Mediaprojeckt, tävlingsinriktade program på tv

1986 visningar
uppladdat: 2007-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ni har alla hört talas om programmen Idol, Top Model och Flor Filler.
De är alla tävlingsinriktade program som går ut på att utse en ensam vinnare, som får binda ett kontrakt som kan vara avgörande för en framtidskarriär. Alla har sin egen genre. I Idol gäller det att kunna sjunga bra och ha scennärvaro, här spelar också personligheten stor roll och det är gemensamt för alla tre programmen. I Top Model ställs det höga krav på ditt utseende, det gäller att vara fotogenisk och göra ett starkt intryck. I Flor Filler måste man vara en duktig dansare som kan behärska många olika danser.

Det är framför allt unga människor som söker lycka och framgång, en del är ute efter enbart kändisskap medan andra brinner för en passion. Vi kan se hur åldersgrupper och kön varierar från program till program. I Top Model tillexempel finns det enbart tjejer i åldergruppen 16-20 år alla är otroligt utseende fixerade vilket är ganska självklart eftersom programmet går ut på att vara så snygg som möjligt på bild. I idol är det en blanda komplott människor åldern på deltagarna ligger mellan 17-27. här deltar både kvinnor och män. Här finns olika människor med skilda musikstilar och olika personligheter alla strävar efter samma mål att vinna idol. Flor filler är ett program när de som söker redan är väldigt duktiga dansar inom sin dansstil, åldern ligger mellan 17-25. Målet med programmet är att få dansarna att bli mer mångsidiga inom fler olika dansstilar och i slutet kåra en vinnare. Stämningen i de olika programmen kan man se variera. I Top Model, är stämningen inte speciellt trevlig här är det hårda ord och inga visor, tjejerna pratar mycket skit om varandra och man gör allt för att trycka ner sina motståndare, man kan fundera över varför det blir så, vi anser att det finns en rad olika orsaker, den första är att modellerna tävlar individuellt detta ökar konkurrensen, dessutom är yrket väldigt individuellt man gör sällan samarbeten med andra modeller. Det gäller därför att synas mycket och att ta för sig för att gå långt ju fler konkurrenter man har desto tuffare blir det för en själv.
Detta tankesätt finns med deltagarna och bidrar till att man blir elak. Dessutom har man ingen publik som man måste få röster ifrån för att vinna utan en jury därför behöver man inte vara lika försiktig med vad man säger i TV. Sist men inte minst vill vi framför allt påpeka att sätta 12 unga tjejer i en lägenhet utan egna rum i en sådan här slags tävling kan inte sluta gott.
Det är som förbestämt att det ska bli massa bråk och intriger.
Till skillnad från Top Model är det en betydligt trevligare stämning i idol, det beror också på många orsaker, dels är det en blandning av olika människor vilket vi tycker är bra, det gör att man inte bråkar lika mycket, dessutom bor man inte så nära inpå varandra som i top model, vilket själv klart också medverkar till en bättre stämning, vi tror att idol deltagarna också är försiktigare med att framstå som bråkstakar inför svenska folket med tanke på att det är dem som i slutändan avgör vem som vinner. Musikbranschen ställer inte lika höga krav på den enskilda individen som i Modell branschen, i musiken värd är det lättare att samarbeta med andra artister och nå högre höjder och här vill man mer olika slags artister det kan vara allt från hårdrockare och rappare till musikalartister och Operasångerskor. Inom modell yrket finns det inte lika mycket inriktningar. I Floor Filler är stämningen också bra självklart märks det att det är tävling men man håller det på en skämtsam nivå. En faktor som också kan bidra till att konkurrensen minskar mellan deltagarna är att man jobbar i par. Även här är gruppen mer varierad och man kommer ifrån olika dansstilar och har olika erfarenheter på så sätt har man användning av allas kompetenser.

Alla tre programmen har en jury med i tävlingen men olika innebörd:
I Idols jury sitter det tre experter som kommenterar deltagarna efter att de ha sjungit. De kollar på artistens röst, utstrålning, uttal, hur de rör sig på scen till musiken, känsla, sång valet och helheten. Men trots det så har juryn ingen talan om vilken deltagare det är som åker ut. Det är tittarna som ringer in eller smsar som avgör vem som åker ut. Programledaren ropar upp deltagarna en efter en och säger ifall de sitter säkert eller om de är en av de tre som hänger löst, sen säger han vem av de tre som sitter mest säkert av de tre och vem som sitter mest säkert av de resterande två. Den deltagare som inte nämns är alltså den som åker ut ur tävlingen. I slutet av tävlingen är det folket som avgör vem det är som ska bli den stora vinnaren av skivkontraktet med Sony BMG.
Floor Fillers jury består av två experter och en gästexpert som byts ut varje vecka. Juryn bedömer hur dansarna rör sig, hur samspelta de är, hur de använder höfterna, hur bra de hanterar dansen och känslan de utger genom sin dans. Juryn väljer sen ut ett par som är veckan vinnare och de vinner immunitet mot att åka ut i utröstningen som sker dagen efter. Efter att juryn har valt det vinnande paret så väljer de ut det par som de tycker var sämst. De parets ställs emot varandra och får göra en varsin solodans. Sen är det juryns ordförande Hans Marklund som avgör vem han tycker ska åka hem. I slutet av den tävlingen när det avgörs vilken dansare som ska vinna hela tävlingen är det folket som väljer genom att ringa och rösta på sin favorit.
Top Models jury består av tre experter och en gäst domare som byts ut varje vecka. Juryn bedömer hur modellen blev på bilden, modellens pose, hur bra modellen kunde samarbeta med fotografen, om modellen hade många varierande poser, modellens utstrålning och hur mycket modellen verkligen vill bli en top modell. Efter att ha utvärderat modellerna samlas juryn och diskuterar vem de ska skicka ut. När de bestämt sig tar de in modellerna igen. Programledaren ropar upp modellerna som gått vidare en efter en och det får sitt foto. När det bara är två kvar berättar programledaren varför de är de två som är kvar sist och vad de behöver förbättra. Hon meddelar vilken av de två modellerna som gått vidare och ger henne hennes bild. Hon kramar den andra modellen och önskar henne lycka till. Modellen får krama de andra modellerna hejdå sen får hon åka hem. Juryn avgör även i slutet av tävlingen vilken deltagare det är som har vunnit tävlingen och kontraktet med italienska modell agenturen Why Not och en reklamkampanj för Make-Up Store. Alltså har tittarna ingen större betydelse i produktionen eftersom de inte kan påverka programmets gång.
Även behandlingen av de deltagande är olika hos de tre programmens jurys:
Idols jury säger precis vad de tycker och kan ge rätt grymma kommentarer till deltagarna, de säger inte riktigt hur de kan bli bättre utan nämner hellre hur dåliga de var medans Floor Fillers jury säger åt deltagarna vad de gjort bra och vad de kan förbättra, även Top Models jury säger vad deltagarna gjort bra och vad de k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mediaprojeckt, tävlingsinriktade program på tv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-19]   Mediaprojeckt, tävlingsinriktade program på tv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9023 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×