Filmrecension: Änglagård

8 röster
15176 visningar
uppladdat: 2007-10-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmen handlar för det mesta om Änglagård, ett stort herrgårds hus på landsbygden. Erik Zander, som är den enda ägaren till huset, omkommer plötsligt i en bilolycka. Då de allra flesta i byn tror att det inte finns någon arvtagare till huset, tror all att byns jägare och storbonde Axel Flogfält ska köpa huset. Men vad de inte vet var att Erik hade skrivit ett testamente som hans barnbarn Fanny skulle ärva fast han inte kände henne. Likaväl kände Fanny inte honom. Men det hindrade inte henne från att ta med sig sin vän Zac och åka från storstan till byn och komma mitt under begravningen.
I början verkar allt frid och fröjd men sen trappas det upp genom att byns kvinnliga invånare börjar kalla henne ”slampa” och att hon inte duger till något. Männen höjer visserligen på ögonbrynen men ser det hela som en enda stor nyhet, en förändring. Det är inte många som ser ut som Fanny. Men givetvis blir Fanny trött på allt det pratet och gör något som får hela byns uppmärksamhet. Hon bjuder in hennes utländska vänner som vissa är homosexuella.
Filmen utspelar sig i en liten by i Västergötland i början av 90-talet. Det mesta av filmens scener utspelar sig i naturen där det finns mycket ängar och åkrar.
Fanny Zander -
Fanny har ett starkt självförtroende och är inte rädd för att prova nya saker. Hon verkar ta allt med en klackspark och lever i nuet. Dock är hon ganska svag innerst inne, under ytan så att säga döljer det sig sorg. Trots att hon visar sig stark genom t ex sminket och kläderna är hon ändå ett gråtande barn innerst inne.
Erik Zander –
Erik visas bara kort i början av filmen eftersom att han dör. Men man får ganska mycket uppfattning om honom ändå. Han var en ensamvarg som höll sig undan och pratade inte med vem som helst. Det är därför som alla vart chockade över att han hade ett barnbarn.
Zac -
Zac är en tuffing och hårding men också han bär på vissa känslor. Han verkar dölja något inombords och det gör honom lite mystisk. Han verkar dessutom avundsjuk på Fanny då hon får all uppmärksamhet.
Temat är familjekomedi/drama, ”Söka efter sina rötter”. Det passar bra in med filmens handling.
Vad filmen vill förmedla, alltså filmens budskap, är att man ska ta vara på det goda innan det är försent. Man ska inte vänta för länge på att inte träffa någon. Fanny fick ju aldrig veta vem hennes morfar Erik var och han fick ju inte veta personligen vem hon var, bara att hon var hans barnbarn. . Dessutom ska man behandla andra som man själv vill bli behandlad. Ett exempel är ju då att alla kallade Fanny för ”slampa” fast de inte kände henne.
Fanny och Zac har ett grövre språk om man jämför med de andra. ”Fan” och ”helvete” kommer upp ofta av dem. Det kanske inte är så överraskande eftersom att de kommer från staden och ser ut som de gör. Som i filmen då byns invånare får sig en chock när de får se Fanny. Visserligen har de aldrig mött en person, särskilt en kvinna, som ser ut som hon gör. Stora bågar, blont hår, röda förföriska läppar och tajt kjol. Hennes rumskompis Zac är inte bättre han heller. En vågad frisyr, läderklädd från topp till tå och kör motorcykel såklart. Då blir man ju inte direkt förvånad om man hör hur de pratar. Deras meningar och ord är nutid så att säga till skillnad från kvinnorna i byn som pratar gammeldags svenska.

Filmen avslutas som så att Axel Flogfälts fru får reda på, genom ett brev, att han har ett barn. Det barnet är då Fanny och brevet är skrivet av hennes mor. Fanny får reda på det men blir inte så chockad. Tvärtom, hon verkar ta det bra.
Fanny och Zac bestämmer sig för att lämna Änglagård. Nog vart det för mycket för Fanny att äga en herrgård.



Jalla Jalla
Filmen handlar om Roro, en ung utländsk man som tillsammans, med sin bästa svenska kompis Måns, jobbar med att sköta och städa i parker. Roro och hans svenska flickvän Lisa är lyckligt kära men Lisa är trött på att Roro inte har sagt något till sin familj om deras förhållande. Måns har erektionsproblem och hans flickvän bestämmer sig för att han ska söka hjälp. Men problem uppstår när Roro bestämmer sig för att presentera Lisa. Då är halva släkten där för att arrangera ett bröllop som Roro inte ens har hört något om. Han tvingas gifta sig med den söta, oskyldiga och snälla Yasmin, en tjej som lika lite vill bli bortgift men måste, annars skickar hennes snobbiga kusin Pol henne tillbaka till Libanon. Roro och Yasmin kommer överens om att de ska säga att de ska gifta sig. Men han måste ljuga för Lisa om att Yasmin är hans kusin. Det blir inte bättre när Lisa får reda på att Roro har ljugit och tror att han älskar Yasmin och att de ska gifta sig. Under tiden provar Måns alla möjliga medel för att återställa sitt potensproblem.
Filmen utspelar sig i en förort i Stockholm (det ser man på hur de talar, det är inte direkt skånska precis) i början av 200-talet. Många stora byggnader finns med.
Roro –
Roro verkar vara en stressad person. Han vill hinna med så mycket, som att presentera Lisa inför hans familj. Man ser att han vill göra det men ändå så tvekar han. Han kanske skäms för att hans far inte kommer att acceptera henne? Men Roro är en sann hjälte och han skulle göra vad som helst för en.
Måns –
Måns är hård på utsidan. Han visar tydligt sin manlighet genom att prata om ”dickar”, men är dock ganska osäker ändå. Det visar sig då han inte vet vad som har hänt med hans ”underdel”. Annars verkar han utåtriktad och är inte rädd för att prova nya saker.
Yasmin –
Yasmin är en trevlig, söt tjej men tyvärr bestämmer hennes bror Pol över henne. Ingen verkar förstå Yasmins känslor, hur hon känner det, hur hon har det, förutom Roro och Måns. Därför kommer de så bra överens. Men hon är ju också ganska feg eftersom hon inte vågar säga ”nej”, att hon inte vill bli bortgift. Men sådan är kulturen i hennes land och det vet hon om så hon bestämmer sig för att inte säga något.
Filmen tema passar som ”att hitta sitt sanna jag”. Man måste våga säga ifrån om man inte är med på något. Temat passar bra in på Roro, för hans sanna jag är ju att han är den han är och att han älskar Lisa. Måns sanna jag är att han kanske inte är så tuff som han verkar utan även han har ju svagheter.
Budskapet i filmen är att man inte ska låta någon bestämma över en, annars blir det bara en massa lidande.
Roro pratar ju arabiska med sin far men i princip i hela filmen pratar han svenska. Det är ju inte direkt ”blatte svenska” han talar men ändå en slags brytning. Måns pratar rent svenska men även har fastnat lite på den där brytningen. Kanske för att han umgås med Roro? Han har även ett grövre språk.
Filmen avslutas som så att Roro förklarar för Lisa att han ska gifta sig men att han kommer att stoppa det genom att han tar med henne till lokalen där bröllopet hålls. Yasmin har och Måns har ju blivit kära i varandra så Måns följer med Ror...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Änglagård

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-25]   Filmrecension: Änglagård
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8679 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×