Hitler och Stalin

15 röster
24953 visningar
uppladdat: 2007-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
SO-uppsats



Inledning:
Jag har valt att skriva om de två ledarna som präglat en stor del av vår historia, Hitler och Stalin. Jag tycker att det är spännande och intressant att se och fundera över vad som präglar en människa och dess handlingar.
Jag har samlat fakta om de två ledarna och jämfört dem för att se om det går att hitta paralleller mellan dem.
Jag har jämfört deras barndom/uppväxt och vilka metoder de har använt sig av på sin väg mot makten.
Dessutom har jag reflekterat över om detta scenario skulle kunnat utspelas i nutid.
Jag har hämtat fakta från två olika böcker; Hitler i historien av John Lukacs
Folkens historia genom tiderna
Samt hämtat information via internet.
Se källhänvisning.
Hitler i historien är en relevant litteratur eftersom den är skriven av John Lukacs som är en framstående historiker och kännare av andra världskrigets historia, han analyserat Adolf Hitlers liv genom de geografier som skrivits om honom.
Folkets Historia är ju ett verk om folket historia och deras ledare. Det är en stor redaktion som står för produktionen. Det är ett av de stora verken om historia.


Metod: Jag har hittat mycket fakta på internet och läst en bok som heter Hitler i tiden. Jag har använt litteratur som vi har hemma och där hittat lite fakta om både Hitler och Stalin.



Fråga:
Hur var Hitler och Stalins uppväxt och väg till makten?
Vilka likheter och skillnader kan man se?


Analys:
Det finns många likheter mellan Hitler och Stalin, inte bara att de har varit två av världens hemskaste tyranner. Utan man kan också se likheter i deras barndom och personlighet.
Hitler växte upp i Österrike i en ganska liten stad. Hans pappa var sträng och använde mycket aga i sin uppfostran. När han var 18 år flyttade han till Wien och sökte till en konstskola, mot hans pappas vilja.
Han kom inte in, han sökte till skolan två gånger och misslyckades båda. Det var ett stort bakslag för Hitler och jag tror att det var där någonstans det slog slint, när hans stora dröm krossades och jag kan föreställa mig att han kände sig misslyckad.
Stalin var också uppväxt med aga. Han var tvungen att gå kyrkoskola för att hans mamma ville att han skulle bli präst, men han vantrivdes på skolan och i ren protest gick han med i en illegal socialdemokratisk sammanslutning, bara 18 år gammal.
Båda hade alltså en jobbig och svår uppväxt, utan någon som direkt brydde sig om dem.
De var också lite socialt utanför, både under och efter skoltiden.


Vägen till makt:
Hitler: När han hade sökt till konstskolan flyttade han till Wien, där han fick ett tufft liv. Han försörjde sig genom att måla tavlor.
Han gillade inte att jobba på annans order, han ville bestämma och ha makten!
Det sägs att Hitler var överlycklig när första världskriget bröt ut och han fick vara med i armén då han slapp vara ensam och övergiven.
Det gick bra för Hitler i kriget och han trivdes där, han blev korpral, en som har hand om andra soldater.
(Detta är intressant), därför att de som hade högre poster än Hitler i armén tyckte inte att han hade de ledaregenskaper som krävdes.
Hitler kände däremot att han hade hittat hem.
Efter kriget var han återigen ensam och övergiven, men då blev han erbjuden att gå med i ett parti som kallades Deutsche Arbeiterpartei (tyska arbetarpartiet), något år senare gör man om partiet till Tyska nationalsocialistiska arbetarpartiet, där Hitler blir ledare. Partiet blev så populärt för att de verkligen agerade, de sa inte bara att allt skulle bli bra, utan de arbetade och gjorde tydliga framsteg också.
Om Hitler skulle ha dött år 1938 skulle han ha hyllats för att vara Tysklands genom tidernas största ledare då? Eftersom han lyfte Tyskland på ett demokratiskt och fredligt sätt, åren innan 1938 gjorde han väldigt mycket bra saker för Tysklands befolkning.
Han uppmuntrade stora familjer och erbjöd dem ekonomiskt stöd. Han byggde motorvägar, minskade arbetslösheten och skapade stora jordbruksreformer. Ingen skulle behöva vara hungrig eller frysa. Han höjde levnadsstandarden och utjämnade klasskillnaderna.

