Filmrecension: Brokeback mountain av

5 röster
10140 visningar
uppladdat: 2007-11-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Brokeback mountain handlar om två cowboys, Enis och Jack, som söker ett jobb som fåraherdar. De har aldrig träffat varandra förut och Enis verkar inte visa något som helst intresse av att hälsa på Jack. Man ser däremot att Jack fäster blicken på Enis och gärna vill lära känna honom. Något man också får se senare när Jack går fram och hälsar på Enis.

Andra personer man stöter på i filmen utöver Jack och Enis är; Alma, Lureen och Aquirre.
Alma är den person som Enis senare i filmen gifter sig med och får två barn ihop med. Lureen är den tjej som Jack blir tillsammans med och får en son ihop med. Aquirre är den som äger fåren som Jack och Enis ska vakta över sommaren. Enis är en tystlåten och återhållsam karaktär, medan Jack är mer utav en självsäker och öppen person.

Jack och Enis är två macho cowboys, något som senare ska visa sig är att både Jack och Enis är homosexuella. Idag är man van att de homosexuella ska vara lite feminina och regissören kanske vill få fram att det finns de som är manliga och helt vanliga som också är homosexuella.

Under sommaren när de jobbar växer det fram en relation mellan männen. Det är två händelser i filmen som man kan tolka som ett dolt budskap från regissören.
Den första scenen är då de leker lite i tältet. De borde egentligen ha vaktat fåren som de skulle för när de senare kom ut för att titta fåren så låg ett av fåren ihjäl hugget. Det de gjorde var ”fel” och det straffade sig.
Den andra scenen var när Enis ringer Lureen och hon påstår att Jack dött i en bil olycka. Men det är Enis skeptisk mot och förstår att det inte stämmer. Jack raggade på fler än bara Enis, exempel på det är rodeoclownen. Han kanske raggade på fel kille vilket ledde till bråket. Ännu den här gången så blev de straffade.

Det regissören vill få fram kan vara att det är okej att vara homosexuell men inte helt lätt. Straffen är ändå att Jack dör, fåret dog, de fick inge mer jobb.

Enis karaktär förändras under filmen, i början är han väldigt stel men i slutet så öppnar han sig och berättar om barndom och hemska minnen. Man såg framförallt känslorna när han besökte Jacks barndomshem efter Jacks död.

Filmen utspelar sig under en 20årig period. 60-80-talet. Filmen berättades i en kronologisk ordning med ett fåtal undantag. Synen på homo var värre då än idag. Människor som var homosexuella mördades ofta. Var man homosexuell så höll man sig undan och de var precis vad de gjorde i filmen, de kunde endast träffas när de åkte iväg för att vara fårherdar.

Jag tycker platsen var väldigt avgörande för att filmen skulle fungera. Om det hade jobbat i en stad så hade det inte funkat på samma sätt, då hade det vart folk runt omkring, nu kunde de ändå vara helt själva och ha sin relation ifred. Om de hade vart i en storstad så hade det var lätt att gömma sig och bara vart några i mängden, men när det nu var en liten stad så var de ö kända och alla visste vilka de var vilket ledde till att de inte kunde ha en öppen relation.



Homofobin finns än idag, och idag tänker man sig mer feminina killar som är homosexuella, men de finns de som är precis normala. Regisörrens budskap kan vara att det är svårt att leva som homosexuell. Temat på filmen är olycklig kärlek.

Brokeback Mountain är en filmatisering av amerikanskan Annie Proulx novell med samma namn, och handlar om Jack Twist och Ennis Del Mar som under sommaren 1963 jobbar som fårherdar uppe på Brokeback Mountain, långt från civilisation i Wyoming. Det är ett slitsamt jobb och under en kall kväll när de båda fått lite för mycket att dricka hamnar de i varandras armar. Efter denna natt tillsammans blir de förälskade och hamnar i tältet med varandra flera gånger. Deras förhållande får dock ett snabbt slut när deras arbetsgivare beslutar att fåren skall tas ned från bergen på grund av det dåliga vädret. Då Ennis strax därpå gifter sig, verkar de båda rancharbetarnas kärlek vara förlorad. Även Jack gifter sig så småningom, men den förbjudna kärleken till Ennis visar sig vara för stark och de återupptar kontakten. Under filmens gång får vi följa de två männen när de, trots faktumet att de båda har fru och barn, fortsätter träffas till och från under nästan 20 år.

Filmens genre är drama/romanantik och målgruppen är förmodligen yngre personer i åldern 15-40 år, då äldre kan ha förutfattade meningar om homosexualitet.
Brokeback Mountain är regisserad av Ang Lee, som även har gjort Hulk, Ice Storm, Förnuft och känsla samt Crouching Tiger, Hidden Dragon. Trots att Ang Lee bara har gjort ett tiotal filmer så har han gjort sig ett namn inom filmindustrin, och blivit rikligt prisbelönt – bland annat med en Oscar.

Åldersgränsen för Brokeback Mountain är satt till 7 år, vilket verkar rimligt då det inte förekommer några våldsamma scener. Dessvärre kan de som är omkring 7 år kanske bli påverkade av synen på homosexualitet som människorna i filmen har, och andra sidan kan det även bli så att de får mer förståelse för homosexuella. Kanske blir det lättare för barnen att acceptera att alla är olika, men förstår att när det gäller kärlek så är vi lika oavsett om en person älskar någon av samma kön.
En värdering som framkommer väldigt tydligt i filmen är den negativa synen på homosexualitet. Den allmänna uppfattningen i USA på 1960-talet, då filmen tar sin början, var att ett äktenskap bör ingås av en man och en kvinna, och den enda kärlek som var accepterad var just den. Att attraheras av någon av samma kön som man själv ansågs fel och o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Brokeback mountain av

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-19]   Filmrecension: Brokeback mountain av
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8810 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×