Första hjälpen.

3889 visningar
uppladdat: 2007-11-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Frågeställningar
1. En medvetslös man ligger på marken. Vad gör ni?
Först kollar jag om personen är vid medvetande och sen om de andas, detta gör man genom att lyfta underkäken och öppna luftvägarna, böja huvudet försiktigt bakåt och titta om bröstkorgen reser sig. Sen måste jag lyssna efter normala andningsvägar eller känna efter om jag känner personens andningar emot min kind.
a) andas – om personen andas lägger jag honom/henne i framstupa sidoläge, försöker hålla henne/honom varm och samtidigt ropar jag på hjälp och/eller ringer 112.
b) icke andas – om personen inte andas kontrollerar jag pulsen genom att ta pek- och långfingret och sätter emot personens grop på sidan av struphuvudet.

2. När du larmar till larmcentralen, vad ska du då uppge?
När du larmar larmcentralen är det viktigt att du inte stressar upp dig själv eller får panik på grund av frågorna operatören ställer. Det bästa är om du klart och tydligt försöker förklara vad som hänt, vem du är, varifrån du ringer, ange antalet skadade, hur många som är barn/vuxna och vilken typ av skador det gäller. Operatören kan även ge råd om hur du på bästa sätt kan hjälpa den skadade innan ambulansen kommer.

3. Beskriv hur man utför konstgjord andning.
Man lägger huvudet bakåt så att personen får fria luftvägar. Sen lägger man sin hand på personens panna och sätter pekfingret och tummen på näsan och kniper åt. Sedan blåser man in luft genom personens mun samtidigt som man tittar på personens bröstkorg så att man ser att den höjs.

4. Hur stoppar man en akut blödning?
Man tar vad man har t.ex. en tröja eller en halsduk och lindar på samt sätter den skadade kroppsdelen i högt läge. Det är viktigt att man håller tryck på såret. Sedan kontaktar man sjukvården.

5. Förklara hur man lägger en person i framstupa sidoläge.
Jag lägger personen rak och sen tar jag motsatta armen från mitt håll på personen och lägger i en vinkel mot kinden. Sen lägger jag den andra armen på bröstet. Sen tar jag tag i skuldran och i ena benet och föser över personen på sidan. Jag ser till att det motsatta benet ligger i vinkel så personen kan stödja och ser även till att den vinklade handen hamnar under kinden så att personen få fri luftväg. Efter det ser jag till att ropa på hjälp och hålla personen varm.

6. Plötsligt blir din kompis blå i ansiktet när ni sitter i matsalen. Vad har hänt och vad skall du göra?
Om min kompis blir blå i ansiktet är det mest troligt att hon/han har satt något i halsen och då är det livsviktigt att jag eller någon annan i närheten fort startar att göra Heimlich manöver. Vilket innebär att man ställer sig bakom den drabbade och lägger armarna under bröstkorgen, knyter ena handen och sätter tummen nedanför bröstet, sedan tar man tag i den knutna handen och trycker hårt inåt och uppåt. Medan jag eller någon annan gör detta måste någon annan i närheten larma 112 och uppge vad som hänt.

Här är några andra frågor som är viktiga enligt mig;
7. Din kompis och du är ute och går i skogen, plötsligt blir hon/han ormbiten, vad gör du? Jag tar med personen in, tvättar runt såret med tvål och vatten, håller personen stilla (för då sprids giftet inte lika fort), håller kroppsdelen i högt läge, tar av ringar, armband och klockor etc. innan kroppen svullnar upp och låter såret vara. Om giftet sprids med blodet kan det inträffa allvarliga komplikationer, och man bör larma 112 om man ser någon av dessa symtom; kräkningar, magsmärtor, diarré, kallsvett, svårt illamående, hjärtklappning, yrsel, kraftig blekning eller andningsbesvär. (Men man borde alltid ta med den drabbade till sjukhus eller vårdcentral på grund av man vet aldrig hur man kommer reagera på bettet.)

8. Du ser en person som i vattnet som börjar veva med armarna och sjunka, vad gör du? Jag tar av mig mina skor och min tröja, sen hoppar jag själv i och simmar ut till den drabbade. När jag kommer fram till personen, dyker jag ner efter honom/henne och/eller tar tag i honom/henne. Sen lägger jag mig halvt på rygg och tar personen emot min bröstkorg. Sedan simmar jag mot stranden på rygg, då håller jag personens huvud över ytan så att den inte får i sig mer vatten. När jag kommer fram till stranden, drar jag upp honom/henne och börjar hjärt- och lungräddning. Detta innebär att jag knyter ihop händerna och lägger dem ovanpå varandra på personens bröst. Sedan måste jag trycka 30 snabba och rejäla gånger med handleden. Sen blåser jag luft in i personen två gånger genom hans/hennes mun. Sedan fortsätter jag göra samma saker tills andningen och pulsen kommer tillbaka. (När jag väl gör detta har jag på något sätt ropat på hjälp eller ringt 112.)

9. Hur ska du agera om en klasskompis stukar/vrickar foten?
När någon stukar eller vrickar foten böjs muskler och leder åt sidan på grund av felaktig belastning eller alltför stora påfrestningar. Då kan det bli en blödning under huden och foten svullnar upp. För att hindra detta måste man linda foten så fort man ser personen göra illa sig.
Man måste linda hårt och sätta foten i högt läge i några minuter så att den inte svullnar upp.
För om foten hinner svullna så blir foten öm och det blir svårt för personen att stödja sig på den för några dagar. Men om jag hinner fram och lindar den så går svullnaden direkt över och personen kan stödja sig lätt på foten.

10. Vad gör du om ett litet barn stoppar i sig något giftigt?
För det första beror det på vad barnet har stoppat i sig, när jag fått reda på det så måste jag ringa 112 och begära giftcentralen. Där ger de information om hur jag ska gå till väga. T. ex
om barnen ätit något frätande ämne så ska man inte framkalla kräkning eftersom ämnet är även frätande på vägen upp och då gör det bara dubbel skada. Då ska du hellre låta honom/henne dricka vatten eller mjölk, för då späds ämnet ut i magen. Om man inte vet vad barnet har stoppat i sig så borde man åka in till närmast akutmottagning.

11. Vad gör du om din kompis börjar hyperventilera?
Det finns många alternativ om hur du ska agera i ett sådant tillfälle. Men viktigast är att du lugnar ner honom/henne, detta kan du göra genom att t. ex tittar personen i ögonen eller ruskar lätt om honom/henne. Om du har tillgång till en påse så använd denna direkt, genom att andas i påsen så blir kroppen lugnare. Ett annat alternativ om du inte har en påse nära kan

12. Vad gör d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Första hjälpen.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-06]   Första hjälpen.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8725 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×