Vilhelm Moberg - Rid i natt!

8 röster
18257 visningar
uppladdat: 2001-11-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det här är en rapport om Vilhelm Moberg(1898-1973) och en av hans böcker - "Rid i natt!". Boken är skriven 1941 och är publiserad av Albert Bonniers förlag. Jag har läst original utgåvan av denna bok, Morfar hade nämligen ett exemplar stående i sin bokhylla.
Moberg är en av vårt lands mest älskade författare och han har skrivit många mästerverk. T.ex. "Utvandrarna"(1949), "Invandrarna"(1952) och "Nybyggarna"(1956). Hans böcker handlar nästan uteslutande om Sveriges bönder och hur deras historia ser ut. Inte de rikas bild som så många andra författare skriver om. Moberg själv är uppvuxen i en bondefamilj i Algutsboda, Småland. Böckerna känns väldigt levande och verkliga. Det är speciellt alla små detaljer som Moberg har forskat fram som gör att det känns som att man verkligen är där. Alla ord, alla beskrivningar och alla namn är typiska för den tidsperioden, 1600-talet, som boken utspelar sig i. Här är ett litet stycke som är ganska typiskt för Mobergs skrivsätt;

Citat, "Rid i natt!", sid 278;
"Dagen hade börjat skymma, och i jordstugan insläpptes dagsljuset endast från en trätrumma i taket. Den som kom utifrån urskiljde med knapp människorna inne i boningen. Jordgolvet låg hårt och mörkt, luften stod tjock och unken. Längst bort i jordstugan låg den ofärdige Gabriel och hans blinda maka under ett lapptäcke. Deras ansikten utvisade vart de låg, ty ansiktena lyste gulvita genom skummet likt gräsgroddar som blivit kvävda under stenar. Under lapptäcket avtecknade sig de liggandes magra, skattesmala kroppar."

Han skriver lite dystert, lite sorgset och det är också så han skildrar böndernas vardag.

"Rid i natt!" handlar om en grupp Smålandsbönders kamp för friheten i mitten av 1600-talet. En tysk herrebonde, Herr Klewen, har fått en del av Småland av drottningen och han försöker sätta bönderna som bor där i träldom. Huvudpersonen i boken är Ragnar Svedje, även kallad "Svedjebonden" och "Mannen i skogen". Han är den enda av bönderna som vägrar att göra dagsverken för herrbonden. Dennes fogde får då i uppgift att tvinga Svedjebonden till att jobba för honom. Svedjebonden försvarar sin rätt med vapen och kastar en yxa mot en av fogdens drängar. Detta gör honom till en fredlös man och han flyr till skogen. Där blir han en symbol för uppror och självständighet för de andra bönderna som alla avundas honom för att han har sin frihet och värdighet kvar.

Boken är, som jag nämnt ovan, skriven 1941 - mitt i andra världskriget. Detta lyser igenom mycket eftersom den är skriven som ett uttryck för den svenska motståndsviljan mot nazismens och facismens förtryck. Jag kan dra paraller från allting som händer i boken till händelser som hände under Hitlers välde i början av 1940-talet; Herr Klewen är Hitler själv, fogden är SS-styrkorna, Svedjebonden är motståndsrörelsen som vägrar ge upp sin frihet, de övriga människorna i byn är folkmassan som inte vågar göra något i rädsla för att bli torterade, prästerna är politikerna utan makt, o.s.v….

Citat, sid 83;
"Ragnar Svedje ville mana ut sin skatteherre i ärlig kamp, där blånad kvittas mot blånad, blodvite mot blodvite. Vad skall han nu eljest göra för att skaffa sig sin rätt? Vart skall han eljest nu gå för att få sig fri försäkrad? Han frågar modern: Icke är det lönt för honom att vända sig till häradstinget, som dömer eftersom parternas penningpungar väger; den tyngsta pungen vinner. Icke vågar tinget döma en herre emot. I sitt hus har han icke mera frid, men vart skall han gå, när han icke får rättvisa i bygden? Var skall han söka sitt skyle?"

Moberg skriver väldigt mycket om "rätten" i den här boken. Rätten att var fri och göra som man vill. När de andra bönderna förlorar rätten att göra vad de vill blir de trälar utan egen vilja. Svedjebonden har dock kvar sin rätt men förlorar istället sin gård. Bönderna i byn blir olyckligare och olyckligare, de lyder under en tysk herrebonde som gör precis som han vill med dem. Svedjebonden har dock sin stolthet kvar och lever ett lyckligt, om än fattigt. liv ute i skogen.

Jag tror att Moberg med denna bok menar att utan sin frihet så har man ingen själ kvar, bara en livlös kropp. Det är viktigt att man kämpar för sin rätt att vara fri och inte ger upp den för att man är rädd. Den visar också hur makt kan misskötas om fel person får den och hur oskyldiga människor får dra det tunga lasset för några få men mäktiga personer. Jag tror heller absolut inte att det är någon tillfällighet att han skrev denna bok exakt samtidigt som Hitler härjade i Europa. En annan sak som talar för att det är en direkt berättelse om andra världskrig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vilhelm Moberg - Rid i natt!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-24]   Vilhelm Moberg - Rid i natt!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=891 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×