Hur lever kungsholmens gamla?

4881 visningar
uppladdat: 2001-11-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På Kungsholmen så har man ett problem med boendet, vilka åldrar som de boende har. Det visar sig att det bor en övervägande andel pensionärer och äldre människor på Kungsholmen. Det beror på att de flesta som flyttade in på Kungsholmen på 50 talet och tidigare nu är i sin ålderdom. Eftersom Kungsholmen är helt full med folk. Det finns inga lägenheter där yngre människor kan flytta in och få blandning på åldrarna i Kungsholmen.

Problemet som bildas då många gamla människor bor på samma ställe är att dom kostar mycket pengar. Dom behöver mycket hjälp och omvårdnad. Blir ofta sjuka och behöver sjukvård. Dessutom så är de flesta äldre människorna pensionerade, vilket betyder att dom inte har en egen inkomst att bidra med. Så dom kostar bara en massa pengar utan att bidra med något i gengäld till samhället. Detta är ett mycket stort problem för många kommuner uppe i Norrland. Men i en liten stadsdel som Kungsholmen som bara är en del av en kommun blir inte problemet så aktuellt och alarmerande.

De större kostnader och inkomster delas ganska jämnt i kommunen så Kungsholmens stadsdel behöver inte oroa sig för att pensionerna tar mer pengar än som tjänar in.
Kungsholmens stadsdelsnämnd behöver inte heller bry om de dyra kostnaderna för sjukvården för med sig eftersom det är landstinget som tar hand om dessa uppgifter.

Vad som däremot kan bli dyrt för stadsdelen är då de gamla människor som åkt in på sjukhus måste stanna där för dom är för svaga för att återvända hem. Då blir dom inskrivna som långtidssjuka och får ligga kvar på sjukhuset, och då får stadsdelen själv betala för kostnaden för den sjuka, dom får också betala då de gamla måste återvända hem men av någon orsak inte kan återvända hem till sin gamla bostad. Kanske så är dom för sjuka för att kunna bo där dom bodde tidigare, kanske så hade dom inte ens något ställe att bo på tidigare. Då måste kommunen ordna ny lägenhet eller boende på ett hem åt den sjuka och betala hyran. Det är sånt som kan kosta en hel del för Kungsholmens stadsdel.

Vad finns då att göra åt problemet då? Det finns faktiskt inte så mycket man kan göra åt det hela. Det går inte gärna att hyra ut några lägenheter på Kungsholmen för alla lägenheter redan är uthyrda. Man kan inte gärna kasta ut alla pensionärer bara för att dom kostar lite för mycket.

En del av lösningen kan vara nya lägenhetsbyggen. Dom planerar bl.a. att bygga nya lägenheter på lilla Essingen och då hoppas Kungsholmens statsdelsnämnd på att det ska flytta in mer yngre folk i statsdelen. Men det är ett hinder i vägen som kan förstöra hela planeringen. Stockholms Kommun har nämligen borgerlig majoritet i 3 år.

Dom har som ett mål att privatisera hela Stockholm, t.ex. så vill dom sälja ut alla hyresrätter i staden och göra om dom till bostadsrätter. Detta kan ändra Lilla Essingens framtid drastiskt. Stadsdelsnämnden vill nämligen att det ska byggas hyreshus för att priserna ska hållas nere så mer blandat folk ska flytta in i stadsdelen, däribland mer ungdomar och andra unga människor men speciellt mer barnfamiljer, vilket det är mycket ont om. Men om moderaterna och de andra borgerliga som faktiskt styr Stockholms kommun får som dom vill, det är dom som bestämmer, så kommer det bara byggas bostadsrätter och då är det bara rika, överklassfolk som har råd att flytta dit. Då skulle aldrig barnfamiljer och ungdomar kunna bo i de områdena, de grupper som stadsdelsnämnden helst vill ska flytta in.

Men stadsdelsnämnden har inte så mycket att säga till om i den frågan, de kan lägga fram ett förslag och hoppas på att någon lyssnar till dem.
Jag tycker att stadsdelsnämnderna borde få mycket mer att säga till om, i alla fall när man kollar på vilket arbete dom gör. Då skulle dom se till att ordna hyresrätter så mer nytt och blandat folk kan flytta in så det inte bildas ett nytt ”snobb område”. För att undvika mer segregation så borde dom låta olika grupper i samhället blandas mer med varandra på ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur lever kungsholmens gamla?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-15]   Hur lever kungsholmens gamla?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=873 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×