Krönika daterad 1800talet

3093 visningar
uppladdat: 2007-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Häromdagen
inleddes domstolsförhandlingarna angående syskonen Hafgenskölds kärleksaffär. Anklagelserna, framförda av pastor Gregorius, finner sina rötter i incestlagarna och kommer högst troligtvis leda till fängelsestraff för båda syskonen.
I första Mosebok (1 Mos. 19:1-38) behandlas denna kärlek mellan individer med blodsband. Lot, hans fru samt deras döttrar flyr med hjälp av två änglar från Guds ödeläggelse av städerna Sodom och Gomorra. Änglarna varnar dem från att se sig tillbaka, men Lots fru vänder sig om och förvandlas omedelbart till en saltstod. Lot och hans döttrar slår läger vid en grotta, varvid den äldre dottern ser till att Lot dricker sig berusad på vin, sedan lyckas hon bli havande med fadern. Nästa natt gör den yngre detsamma, och blir således gravid. Denna handlig förlåts av Gud.
En sexuell handling sker ej ur tomma intet, utan den utvecklas ur en befintlig relation. Hur länge denna relation har existerat har självklart ingen betydelse, och ett ögonblick är per definition också tid.
De första intryck vi får av en person: en blick, en känsla, en doft, bidrar till den bild vi skapar av denne; alla dessa sinnesparametrar, som vi oavbrutet tar upp, avgör hur vi relaterar oss till en person. Dessa intryck startar omedelbart en kedjereaktion bland våra tankar där en fiktiv, men ändå viktig relationsbild målas upp, ty det är med denna bild som karta varefter vi styr relationens utveckling. Sinnesintrycken är alltså själva instruktionerna till en relation.
Det räcker med ett ögonblick för att vi skall få tillräckligt med intryck för att en relation skall kunna utvecklas och existera. Det som kan tolkas som en impulsartad och ogenomtänkt sexuell handling är alltså i verkligheten en motiverad sexuell handling som har utvecklats ur en existerande relation.
Bakom anklagelserna ligger allmänhetens rädsla för så kallad ”onaturlig sexuell kärlek”. Frågan är dock om det verkligen finns någon ”onaturlig sexuell kärlek”. Allt levande på denna jord klassificeras som naturlig, därför måste deras produkter vara naturliga - må vara tankar eller handlingar,. Det vore därför fel att dela in handlingar i naturliga respektive onaturliga klasser; det enda som exsisterar är det naturliga.
Det senaste inom vetenskapen tyder på att människan har utvecklats ur en och samma art, genom att dela in organismer i arter och klasser tar vi reda på vårt ursprung där människan delas in i en gemensam familj. Vore då inte alla sexuella handlingar mellan människor ett brott mot incestlagarna?
Genom att belysa och syna fallet Hafgensköldarna med dessa perspektiv förefaller anklagelserna absurda, inte bara för att deras kärlek omöjligen är spontan, och för att den utan några som helst dubier har utvecklats såsom vilken kärlek som helst, men framför allt för att Gud tillåter sådan kärlek.
Osäkert är om p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Krönika daterad 1800talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-16]   Krönika daterad 1800talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8989 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×