Vad är en Neuros?

7 röster
50750 visningar
uppladdat: 2007-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är en neuros?
Ordet neuros är en sammansättning av psykiska störningar som inte är så pass allvarliga att man mist sin verklighetsuppfattning.

Tvångsneuroser
Tvångsneuroser är både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångstankar kan handla om att man säger ett ord sen måste man säga ett annat ord som neutraliserar det första ordet. Men det kan också handla om något så vanligt som att man svär i kyrkan eller att man tänker hemska tankar.
Tvångshandlingar är sådant som man satt rutin på. Att man måste gå in genom en dörr på ett särskilt vis eller att man bara får lov att gå över vägen på det vita vid ett övergångställe. Inte att man vill utan man måste göra det på just det viset annars kommer något hemskt hända, gör man det inte rätt första gången så måste man göra om det. Sådana handlingar kan både vara ett handikapp och bli egendomliga. Alla dessa rutiner tar väldigt lång tid därför kan det bli svårt att få tiden att räcka till.
Det finns ett kontrolleringstvång också, att man måste kontrollera ifall kaffekokaren är avstängd eller att bilen är låst om och om igen

- Hur botar man tvång?
Den mest använda metoden som funkar förvånansvärt bra är den så kallade exponering med responsprevetion. Den går ut på att man tvingar fram tvångsbeteendet och håller sedan kvar patienten i ångesten tills den släpper. Patienten får alltså inte göra sin vanliga ångestlugnande ritual. Men efter ”terapin” förstår patienten att det inte va så farligt, att inget händer även om ritualen inte användes. Man kan även ta medicin för tvång.

Hur vanliga är neuroser?
Andelen personer med neurotiska problem större än vad man tror. Under året 1992 gjorde svenska psykiatutredningen att cirka 10% av Sveriges befolkning lider av någon sorts neuros. Man upptäckte också att det finns fler kvinnor än män som lider av en neuros, men bland självmordsfallen så var andelen män högre.


I vilket beteendeperspektiv botar man en neuros?
Det finns olika sätt att se på en neuros från en biologisk, en psykoanalytisk och en behavoristisk förklaringssyn. Men det beteendeperspektiv som visat sig vara effektivt är det psykoanalytiska. Freuds teorier om barndomen och det omedvetna är den grundläggande tanken man använder sig av. Många av hans begrepp kan speglas i neuroserna. Det är även så att det främst är inom psykodynamiska psykologin ordet neuros används. Man kallar problemet neuros när en konflikt bottnar i det omedvetna som i sin tur trängs tillbaka av ett starkt jag, det ger vinster för en neurotisk person. På grund av att bortträngningen slipper personen ångesten som uppkommit vid konflikten om personen varit medveten om den.



Hur behandlar man neuroser idag.
Att försöka hjälpa en person med neurotisk karaktär är inte lätt. Det beror på att personen inte själv inser att den har ett problem. De har andra tankar om sina symtom så som att de är sjuka rent fysiskt eller att de inte bär skulden för problemet utan att det är omvärlden.


Vad är skillnaden på neuroser och personlighetsstörningar?
Skillnaden på neuroser och personlighetsstörningar är lätt att förklara, eftersom det inte finns någon skillnad. Man grundar denna fakta på hur man fungerar i vardagen, hur man i olika grader förnekar eller tränger undan obehagliga tankar. Vi människor hanterar alla våra omedvetna önskningar olika. Dessa symtom har vi alla inom oss, och kan känna igen oss i. det är fullt normalt, och man ska tänka på att det krävs mycket för att man ska på diagnosen personlighetsstörning.


Olika karaktärer.

Den antiaggressiva karaktären
Det finns människor som håller allt inom sig. De behåller alla känslor som vrede och ilska för sig själva för de är rädda för omgivningens kritik. De fogar sig efter andra för att undvika situationer där de kan få negativ respons. Som följd av tillbakahållandet kan man få hjärtklappning, stark ångest, illamående och stark smärta i delar av kroppen.

Den hysteriska karaktären
Det innebär att man genomgått störningar i den falliska perioden av sitt liv. Att man som fyra fem-åring blivit utsatt för sexuella övergrepp av vuxna, men vid en senare tid av Freuds liv sa han att det kan ha varit barnets egna sexuella fantasier och hemliga önskningar som trängts bort. Resultatet av det är att man blir labil, dålig verklighetsuppfattning och en oförmåga att ingå i vuxna förhållanden. Personen gillar att visa upp sig, de vill alltid stå i centrum. Man känner också stark rivalitet mot personer med samma kön. En sak som alla med hysteriska karaktärer har gemensamt det är att de har en dålig verklighets uppfattning och vill inte se saker för vad de verkligen är.

Den tvångsneurotiska karaktären
En person med tvångsneurotiskkaraktärer är alltid överdriven åt något håll. Man är tillexempel jobbigt ordentlig och petig man då rädd för smuts och oordning. Man utvecklar förmodligen karaktären genom tidigare upplevelser och anlag. Personen väljer också att skydda sig genom att projicera över smutsen på andra. Det vill säga att man medvetet gör att ens nära följer samma regler som en själv.

Ångest
Ångesten är uppdelad i fyra stadier
• Först är det känslan av ångest den kan vara lätt eller kännas som full panik.
• Andra är den kroppsliga man börjar svettas och kan få hjärtklappningar. Man kan känna sig dålig imagen, svimfärdig, man känner en stark köld eller hetta.
• Tredje är alla tankar som följer med ångesten, tankar om faror och hot.
• Fjärde är att man stänger ute omgivningen och lyssnar inte på några råd. Det vanliga är istället att man undviker den plats eller den situation som utlöste ångesten. Man börjar utveckla ett flyktbeteende.

- Hur vanligt är ångest?
Ångest är väldigt vanligt, man har i en amerikansk undersökning visat att 25% av befolkningen någon gång i sitt drabbas av ångest. Just eftersom ångest varierar så olika i styrka vissa känner bara en svag hjärtklappning medans andra tror att de ska dö.

- Hur behandlar man ångest?
Man använder sig av det kognitiva beteendeperspektivet. Patienten känner först av kroppsliga symtom och gör sedan en tolkning av det värsta som kan hända, det leder till att patienten hela tiden förvärrar situationen genom att trigga upp sig själv. Då gör den kognitiva psykologen så att han få igång det första stadiet utan att utsätta patienten för något, sedan får man patienten att få fram hjärtklappningen. Patienten fattar då att hjärtklappningen är han själv som tvingat fram och lär sig då att successivt trappa ner sina symtom.



Analys
Jag tyckte att neuroser var väldigt intressant att job...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är en Neuros?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-12-12

    Mycket bra skrivet, fattade det hela mycket bättre när jag läste detta :)

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-08]   Vad är en Neuros?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8926 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×