Rapport Energi

5 röster
7109 visningar
uppladdat: 2007-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning
Jag har valt att fördjupa mig i olika sätt man kan göra för att spara energi. Jag har tänkt mig att redogöra några exempel som gör det enkelt att spara på energiförbrukningen.Frågan jag använt mig av är vad kan man göra för att spara energi?. Några saker man kan göra för att spara på energi är att inte slösa på varmvatten, man kan ta cykeln istället för att ta bilen, om man har råd ska man skaffa sig ny kyl och frys. Det handlar mycket om att ha rätt kunskaper och teknik.Jag sökte mina svar i läroboken.

Bakgrund
Jag valde ämnet genom att bläddra igenom läroboken och kolla på olika saker och jag tyckte det såg intressant ut att lära sig lite mera om att spara energi, så jag valde det.

Syfte
Jag har tänkt mig att ta reda på olika sätt som man kan spara energi på och ge exempel på några enkla saker som man ibland inte tänker på och som egentligen är mycket lätta. Med denna fördjupning har jag tänkt mig att jag skall lära mig lite mera om olika metoder man kan använda sig av för att spara energi.

Frågeställningar
De frågeställningar jag har använt mig av är vad kan man göra för att spara på energi?

Metod
Jag valde ämnet att spara energi. Jag läste igenom texten och funderade ut vad jag skulle använda mig av som frågeställning och det kom jag på ganska snabbt.



Resultat

Att spara energi är ett mycket bra alternativ. Det finns många bra sätt att spara energi på och det är många alternativ som gör att miljön mår bättre av det. Det handlar också om att man ska spara energin på rätt sätt och ha rätt kunskap. Jag ska nu ge några exempel på sätt man kan göra för att spara energi.
När man är och handlar så ska man välja varor som har brukats så lite enerig som möjligt att producera, som är energisnålt att använda och det skall även ha fraktats så kort väg som möjligt. Materialet som varan är producerad i skall även kunnas återvinnas på ett miljövänligt och energisnålt sätt.
Varmvatten skall man hushålla med. På grund av att den energimängd som krävs för att värma upp vattnet som rinner ur våra kranar motsvarar ett års produktion av ett av sveriges kärnkraftverk.Man kan alltså spara väldigt mycket energi om man hushåller med varmvatten. En bra sak att kontrollera är om vattenkranen i sitt hem droppar varmvatten, om den gör det och dropper ungeför en gång per sekund då kan den släppa ut 300 kwh på ett år. En gämföresle med det är att lika mycket energi som går åt att använda spisen i 300 timmar. Det är en viktig sak att kontrollera.
Belysning är inte så dyrt, en 60w glödlampa kostar cirka 5 öre per timme, men man kan spara både energi och pengar på att byta ut vanliga glödlampor mot så kallade lågenergilampor. De drar ungefär en femtedel så mycket el och de håller även mycket längre. För att man inte ska behöva använda så mycket belysning i ett rum så ska man tänka på att dagsljuset ska användas på ett så effektivt sätt som möjligt. Exempel, läs och arbetsplatser bör finnas nära rummets fönster.
Ett bra sätt att spara energi på är att istället för att köra bilen till stället man ska till så kan man ta cykeln, visserligen beror det på hur lågt man ska. En relativt ny bil drar ungeför en halv liter bensin per mil. Det är så klart ett bättre alternativ än att ta en stor och gammal bil som kan dra över en liter per mil och möjligtvis saknar katalysator.De nya bilarna är ett bättre alternativ men de minskar inte utsläppen av koldioxid.
Kyl och frys kan vara en fördel att byta ut till en nyare modell, eftersom de senaste 15 åren har producenterna lyckats halvera energiförbrukningen. Temperaturen hos en frys skall ligga runt en -18 grader och är därför viktigt att kontrollera. Man skall också kontrollera att inte kylen eller frysen är dammig på baksidan, där sitter kondensorn och den ger ifrån sig värme, om damm är ivägen försvåras det vilket medför att kylen eller frysen måste arbeta hårdare. Man skall tänka på att inte hålla dörren öppen länge i onödan så inte varmluft kommer in.

Diskussion

Jag tycker denna fördjupning har gått bra och jag har lärt mig mycket nya saker man kan göra för att vara energisnål och spara på energ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rapport Energi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-11]   Rapport Energi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8955 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×