Ondskan

6 röster
15740 visningar
uppladdat: 2007-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hej
den här boken är en jätte bra bok som handlar om en pojke som blir slagen av sin pappa och flyttar till en internatskolan.
Den är bra att läsa från 12 år till vidare tycker jag .
Hoppas att du kommer att ha det kul med att läsa forsättningen.


En pojke som heter Erik är 12 år gammal och bor i Stockholm han får alltid stryk av farsan varje dag efter maten går Erik i sitt sovrum och måste böja sig och dra ner byxan för att farsan ska slå honom med skohornet eller björkris. Han tycker inte att de gör särskild ont, för att det kan vara värre, brukade han sega. En gång när farsan slog honom, vägrade han och ville inte att pappan ska slå honom. Farsan blev mycket arg och slog honom mycket hårdare så att blodet stänkte upp på väggarna. I plugget är Erik, ledare för ett gäng som begår brott.
När de åker fast måste Erik sluta skolan. Han skickas till en internatskola i Stjärnberg.
Nu ska jag få slippa farsans stryk tänkte han, men Erik vägrade lyda skolans regler.
Han gör motstånd mot de andra eleverna. Och straffet blir värre än hemma mycket värre.
Han får utmaningar och får många straff i den skola gjorde lärarna ingenting de var gymnasister elever som fick bestämma. och han hade en, enda kompis/vän som hette Pierre i denna skola och för att retas och hämnas blir också Pierre intaget och han får mycket stryk och retning, så att Pierre slutade skolan och skriver ett brev till Erik att han ska börja en annan skola och att de inte är hans fel. Erik blir mycket ledsen och gråter en stund och att de är gymnasisters fel och att han ska hämnas efter sin Pierre. Han utmanar gymnasister och slås mycket så att alt blod rann ner och till sist slutar de slås, retas och hämnas och gymnasister ber Erik om förlåtelse och att de inte ska göra honom illa i fortsättningen och så blir det avslutning i skolan och Erik får betyg han fick allting bra för han brukade få straff och stannade i skolan i ett rum ensam och fick inte helg i söndagar och lördagar, så han läste många böcker som fans i de rummen. Han fick ett bra betyg han fick allting perfekt men bara inte beteendet. När han kom hemma igen var inte mamman hemman så han lämnade sitt betyg på mammas piano och tog en promenad. När han kom hem igen var mamma bredvid sin piano som hon brukar vara och hade betyget i handen. Mamman kramade Pierre som hon aldrig har hjort. De åt mat och farsan sa till Erik att han har dålig beteende och att han aldrig ska kunna förbättra de. Erik blev arg och sa de ska inte du bry och du har aldrig bryt om mig. Farsan sa att de kommer vi ta upp efter maten, så han åt klart maten och gick i sitt rum. Pappan kom med ett björkris och sa att han ska böja sig ner. De är inte längre så som du tror jag vill inte bli skadat mer. Han sa att nu är det inte som förut. Han ville höra det. Jag är nu stolt över dig. Erik blev glad och fick inte stryk i fortsättningen. Så alla blev glada och lyckliga till slut.


Jag tycker
Erik har gjort bra för om han inte skulle slås med dem skulle de fortsätta med brott och mycket mer. Dom som slog honom var t hemska mäniskor och den här handlingen är sann historia. Det har hänt på riktigt med författaren Jan Guillou men i boken heter han Erik.




Författaren:
Jan Guillou är en av Sveriges bäst säljande författare och journalist. Han föddes i Södertälje den 17 januari 1944 och hans far och mor hette Charles Guillou och Marianne Botolfsen. 1973 avslöjade Bratt och Jan en hemlig spionorganisation som kallades för IB, och de fick 10 månaders fängelse för allt deras snokande. Det ledde till stor kaos inom den svenska poliskåren och när Jan kom ut ur fängelset så låg han lågt ett tag. 1975 satte han igång igen och då skrev han om CIA:s verksamhet i Sverige, det blev väldigt uppmärksamt och det ledde till att två CIA agenter flydde från Sverige. 1981 började Jan Guillou som programledare i TV i ”magasinet” och under den tiden så skrev han boken Ondskan som jag har valt att läsa. Jan Guillou är en väldigt duktig författare och han är väldigt duktig journalist.

Jag tycker
Författaren är bra och att han har skrivit verkligen bra bok jag fick många känslor och att han har skrivit mer än 20 böcker

MILJÖBESKRIVNING:
Var utspelar sig historien?
Historien utspelas i internatskolan, hemma hos Erik, ute i skogen och i Eriks rum.

Jag tycker
Miljön var inte fint och att de inte var fräst väder och gräset fans det inte så mycket. Jag tycker synd om dem som har gått igenom svårigheter. Jag har också gått igenom svårigheter.



Hur ser omgivningen ut runt personerna?
De är mycket skog och gamla hus, eftersom de är mycket länge de har hänt, dålig miljö. D.v.s. att det inte är fint miljö för det är mycket länge de har hänt. Den största delen av miljön spelas upp på internatskolan, flesta husen var vita med rött tegeltak. En stor trädgård med grusgångar och rosenrabatter.
Det fanns även stor fotbollsplan och en simhall i området.
Inne i internatskolan på elevhemmet där Erik skulle bo, såg det trist ut avlång grå och barackliknande i två våningar. Ju äldre man blir bättre elevhem får man bo i.
I Eriks rum var väggarna vita och alla möbler grå. På idrottsplatsen var det vackert. De röda kolstybbsbanorna verkade perfekt skötta, fotbollsplanen var så jämn som den kunde bli. Kulstötnings- och diskusringarna, längdhoppsbanan, stavhoppsanläggningen och allt det andra var så perfekt så man kunde tro att det var en idrottsplats för mästerskapstävlingarna.

