Koreakriget

12 röster
14172 visningar
uppladdat: 2007-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kriget.
Den 25 juni 1950 så utbröt det krig mellan nord och Sydkorea. Vem som orsakade kriget är fortfarande oklart för bägge länderna skyller på varandra.
I början av kriget fick Sydkorea hjälp av FN och snart även av Amerika som kämpade under FN´s flagga och erövrade stora delar av Nordkorea. Då blev Kina rädd att man även skulle anfalla dem och ett stort antal ”frivilliga” (det sägs att tortyr användes mot dem som vägrade) och kinesiska militärer gick och slogs för Nordkorea. De lyckades att ta tillbaka stora delar av landet som Sydkorea hade tagit över.

I början av kriget så var det tre månader av endast förluster från FN sidan, den amerikanska presidenten Harry Truman bestämde att generalen Douglas MacArthur skulle vara överbefälhavare av FN styrkorna vid denna tid.
men när förstärkningar kommit så skapade FN motanfall. Augusti 1950 så slog de amerikanska soldaterna snabbt tillbaka de nordkoreanska trupperna som belägrat Seoul, detta var början på en snabb och hård anfallsplan mot de nordkoreanska trupperna. Nordkoreanerna var överlägsna i antal, men hade inte samma utbildning och inte lika utvecklade vapen som FN soldaterna, så det tog inte lång tid innan nordkoreanerna blev tillbakaslagna.
När det visade sig att Nordkorea inte kunde stå emot de dominerande FN styrkorna, så kom Sovjet tillbaka till säkerhetsrådet och försökte hjälpa nordkoreanerna stoppa FN styrkorna på ett annat sätt än krig, genom diplomati.
Samtidigt som denna hände så fortsatte amerikanerna mot den 38:e breddgraden, Harry Truman hade redan gjort upp planer om hur han skulle göra med Korea när det var övertaget, så han brydde sig inte om de varningar som den kinesiska regeringen gav honom. När amerikanarna senare stod vid den 38:e breddgraden så gav den kinesiska regeringen dem en sista varning, men Truman avfärdade den som ett ofarligt hot. Då amerikanarna gick över breddgraden så förlorade de sitt stöd från FN styrkorna, och när de nådde Yalufloden längre uppåt Nordkorea så blev de anfallna av kinesiska styrkor
(ca 200 000 man) som leddes av generalen Peng De-huai. Dessa män var effektiva nog att slå ner den amerikanska armén, i november 1950 så gav Amerika upp idén av att ta över hela halvön, de hade inte soldater nog, de hade två plutoner i Tyskland, men vågade inte använda dem pga. Rädsla av att Sovjet skulle anfalla.
Runt nyår så tog kineserna över Seoul. Vid denna tiden så såg det ut som om ingen av stormakterna skulle ta över Korea.
Och i Washington så gick MacArthur runt och sa att man skulle bomba Korea, eventuellt med atombomber, vilket Truman ansåg som vansinnigt, om USA drog sig in i ett öppet krig med Kina så skulle Sovjet ha full makt att ta över Europa. MacArthur blir avsatt i april 1951, och ny överbefälhavare blir Matthew Ridgway.
Men så kom det, det ögonblicket som USA väntat på, de kunde göra ett motanfall. Motanfallet blev lyckat och kineserna flydde till Nordkorea.

Sommaren 1951 så började fredsförhandlingarna mellan länderna, under tiden så fortsatte kriget, men i små strider som senare urartade sig, vilket gjorde att USA drog sig ur förhandlingarna, de var rädda för att ett tredjevärldskrig skulle starta.
Den 27 juli 1953 skrev man på ett ”tillfälligt vapenstillestånd” för att båda länderna tyckte att kriget inte ledde någon vart.
Detta ”vapen stillestånd” gäller fortfarande efter 53år, så på så sätt är länderna fortfarande i krig. Det är därför FN har soldater på plats.


Krigets Offer:
Under kriget så beräknas det att det dog 300 000 sydkoreaner, 140 000 amerikaner och 10 000 av de övriga FN styrkorna. Nordkoreas och Kinas förluster är okända, men man förmodar att de är större än de resterande ländernas. Sammanlagt tror man att det dött ca 5 miljoner människor i kriget.

Varför började Koreakriget?
Som de flesta U-länder så hade Nordkorea företag och industrier, vilket var bra, men det de inte hade var arbetskraften som behövdes och de hade heller inte de utbildade personerna som skulle behövas för att kunna få landet att komma på fötter igen. Sydkorea, var på god väg att bli ett I-land, med hjälp av USA, hade välutbildad personal och mycket arbetskraft, men inte så mycket industrier eller företag. Där kan man se en anledning, de stora ekonomiska skillnaderna. Moskva hade godkänt det nordkoreanska anfallet. Direkt när Truman får reda på att Sovjet är inblandade så säger han i ett tal att ”det som händer i Korea är ett Sovjetiskt hot mot den kapitalistiska världen, ett test mot västs motståndsvilja”.
När FN fick reda på att ett krig brutit ut så kallade de till säkerhetsrådet, som kom fram till att man skulle säga till de båda länderna att sluta kriga, men Nordkorea vägrade, och efter det nordkoreanska anfallet mot den sydkoreanska huvudstaden Seoul så gick USA med, på Sydkoreas sida. Det var alltså ett krig mellan stormakterna USA och Sovjet.

Man ville förena länderna under den röda flaggan (kommunismen). Men det som skapades var bara en konflikt i Korea, Nordkorea tog hjälp av Sovjet när de skulle ta in Sydkorea. Nordkorea hade bett om hjälp med utbildade trupper och militär utrustning för att ta över Sydkorea, Sovjet gick med på det. Sovjet ville självklart ha fler länder som skulle kunna bli kommunistiska, frivilligt eller tvingat.

Innan Kriget.
Kim II Sung Nordkoreas President tog makten 1948 bara för att de hade varit självständiga ifrån japan i 3 år.
Kim II Sung ”uppfann” Ideologin juche som betyder självförsörjande och självtillit, det är samma ideologi som Nordkorea har idag. Juche kan också vara orsaken till att Nordkorea är så isolerat, de vill klara sig själva.
Kim II Sung dog 1994 men 1998 utnämndes han till landets eviga president i samband med sin 50-årsfriande.
Detta gjorde Nordkorea till Nekrokratin, som betyder att landet styrs av en avliden person.
Den Nordkoreanska flaggan har tre färger, blå, röd och vit. Den röda stjärnan i mitten är vanliga symboler för kommunism och socialism, den fanns även på den sovjetiska röda armens flagga. De blåa ränderna står för det koreanska folkets vilja att slåss för iden om självständighet, vänskap och fred, kort sagt juche. Den röda färgen för ``revolutionär patriotism´´ och den röda stjärnan kommunism. Den blev officiellt deras flagga 8 september 1948. Nordkorea har en så sto brist på energi att det är väldigt vanligt med att poliser sköter
Traffiken stället för trafikljus. Men de lider också i brist på mat, det skulle behövas
ca: 1 miljon ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Koreakriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-18

    lol! det va ju inte ens bra

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-28]   Koreakriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9034 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×