D-dagen/normandie

12 röster
16361 visningar
uppladdat: 2007-11-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Invasionen vid Normandie

Inledning

Jag fick i uppdrag att skriva om de allierade gruppernas invasionen av Normandie i det tyskbelagda Frankrike. Jag såg det som en intressant uppgift eftersom jag bland annat sett morderna spelfilmer som handlat om just ilandsättningen av de allierades styrkor. På det sättet hade jag någonting att relatera till och det gav mig frågeställningar om invasionen.
Hur lyckades de med en så stor invasion? Vad för sorts förberedelser och taktiker hade de allierade lagt upp? Och varför kunde inte tyskarna hålla emot med fördelen att de var belägrade på fastlandet?

Förberedelserna

Under våren 1944 hade stora allierade styrkor samlats i södra England. Styrkorna var samlade ifrån Amerika, Kanada, England och andra länder under den brittiska unionen såsom Indien, Egyptien och Pakistan. Den 3:e juni 1944 börjar trupperna lastas på fartygen som ska ta dom över Engelska kanalen till Frankrikes nordvästra kust för att inleda invasionen av Normandie. Invasionen var planerad att ske tidigt på morgonen den
5:e men på grund av en sent upptäckt storm sköts invasionen upp 24 timmar. Fartygen som var avsedda att nå Utah beach hade då redan avseglat och tvingades vända.

Invasionen börjar

Sent på söndagen den 5:e lyfter det transportplan
med fallskämshoppare som ska in över landet. Det lyfter sammanlagt 1087 flygplan med drygt 4200 man. Truppernas uppgift är att hindra tyskarna från att kunna dra dit förstärkning. Under natten förstör dem viktiga broar, slår ut viktiga vägkorsningar och artilleriställningar.

Runt 5 tiden har nu fartygen stannat ungefär 10 km utanför Normandies kust. Där har trupperna börjat lastas in i små stormbåtar som ska ta trupperna iland på dom olika stränderna. Invasionen skulle ske på 5 olika strandremsor
inom en landremsa av 100 km.
6:30 ilandsattes de första amerikanska trupperna på Utah och Omaha beach. En timme senare gick de brittiska och kanadensiska trupperna iland på Gold-, Sword- och Juno Beach. Trupperna gick iland till skyddet av artillerield från de stora örlogsfartygen som låg längre ut till havs. På grund av stort tryck från de allierades luftvapen och kontroll över broar och vägar hade tyskarna det mycket svårt att få fram förstärkning och förnödenheter. Därför kunnde de inte dra lika stor nytta av att vara på fastlandet som de annars kunde gjort.

Det var jämna framgångar på de olika stränderna. Men vid midnatt kunnde man dock konstatera att man inte på någon av stränderna hade kontroll över den mark som man från början hade planerat. Men anfallet gick fortfarande stadigt framåt utan några avsevärt stora förluster. Med undantag för Omaha beach.

På Omaha beach utsattes de allierade trupperna för den allra bäst tränade tyska 352:a divisionen. Den vältränade divisionen var också mer krigsvan på stranden än det allierade grupperna. På Ohama beach hade tyskarna även sina stridställningar på toppen av branta klippor som låg en bit in på stranden. Därifrån var det lätt för dem att ligga och skjuta på de allierade styrkorna när de först ilandsattes. Tyskarna fokuserade först och främst på att skjuta ner alla officerer och serganter. Efter bara några minuter iland stod nästan hela divisionen utan befäl eftersom alla officerer och serganter hade blivit dödade eller sårade.
Anfallet stog stilla länge enda tills de allierade lyckades trycka sig över de 30 meter höga klipporna med hjälp av stegar och rep under fientlig beskjutning.

Väster om Ohama på strandremsan Utha gick det betydligt lättare. Trupperna kom iland utan problem och kunde enkelt anfalla framåt. Av de 23 000 man som ilandsattes vid Utah Beach omkom bara 197 man.

De allierade tryckte på och tog över mer och mer mark. Inom den närmaste månaden
hade de allierade tagit över flera närliggande städer. Staden Caen som enligt planerna
skulle varit intagen redan det första dygnet blev det en mycket hård och långdragen
strid och tog många människoliv.Många civila fransmän miste livet i dom kraftiga flygbombningarna. Staden var inte belägrade förrens 18 juli, drygt 40 dygn senare än planerat.

I slutet av juli inleds utbrytningen ur Normandie -Operation Cobra- . Nu har tredjeriket mindre än ett år kvar.

slutsats

Efter att ha skrivit den här uppsatsen har jag fått en mer klar och grundläggande bild
av den kända dagen-D än va jag hade innan. Jag fick upp ögonen för '...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: D-dagen/normandie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-23]   D-dagen/normandie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8797 [2024-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×