År 1923 gör Hitler en statskupp, men misslyckas totalt! Han hamnar då i fängelse där han skriver boken ”Mein Kampf” som blev nazisternas bibel.
Nationalsocialistiska arbetarpartiet (känt som nazisterna idag) blev det näst största partiet vid riksdagsvalet 1928.
I fängelset inser han också att han måste gå den fredliga vägen till makten för att ha någon chans.
Hans parti växer hela tiden, blir tysklands största och 1933 blir Hitler äntligen utsedd till rikskansler av president Hindenburg. Det ger honom makten och möjligheten att styra Tyskland dit han vill.
Landet är i depressioner, de har blivit förnedrade efter första världskriget där de förlorade och måste också nu betala stort skadestånd.
Då träder Hitler fram och lovar en ljus framtid och ett stortyskland, folket gillar idén med ett Stortyskland, på så sätt får han också med sig folket på sin sida!

Vägen till makt:
Stalin: Han blev avstängd från skolan när det upptäcktes att han hade gått med i den illegala socialdemokratiska sammanslutningen, han blev också jagad av den tsariska polisen.
Ändå lyckades han arrangera bankrån, strejker, demonstrationer mm. Då och då blev han gripen och fängslad. Han blev till och med förvisad sju gånger men lyckades fly sex av dem.
År 1912 blev han ledamot i det förbjudna bolsjevikpartiets centralkommitté.
Stalins första steg mot makten var oktoberrevolutionen där Stalin spelade en stor roll.
Lenin, landets tidigare ledare, varnade tydligt för Stalin innan han dog. Han sa att han var maktlysten. (Ändå blev han vald)
Stalin blev generalsekreterare i centralkommittén och tillskansade sig mycket makt och inflytande efter Lenins död.
Efter Lenins död fanns två rivaler som ville ta Lenins plats, det var Stalin själv och Leo Trotskij som hade varit en av huvudpersonerna i oktoberrevolutionen.
Men Stalin var smart, en stor procent av befolkningen i Sovjetunionen var bönder och han vände sig då just till bönderna och stöttade dem!
Hans mål var att socialisera Sovjetunionen och det fick han med bondeklassen på genom att ge dem bättre villkor för framtiden. (det bröt han när han tog makten sedan)
Stalin ville att socialismen skulle segra i alla länder och att länderna sedan skulle smälta ihop till en enda stor stat.
Han undanmanövrerade sina motståndare, hittade deras svaga punkter och på det sättet vann han tillslut. Han var också en skicklig retoriker.

Jämföring och egna tankar:
Man kan se många likheter mellan Hitler och Stalin. De båda hade en tyrannisk far som inte drog sig för att använda sig av aga. De var ganska osynliga under sin barndom och hade ingen som direkt brydde sig om dem.
Kan det vara en orsak till deras tyranni senare i livet?
Ja, det tror jag! Jag tror att de vill synas och känna sig behövda, de kanske också hade revanschbegär tillsammans med hat mot andra grupper t ex judarna.
Båda blev av med en av sina föräldrar vid tidig ålder. Hitler miste sin mor, som var den enda som någonsin trott och stöttat honom. Stalins far dog när Stalin var elva år, även om han agade och var sträng så var det ändå en stor förlust för honom.
De hade stora tankar redan som små och visste vad de ville!
Men Hitler har ändå fört med sig något bra för Tyskland. Åren runt 1930, när han var ledare, var bland de bästa åren för många tyskar när han
uppmuntrade stora familjer och erbjöd dem ekonomiskt stöd. Han byggde motorvägar, minskade arbetslösheten och skapade stora jordbruksreformer. Ingen skulle behöva vara hungrig eller frysa. Han höjde levnadsstandarden och utjämnade klasskillnaderna. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei" (NSDAP) lockade från början framför allt ungdomar och arbetare. Hitler var modern och gillade teknologi. Han förbättrade den sociala tryggheten. Grunden låg i socialismen men som man band ihop med nationalismen. Det blev nationalsocialismen.

