Bokrecension: Musselstranden av marie Hermansson

3 röster
11179 visningar
uppladdat: 2007-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den här texten har jag skrivit utifrån några frågor jag fick av min lärare.


Huvudpersonerna i boken är Ulrika och Kristina. Bipersoner är Anne-Marie, Maja, Jens. Miljöerna som skildras i boken är musselstranden, Familjen Gattmans sommarhus, stugan som Kristina bodde i ute på landet. Romanen är berättad så att när man läser om Ulrika känns det som om hon berättar eftersom det ofta skrivs i jag form. När man läser om Kristina känns det som om det berättas i tredje person eftersom det oftast står hon eller Kristina. Men detta varieras med dialoger både om Kristina och Ulrika. Romanen utspelar sig från det att huvudpersonerna är barn till att de blir vuxna. Det vet vi eftersom Ulrika åker till familjen Gattmans sommar hus som vuxen med sina två barn och tittar in genom fönstrena.

En dag när Anne-Marie, Ulrika, Jens m.fl. skulle åka och tälta ville Maja följa med, de sa till henne att hon inte får följa med men till sist så får Maja ändå följa med. När de vaknar nästa morgon i sina tält är Maja försvunnen. De börjar fråga runt om i vilket tält Maja sov i under natten men det är ingen som har haft Maja i sitt tält under natten. De börjar leta runt på ön men efter flera timmars letande har de fortfarande inte hittat henne. De bestämmer sig för att åka hem utan Maja eftersom de inte kan hitta henne. När de kommer hem och berättar för Karin och Åke att Maja är försvunnen blir de oroliga och polisen kopplas in, men efter flera veckors letande börjar det bli mindre engagemang i letandet efter Maja. Men efter 6 veckor hittas hon av familjen Magnusson som är ut med sin eka för att lägga nät. När de är på väg hem ser dem Maja där hon står på en klipphylla. De kallar till sig en större båt som kör förbi som kan larma polis. Det tar lång tid innan de får ner Maja. När de får ner henne förvånas Karin över att hon varken är smutsig, skadad, hungrig eller chockad som man skulle kunna tro. När Karin ser på Maja ser hon inget som inte var där innan hon försvann. Men en sak hittar hon som inte fanns där innan, ovanför vänstra hårtofsens körsbärsröda kulor satt ett litet snövitt dun. Efter att man har hittat Maja får Åke en hjärnblödning och får åka till sjukhuset, några dagar senare flyttas han till Karolinska sjukhuset. Han var förlamad i höger sida och kunde inte prata mer. Trots denna händelse så fortsatte Maja som vanligt och ritade massor av teckningar med fåglar på. Orsaken till alla händelserna är Majas försvinnande.

Musselstranden heter boken för att autistiska personer är ofta inneslutna i sig själva och skärmar av omgivningen. T.ex. Kristina i denna bok använder masker som skydd mot omvärlden för att klara av vardagen. Namnet Musselstranden syftar på ordspråket/talesättet ”sluten som en mussla”. Det kan också vara för att Kristina hittades död där och Maja hittades stående ute på en klipphylla på Musselstranden.
Det romanen säger om människorna och samhället i slutet av 1900 talet kan vara att man inte hade så stor kunskap om autism, man har gjort flera forskningar under åren och nu vet man mer om autism och andra handikapp och sjukdomar.
Jag tycker att musselstranden var ganska jobbig att läsa om man bara läste två tre sidor vid ett tillfälle, det var en bok som man behövde läsa ett flertal sidor när man läser för att hänga med och förstå handlingen. Det jag tar till mig utav romanen och de händelserna som jag lär komma ihåg när jag tänker på boken är att Kristina skyddade sig från omvärlden med sina masker. Jag kommer också att kom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Musselstranden av marie Hermansson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-08]   Bokrecension: Musselstranden av marie Hermansson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8737 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×