Sydamerika

39 röster
51825 visningar
uppladdat: 2001-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sydamerika

Sydamerika är världens fjärde största kontinent (17,8 miljoner km2) och består av tolv självständiga länder.

Natur

Naturen i Sydamerika är väldigt varierande, det finns stora regnskogsområden, höga bergskedjor, öken, kalla glaciärer, och savanner.
Bergskedjan på Sydamerikas västkust heter Anderna och är en av världens mäktigaste bergskedjor, med flera toppar på över 6000 m.ö.h. Högsta toppen Aconcagua ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är nästan 7000 m.ö.h. Anderna har bildats på grund av att den sydamerikanska jordplattan rört sig bort från Afrika och krockat med Nazcaplattan utanför Sydamerikas västkust, och på så vis pressat upp bergskedjan. Rörelsen mellan plattorna pågår fortfarande, vilket har lett till jordbävningar och vulkanutbrott. 1985 dödades minst 25000 människor när vulkanen Nevado del Ruiz i Colombia fick ett utbrott. Anderna sträcker sig från mitten av Chile, upp genom Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia och slutar längst upp i norr, i Venezuela. Amazonasbäckenet är världens största låglandsområde, 12 gånger så stort som Sverige. Genom bäckenet rinner den enorma Amazonfloden. Den rinner genom Peru, tvärs igenom hela Brasilien och mynnar ut i Atlanten på Brasiliens östkust. Ekvatorn går rätt igenom Amazonasbäckenet, och det är anledningen till att klimatet där är så varmt och fuktigt. Den tropiska regnskogen trivs utmärkt i den miljön, men den minskar ändå kraftigt pga. att man avverkar skogen för att få virke, framförallt till stora industriländer. I Venezuela, på Guyanas högland finns världens högsta vattenfall: Angel Falls. Där faller vattnet fritt i 972 meter, varav 805 meter i en avsats. Men det finns fler stora vattenfall i Sydamerika också. Iguassafallen är 3,5 kilometer brett och har en fallhöjd på 72 meter.
Sydamerikas största sjö är Titicacasjön, som ligger i Anderna på 3812 meters höjd. I Sydamerika finns också Atacamaöknen, som är den torraste platsen på jorden. Där kan det gå 10 år utan en enda droppe regn.

Klimat

Det finns många olika sorters klimat i Sydamerika. Norr om Atacamaöknen, i Chile och Peru är det ökenklimat. I Perus huvudstad Lima regnar det ca 10 mm per år, vilket är mindre än en rejäl regnskur här i Sverige. En av orsakerna till detta ökenklimat är att det inte ligger långt ifrån södra vändkretsen där torra luftmassor sjunker. En annan orsak är att den kalla Humboldströmmen rör sig norrut längs Sydamerikas västkust. Det kalla vattnet kyler ner luften vilket gör att den får svårt att ta upp fukt, vilket gör att det inte bildas några regnmoln.
Sydostpassadens vindar som blåser mot ekvatorn gör också sitt för klimatet. De blåser längs med eller ut från kusten vilket gör att mycket lite fukt kommer in över land.
Längre in i Sydamerika breder Amazonas väldiga regnskogar ut sig. Där är klimatet ett helt annat. Där regnar det ca 2000 mm per år, och det är varmt och fuktigt där året runt. Det beror främst på den stora mängden sol runt ekvatorn och den rika mängden med vatten från Amazonfloden.
På Guyanas högland är det också varmt året runt, men årstiderna växlat mellan en regn- och en torrperiod. Där är det savann.
I Uruguay, södra Brasilien, och nordöstra Argentina är klimatet subtropiskt, med milda regniga vintrar, och varma fuktiga somrar.
I södra Chile blåser västvindarna året runt, så därför är det regnigt, blåsigt och ganska kyligt där. Det finns stora, snötäckta glaciärer i Chile dit skidåkare från hela världen åker. Det är bl.a. populärt bland skidfotografer att ta bilder på åkare i solnedgången där.
Klimatet i mellersta Chile påminner mycket om klimatet runt Medelhavet i Europa. Där är somrarna varma och torra, och vintrarna milda och regniga. Där är det möjligt att odla olivträd, vinrankor och apelsinträd.

Befolkning

I Sydamerika bor det ca 310 miljoner människor. Befolkningen består av många olika folkslag, bl.a. indianer, ättlingar till européer, asiater och afrikaner. Européerna härstammar huvudsakligen från spanjorer och portugiser, eftersom att Spanien och Portugal tävlade om att erövra Sydamerika. Portugiserna tog Brasilien, medan Spanien tog de västra och södra delarna. Det är därför man pratar portugisiska i Brasilien, och spanska i övriga länder utom Franska Guyana, där man pratar franska, i Guyana där man pratar engelska, och i Surinam där det pratas mest nederländska. Indianerna bor nu mest i bergsområdena runt Chile, Peru och Argentina.
Afrikanerna kom till Sydamerika som slavar någon gång mellan 16- och 1700-talet.
Familjerna i Sydamerika har i genomsnitt 3-4 barn, och befolkningen har en tillväxt på ca 2%, vilket betyder att befolkningen fördubblas på ungefär 35 år.
75 % av invånarna i Sydamerika bor i städer. Största staden heter Sao Paolo och ligger i Brasilien. Där bor ca 21 miljoner människor, och varje dag föds några tusen nya barn där. Den näst största staden i Sydamerika ligger också i Brasilien, Rio de Janeiro. Hamnstaden Rio de Janeiro har ungefär 12 miljoner invånare och är bl.a. känd för sina många festivaler.
Några av huvudstäderna i Sydamerika har också stor befolkning, främst då Argentinas Buenos Aires där det bor lika många människor som i Rio de Janeiro. Perus huvudstad Lima har ca 6 miljoner invånare, och Colombias Bogotá har ungefär 5 miljoner.
I Bolivia bor nästan 80% av befolkningen på högplatåer som ligger på mer än 3200 meters höjd.

Industri

Det finns gott om naturtillgångar i Sydamerika. Huvudexporterna är bl.a. kaffe, knark, järnmalm, trä, olika maskiner (bilar, flygplan, datorer, kärnkraftverk mm.), och bananer. ¼ av jordens järnmalmsproduktion kommer från Sydamerika. Colombia och Brasilien är två av världens största kaffeproducenter. I Colombia odlar man kaffeträden i Andernas dalgångar, där klimatet är svalare än på låglandet.
Sydamerika har gott om naturtillgångar, t.ex. diamanter, guld, uran, naturgas, bauxit, kol, koppar, järn, olja, och regnskog.
Colombia har världens största knarkodlingar, då man främst ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sydamerika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Hjalmar Hydén 2017-06-09

    källor?

Källhänvisning

Inactive member [2001-12-05]   Sydamerika
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=902 [2018-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook