TID GENOM TIDERNA

4173 visningar
uppladdat: 2007-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Finns tiden, eller...är det bara ett begrepp? Är tid är något som vi har skapat själva, för att vi behöver det i vårt samhälle som har blivit mer och mer komplicerat?
Hur gjorde stenåldersmänniskan för att mäta tid? Det vet vi inte men säkert var man beroende av att veta när det var dags att göra vad. För att kunna mäta tid har vi människor sett på naturen som omger oss. Även om floderna svämmar över en viss tid p g a månens dragningskraft, och även om fåglarna flyger i väg en viss tid, så fanns inget abstrakt med dessa tider förrän vi människor uppfann s.k. tid. Sätten att prata om tid har utvecklats allteftersom vi människor har utvecklats och lär oss allt mer med tiden.
Om man ska måla en bild av tiden, hur ser den ut?
I det gamla grekiska samhället beskrevs tiden ibland som en gammal man som bär timglaset och lien som sina redskap. Timglaset är ett slutet glas med smalt mittenparti fyllt med sand som vänds och används för att mäta kortare tid. Ur mannens namn Chronos, har vi tex fått ordet kronologi, som betyder att saker och ting kommer efter varandra i den tid det inträffar.
För länge sedan upplevde människor tiden ändast som förändringar i naturen, som en kronologisk kedja. Detta gjorde att man snart lärde sig begrepp om tiden.
Religionen har spelat stor roll för att förklara hur tid är och gör det än i dag. I forna Egypten hete månguden Choms och solguden Amon-Ra.
I det antika Grekland talade man om att det var Apollon som drog solvagnen över himmlevarvet och mångudinnan kallades för Artemis eller Selene.
Ett år för oss idag är den tid det tar för jorden att gå ett varv runt solen. I vår religion utgår vi från år 0 som ses som året för Kristus födelse. Enligt Judendomen är vi nu i 7300- talet, och i Islam är vi i 1300-talet, eftersom att räkningen startade vid Muhammeds vandring från Mecka till Medina.
Vi tycker ibland inte att tiden går så snabbt eller långsamt som den egentligen gör. Kan ni komma på någon sådan situation?
Som ni redan vet ...Det är inte det att tiden går fortare vid vissa sekunder, utan att vi med våran känsla kan bedöma tiden. I Frankrike har man gjort ett experiment. De lät en man sova i en grotta, isolerad från yttervärlden. Han sov i mörkret i ungefär 33 timmar, och den tiden upplevde han som en natt, med normal längd. Vid det här testet fick han ingen kontakt med omvärlden. Han kunde inte se när solen gick upp eller ned, inte heller höra dags och natt ljud.
För att kunna mäta tid har vi delat in tiden i enheterna år, månader, veckor, dygn, timmar, minuter, sekunder och på senare tid också i mikrosekunder
och nanosekunder. Detta har lagt grunden för vårt sätt att prata om tid, och nab har hittat lämpliga enheter som har passat för att mäta tid.
Dussintalen har vi använts för att mäta antal månader på ett år och är också enheten för ett antal timmar på ett halvt dygn.
Genom att se månens ständiga förändring från nymåne till halvmåne, från halvmåne till fullmåne, från fullmåne till halvmåne och från halvmåne till svartmåne, såg man att det var ca 1 vecka mellan varje måntillstånd, ca 4 veckor mellan varje fullmåne. Månens varv tar 29,5 dygn.
Cirkeln har 360 grader och antal sekunder per timma är 3600. Detta kan jämföras med att det går 360 grader i en cirkel. Det går ett dussin timmar per halvt dygn och ett dussin månader på ett år. Ett halvt dussin är 6 och gånger ett halvt dussin är detta 36, vilket gånger 10 blir just 360 och är alltså en lätt enhet att räkna med.
Folk har i alla tider gjort enkla tidsräknare efter sina behov. Samerna i norra Skandinavien hade en liknande kalender ungefär som våran tidskalender. Den bestog av bärbara rebensplattor ihopbundet med läderremmar och dagarna var inristade i revensplattorna. I Indonesien skapade bönderna en enkel kalender där man trädde ett snöre genom hål i en träplatta för att markera dagarna i en månad, som bestod av 30 dagar.
Man upptäkte tidigt att skuggor förändrades pga att solen förflyttade sig. Det det kunde man se på t.ex. ett träd, Det är troligt att det första soluret bara bestod utav en käpp nedstucket i marken med några stenar runt om. Senare kom man fram till att om man lutade gnomon, soluret i samma vinkel som jordens axel, så blev skuggan lika lång under alla årstider.
Romarna tog lärdom av grekernas sätt att mäta tid. Efter att romarna erövrat Egypten, tog de med sig en jättelik stav, som de placerade på ett torg som ett stort solur.
Under medeltiden byggdes soluren in i kyrkoväggarna. Den plaserades mot söder och visaren stod i en vinkel som motsvarades av solurets latitud, dvs avståndet från ekvatorn påverkar i
vilken vinkel strålarna faller in. I Chartés i Frankrike byggdes det en ängel med ett solur i famnen. Men soluret var användbart endast då solen var framme.
Vattenklockan uppfanns troligen av Egypterna och den kallades klepsydra. Den bestod av en vattenfylld skål med ett litet hål i botten, så att vatten dropparna kunde droppa ner i den tomma skålen, som hade en tidsskala markerad längs sidan.
Den första väckarklockan sägs vara uppfunnen av Platon. Han var en berömd grekisk filosof och lärare, som ville väcka sina elever. Väckarklockan bestod av att en cylinder sakta fylldes med vatten, och när vattnet nådde cylinderns övre kant tippades den skål som var fylld med blykulor, som smattrade ut på en stor kopparplåt.
På 1500-talet kom en tysk låssmed på att man kunde använda sig av en hoprullad fjäder av stål eller mässing till att driva en klocka. För att inte fjädern skulle bli svagare kom man också på idén med snäckan, som är konformad. Ju mer utspänd fjädern är ju bredare kondel används för att kompensera.
Före 1879 hade vi tidsskillnader inom Sverige. 45 minuter kunde skilja mellan östra och västra Sveriges tid, men p g a att järnvägnens tidtabeller fick problem ändrade Oscar II till en gemensam tid för hela landet.

1884 i Washington, hölls en internatinell konferens för astronomer. Man kom överens om att dela in jorden i 24 tidszoner, 12 öster och 12 väster om Greenwich i England där Nollmeridianen placerades.
År 1929 skapade Warren Morrison, en amerikansk vetenskapsman, kvartsuret. För att få en kvartskristall att vibrera användes elström.
Till en början var de stora som skåp,men numera används små batterier. De bästa kvartsklockorna felar endast någon millisekund per månad.
1949 blev det känt att ett amerikanskt företag, U.S. National Bureau of Standards hade utvecklat den första klockan baserad på atomrörelser.
Man använde cesium och dessa klockor kan vara exakta ner till 1 sekund på 370 000 år.
Tiden för oss mäts på jorden och hur klockorna går frammåt har med rörelse som har med Jordens dragningskraft att göra. Newtons lagar för rörelse på jordklotet är inte samma på alla ställen ute i rymden.
Riktning och gravitationen i rymden påverkar klockorna att visa en annorlunda tid.
Den tid som har passerat förbi kommer aldrig tillbaka eller kan tiden gå baklänges?
Einstein utarbetade relativitetsteorin e = mc 2 , alltså energi = massa x ljusets hastighet upphöjt i 2. Han menar att allt är relativt och skulle man komma upp i en hastiget snabbare än ljusets, skulle man kunna se omgivningen gå baklänges som i en film man backar. Det har också hänt en egendomlig sak för atomfysikerna. När de har löst ekvationer har de ibland fått ett minus...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: TID GENOM TIDERNA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-16]   TID GENOM TIDERNA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8992 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×