Jag tycker
Erik borde också få ett fint rum. Det är orättvis att de andra får ett finare rum menar dom större barn.

Beskrivs miljön så detaljerat och levande att du kan se den framför dig, d v s känns det som om du är med i boken? Ge exempel på miljöbeskrivning ur boken!
Jag tänkte på om jag var i stället för Erik. Vad skulle jag göra? Skulle jag slås för de ska sluta slås eller skulle låta de slå mig? Jag tror att jag aldrig hittar svar på frågan. Jag kände mig som om det var jag som blev slagen. Jag tänkte hur ont de skulle göra? Miljön är ful det finns inte så mycket gräs. Det var dåliga och bra väder.

Hur är stämningen i boken? Kan du ge exempel med hjälp av citat? Glöm ej sidhänvisning, vilken sida fanns citatet på?
Alla förstod att det kommer att bli hård. = sida 62.
Han erkände att han var rädd. = sida 62.
Dörren till rummet öppnades utåt korridoren. =sida 63

PERSONBESKRIVNING
Vilka är huvudpersonerna i boken? Beskriv dem och ge exempel ur boken som visar deras karaktär!
Erik, farsan och Pierre.

Berätta om deras förhållande till varandra.
Hans pappa är inte snäll och han är ond. Pappan är inte snäll mot Erik. Erik är en väldigt djup person. Han slåss, men enbart för att han måste för att överleva och vinna respekt. Han står på de svagas sida och vill ha rättvisa Erik är väldigt sportig av sig Och väldigt vältränad. En sak som han är riktigt bra på är att simma. Man får följa hans liv i ca två år, han är då 14-16 år gammal. Han har små knep för att kunna ta emot så mycket stryk som möjligt utan att börja gråta eller vrida sig: ”Man måste tänka sig bort, koncentrera sig på en bild av en liten glödande eld, det var genom att hata farsan som man kunde blästra den bilden av blå eld till en liten gnistrande sten.”

Jag tycker
Hans pappa ska vara snäll mot honom och att han inte ska slå honom de är de viktigaste. tycker jag.
Varför är de som de är mot varandra? Ge exempel.
För att hans pappa är ond.
Och i internatskola är de inte snälla för att de bestämmer i skolan .

Förändras någon eller några av personerna under berättelsens gång?
Ja, allting börjar förnedra sakta och sakta. Erik blev modigare och i internatskola blir de lite, bara lite snällare mot Erik. Pappan slutar slå Erik. Erik blir duktigt i olika ämne, bara inte beteendet.

Jag tycker
Det är en bra förändring för att de blir bättre och bättre. D.v.s. att pappan blir snällare och att allting blir bra till slut.

KÄNSLAN:
När du läser boken får du kanske en känsla eller ett intryck från handlingen, relationerna eller någon situation. Försök beskriv den.
Jag blev ledsen när jag läste att Erik blev slagen av några killar i internatskolan och dom killarna knutade fast hans hand och fötter så han inte kunde gå tillbaka till sitt rum eller göra något annat. Han blev kvar ute i regnet med blod i hela kroppen. En sjuksköterska tyckte synd om pojken så hon tog in och hjälpte honom. Han var avsvimmad. Jag blev ledsen. Jag fick många känslor men om jag berättar de tar det aldrig slut.
Jag tycker
Om man läser någon bok måste man få känslor och i den här boken är perfekt för sådant.

Försök finna en diskussion om något allmänt ämne i boken. Vänskap, svek, rädsla, frihet eller syskon, föräldrar, fred/krig är alla exempel på sådana ämnen.
Det är ett gäng som bråkar och slås med Erik för att han inte följer regler. Jag tycket att de är sant att man ska följa regler men svåra straff och många som ett gäng slå honom så han börjar blöda är inte sjyst. Diskussion mellan vänskap, fred, frihet och lite rädsla.

Jag tycker
gänget som slog Erik är dumma och elaka mot en som gör gjort ett lite fel.

SPRÅK
Vilken tempus är boken skriven i?
Det är både nu tid och då tid.

Är boken skriven i första eller tredje person?
Tredje och första person

Har detta någon effekt på din läsupplevelse?
Ingen skillnad på läsupplevelsen.’

BUDSKAP
Tala om varför du tror att författaren har skrivit boken! Vill han/hon tala om något för läsaren eller få oss att tycka något?
Jag tror att det han har skrivit är spännande och att han ville visa de andra hur svårt de var i då tiden och att papporna ska vara snälla mot sina barn och att man aldrig ska vara elak mot andra för de hjälper ändå inte.

Vad har du lärt dig/fått ut av att läsa boken?
Jag har lärt mig jätte mycke...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ondskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-01-05

    Fin arbete! bra jobbat ;) !

  • Emil Tunja 2019-10-24

    Värsta recession av en bok någonsin

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-08]   Ondskan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8734 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×