kunskap om hur man använder dem. Moral och etik är grunden i verksamheten. Hur man skyddar sig med hjälp av reikisymboler, övningar med mera.
Kursen tar en dag och kostar cirka 3000: -

Steg 3/Masterutbildning
Här får man en djup och bred grundinformation om reiki, masterinitiering och återstående symboler samt en detaljerad genomgång av dem. De fem reiki principerna, och inte minst gällande lagar och regler, övningar och mycket mera. Kursen tar en till fyra dagar beroende på vilken master man väljer.
När man blivit en reikimästare kan man initiera andra. Det kan man inte genom att bara lära sig steg 1 och 2.
Detta kostar cirka 6000: -

Nu finns det som bekant många som tycker att alternativa behandlinar är rena hokus pokuset men jag tror att reikihealing fungerar. Jag vill ge ett exempel då min väns mosters man var sjuk i canser och det fanns inget att göra för att han skulle överleva. Han provade healing som en sista utväg. Min väns mamma, anne- maj utövar reikibehandlingar och började därför behandla honom med både vanlig healing samt distans healing. Nu är detta flera år sedan och han levde som läkarna sagt på stulen tid. Hans läkare sa åt honom att han inte vill bekräfta att detta var på grund av healingen men sa att någon annan förklaring inte fans till att tumören slutade växa. Han lever inte längre nu men han var oerhört tacksam för de extra år han fick enligt hans tro genom reikihealing.

Jag ska jämföra reiki healing med en annan bekant alternativmedicinsk behandlingsmetod, akupunktur. Så först tänkte jag skriva en övergripande text om det för att kunna dra slutsatser utifrån det.

Akupunktur

Traditionell kinesisk akupunktur

Inom den traditionella kinesiska medicinen är akupunktur en metod man använtsig av i tusentals år. Den kom till Sverige ca 1960. Ordet akupunktur kom i slutet av 1600-talet när metoden nått fram till Europa. Det kommer från de latinska orden acus, nål och pungere, att sticka.
I Kina upptäckte man för länge sedan att man kunde reglera olika störningar i kroppens organ och funktioner genom att stimulera vissa punkter på huden. Upptäckten koms på även på andra håll i världen som började resultera i olika terapier Fram till i dag har man upptäckt cirka tvåtusen punkter, så kallade retnings- eller akupunkturpunkter. Av dessa är trehundrasextio relativt vanliga i behandling.

Man säger att det går lednings banor, meridianer, mellan dessa punkter. I kanalerna strömmar chi eller gi, vår livsenergi. Vid alla punkterna som de har funnit på kroppen når energin kroppsytan och den är då tillgänglig för behandling.

Målet är att nå energetisk balans. Så med hjälp av akupunkturbehandlingar vill man påverka energiflödet i kroppen och lösa upp energiblockeringar, leda bort överflöd av energi från vissa områden till områden med för lite energi.

De första akupunkturnålarna man känner till var gjorda av sten eller stickor. Senare använde man ben, bambu, porslin och olika metaller som till exempel guld. I dag använder man oftast tunna nålar av rostfritt stål med ett litet handtag av koppar. Ibland används också en liten hammare med flera små nålar fastsatta på huvudet.
Så här går det till

Man sticker in nålen till det djup där de qi, att nå qi, chi. När man gör det kan man få en speciell känsla om nålen träffar rätt på akupunkturpunkten.
Det finns olika sätt att utföra behandlingar med akupunktur; från ren symtombehandling med hjälp av lokala punkter till en generell balansering av kroppens energier.
Att behandla på ett generellt sätt för att försöka balansera kroppens olika energier kallar man för klassisk akupunktur. Den traditionella akupunkturen används för att förebygga och behandla både fysiska och psykiska problem.

Elektroakupunktur

På 1950-talet i Kina började man använda sig av en annan metod som kallas Elektroakupunktur. På nålen applicerar man elektrisk ström för att öka den stimulerande effekten. Strömmen sprider sig i vävnaderna och kan då sätta igång nervimpulser i nervtrådar även på visst avstånd från nålen.
Idag finns det saker som kan hjälpa till att mäta hudens elektriska motstånd, desa kan man använda för att hitta akupunkturpunkterna.

Skolmedicin

Skolmedicin eller traditionell medicinering som oftast ges som tablettform vid alla möjliga besvär eller tillstånd. Vitamin/mineral tilskott, bantningspiller, antidepressiva preparat eller smärtstillande läkemedel, allt exempel på vad man använder. Det finns piller för allt, och piller för biverkningar på piller etc. jag anser att denna sortens medicinering kan vara bra men endast vid akuta behov i korta tidsperioder om ingen annan behandling finns.

Diskussion

Andra behandlingsmetoder som kan vara grunden till en långsiktig lösning skulle jag rekomendera. Vid healing behandlingar så får man lära sig saker eller framför allt uppleva något som man kan ha nytta av. så teoretiskt sätt skulle jag rekomendera en alternativ behandlings metod som man kan lära sig mycket av och kanske få "redskap" eller någon form av vägledning så man kan lära sig och göra någonting själv. Naturligtvis beror detta på vad för symtom till vilken sjukdom eller tillstånd man lider av. Dock tror jag på att en personliga förhållningssätt till sin sociala omgivning spelar stor roll till alla smärta, fysiskt eller psykiskt. Beroende på "sjukdomen" kan det dock vara en mycket bra att kombinera traditionell skolmedicin med en alternativ behandlings metod för att maximera resultatet. Man kan ju aldrig veta vad som fungerar innan man provat, men det är viktigt att man kan känna att det blir bättre. mna får...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reiki healing

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-22]   Reiki healing
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8666 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×