Min åsikt är att han måste haft något fel i hjärnan. T.ex. kan nämnas att när han inte längre var bäst i skolan ville han genast sluta, han blev deprimerad och sjönk in i sig själv. För mig är detta är inget normalt och friskt beteende. Kan beteendet ha skapats eller finns det med från födseln?
Även om Hitler har gjort hemska saker som inte går att förlåta, tycker jag ändå lite synd om honom! För att han har haft en hemsk barndom, jag funderar på om han kanske vill ge igen lite och få ut aggressioner när han börjar tänka tankarna om att regera hela världen och göra världen ”renrasig” med endast det ariska folket. (mot sin pappa?)
Även om Hitler gjorde bra saker i början och fick med sig folket på sin sida så hade han ju alltid i bakhuvudet att rensa bort judarna (och andra raser. Det han tyckte var acceptabelt var den rena nordiska rasen. Den ”ariska”) eftersom boken ”Mein Kampf” som han skrev många år innan han fick makten, handlar om att judarna förstör och att de måste bort. Han ville ha och trodde på ett rasrent samhälle.

Stalin och Hitler hade ganska lika metoder för att få med sig folket på sin sida.
De var mycket skickliga talare och kunde på så sätt övertyga folket om det de sa.
En av Stalins metoder var att medan hans motståndare Trotskij nyanserade Den populäre ledaren Lenins teorier och synpunkter så generaliserade Stalin dem.
De båda var också mycket bra på att använda propaganda! De övertygade folket, manipulerade dem och slutligen hade de inga egna tankar eller åsikter. Hitler övertygade dem t.ex. att judar var dåliga människor och tillslut så tyckte folket också det (det var som en självklarhet att judarna bara förstörde), fast judarna egentligen inte hade gjort något.

Om de hade haft en bra uppväxt, skulle de verkligen bli tyranner som vuxna då?
Jag tror att stor del av deras personlighet präglades under barndomen, men jag tror också att det är mer än så som har skapat tyrannerna Hitler och Stalin. Det kan ju vara så att om de haft en bra uppväxt, om Hitler kommit in på konstskolan och om Stalin inte varit tvungen att gå kyrkoskola så kanske de skulle ha varit jättebra ledare och istället arbetat för att deras länder skulle nå sina mål.



Stalin som ledare:
Så fort Stalin hade fått makten så industrialiserade han Sovjetunionen och han tog allt jordbruk till statens egendom. Innan valen hade han varit på böndernas sida, stöttat dem och vunnit deras förtroende, men allt han hade sagt bröt han direkt när han fått makten.
Stalin anklagade alla som gick emot honom och följde upp det med ”rättegångar”.

Hitler som ledare:
Hitler lockade folket med en ljus framtid och med ett enat Stortyskland vilket många tyckte var bra.
Från början var tyska folket nöjt med Hitler, han stod på arbetarnas sida och ordnade bl.a. billig semester för dem.
Han ökade Tysklands makt och anseende utomlands.
Sedan utvecklades han mer och mer till den tyrann som vi numera minns honom mest som. Han la in ”osynliga propaganda” genom t.ex. bilder i skolböckerna. Han lärde också ut raslära i skolan.
Detta gick bara längre och längre. Hitler hade fler organisationer vars uppgifter var att leta rätt på och se till att nazistiska motståndare försvann. Till slut tror jag att han helt enkelt blev maktgalen.
Med tiden utvecklade han allt fler beteenden som pekade på att han var störd och han använde mycket mediciner som påverkade hans beslut som till sist slutade i ett ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hitler och Stalin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-06-03

    Bra uppskattas!

  • Inactive member 2011-02-04

    vad fick du för det? mvg, vg?

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-09]   Hitler och Stalin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8932 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×